Ömer Faruk Kurhan Kültür ve Sanat Buluşmaları’nın Bu Seneki Teması:

“Amatör Sanat”

  

2021 yılında kaybettiğimiz tiyatrocu, oyuncu, yayıncı ve yazar Ömer Faruk Kurhan’ın anısına bu yıl ikincisi düzenlenecek kültür ve sanat buluşmalarının teması “Amatör Sanat” olacak. 10 Aralık 2023’te Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek olan etkinliklerde, “Amatör Sanat” üzerine kavramsallaştırma, tarihselleştirme ve deneyim aktarımlarının yapılacağı paneller ve gösteriler yer alacak. Etkinliklere katılım ücretsizdir, kayıt formu doldurulması gerekmektedir.

Yaşamını özgürlükçü ve kültürel çoğulcu sanat hareketlerinin oluşumuna adamış Ömer Faruk Kurhan vefatının ikinci senesinde kendisinin oldukça önem verdiği bir kavram olan “Amatör Sanat” temalı bir dizi etkinlikle anılacak. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Mimesis, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) ve Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK) tarafından ortak olarak düzenlenecek etkinlikte Türkiye’de Amatör Sanat üzerine kavramsallaştırma ve tarihselleştirme çalışmalarının aktarılacağı ve Amatör Sanat deneyimlerinin paylaşılacağı paneller yapılacak. Etkinlik gününde ayrıca Ömer Faruk Kurhan’ın bizzat çalışmalar yürüttüğü Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları ve Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nün gösterileri sergilenecek. Günümüzün kültür sanat ortamındaki baskıcı ve yasakçı zihniyete karşı farklılıklarıyla söylemlerini özgürce ifade edebilen “Amatör Sanat” çalışmalarının desteklenmesi ve teşvik edilmesi önemli bir yerde duruyor. Yapılacak etkinliklerin günümüz koşullarında özgürlükçü ve kültürel çoğulcu itkilerle “Amatör Sanat” yapmanın gerekliliği ve olasılıklarını tartışmaya açması hedefleniyor.

10 Aralık 2023 Pazar günü, Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda gerçekleşecek etkinliğin programı şu şekilde;

12:00-12:20    Açılış

12:30-14:00    PANEL: Amatör Sanat Kavramsal Çerçeve ve Tarihsel Perspektif

Moderasyon:

Alişan Akpınar

Konuşmacılar:

  • Atıl Ünal – Amatör Sanat; Kavramsallaştırma ve Tarihselleştirme Denemesi
  • Fırat Güllü – Türkiye’de Amatör Tiyatro
  • Dr. Arzu Öztürkmen – Türkiye’de Amatör Dans Çalışmaları
  • Dr. F. Belma Oğul – Toplumsal ve Kültürel Kimliğin İnşâsında Amatör Müziğin Önemi

14:00 – 14:30 ARA

14:30 – 15:00  Çingene’nin Şarkısı Oyunundan Bir Kesit / Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları

15:00 – 15:15 ARA

15:15 – 17:00 PANEL: Amatör Sanat Deneyimleri Paneli

Moderasyon:

Selin Aydınoğlu

Konuşmacılar:

  • Aysel Yıldırım – Feminist Tiyatro
  • Bercuhi Berberyan – Berberyan Kumpanyası ve Amatör Ermeni Tiyatrosu
  • Okan Ö. Cinemre – Antalya’da Bağımsız bir Kültür Sanat Üretim Merkezi – Baküs (Bahçeli Kültür Sanat)
  • Roşin Barazi, Hevin Bilal, Selda Öztürk – Göçmen Kadınların Müziği ve Amatör Sanat
  • Maral Çankaya – Boğaziçi Üniversitesi’nde Amatör Sanat

17:00 – 17:30 ARA

17:30 – 18:30 Gecenin Ardından Dans Müzik Gösterisi / Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü

Etkinliğe katılım için kayıt formu:

https://forms.gle/CWCcVZS12AU6F42n9

 

Ömer Faruk Kurhan kimdir?

Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde tamamladı. Aktif olarak sahne sanatları alanına Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) döneminde giriş yaptı. 1989’da yayın hayatına başlayan Mimesis’in kurucu kadrosu içinde yer aldı. 1995-2000 yılları arasında Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlendi. 2000-2005’te, Kürtçe ve Türkçe yayıncılık yapan Aram Yayınları’nda, editörlük, İngilizce’den Türkçe’ye çeviri ve redaksiyon alanlarında faaliyet gösterdi. Aynı dönemde, İstanbul Eğitim-Sen bünyesinde kurulan Tiyatro Eğitim-Araştırma Birimi’nde (Eğitim-Sen TEAB’ta), kolektif ya da açık kaynak (open source) dramaturji, oyun yazımı ve sahnelemesine odaklanacak şekilde, eğitim ve danışmanlık görevleri üstlendi. 20 yıla yayılan tiyatro deneyimini, 2006 yılında, “Tiyatroda 20 Yıl” adlı çalışmasında özetleyip kitaplaştırdı. Son yıllarda dramaturji, metin yazımı ve reji odaklı faaliyetlerini hem amatör hem profesyonel yönelimli olarak gerçekleştirdi, eğitim-araştırma çalışmalarının organizasyonunda görev aldı.

Basın İletişim:

Bu etkinlik hakkında daha fazla bilgi almak veya basın kaydı yapmak isterseniz, lütfen bize ulaşın. Medya ile ilgili sorularınız için:

Beyza İyitütüncü

E-posta: iyitutuncubeyzanur@gmail.com

Telefon: +90 507 666 0185