Rusya-Ukrayna Savaşı

Oscar Ödül Töreni’nde Zelenskiy’nin yıldızlara hitap etmesi reddedildi (Sözcü – 21 Mart)

Oscar’ın ev sahibi Amy Schumer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin yıldızlarla dolu toplantıya hitap etmesi talebinin reddedildiğini açıkladı.

Almanya’da Ukrayna’ya destek konserinde 12 milyon euro yardım toplandı (Medyascope – 21 Mart)

Ukrayna’yla dayanışma amacıyla Berlin’de düzenlenen “Sound of Peace” kampanyasında, yaklaşık 15 bin katılımcı bir araya geldi. Kampanya kapsamında aralarında Silbermond , Revolverheld, BossHoss ve Fortuna Ehrenfeld grupları da dahil olmak üzere yaklaşık 50 sanatçı sahneye çıktı.

2014’te Kırım’ın ilhakını destekleyen oyuncu Chulpan Khamatova, Ukrayna’daki savaşa karşı olduğunu belirterek Rusya’dan ayrıldı (Medyascope – 21 Mart)

Oyuncu Chulpan Khamatova, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıya karşı olduğunu belirterek ülkesini terk etti. Geçmişte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e destek verdiği videosu ve Kırım’ın 2014’teki ilhakını desteklemesiyle bilinen oyuncu, Ukrayna’ya karşı başlatılan saldırılara günler sonra tepki göstermişti.

Rusya’da savaşa “savaş” demek giderek zorlaşıyor: Kremlin’den, Ukrayna’ya destek mesajı gönderen müzisyenlere tepki (Medyascope – 21 Mart)

Rusya’nın büyük medya şirketlerinden RMG, adı kara listede bulunan müzisyenlere, radyolarda ve televizyonlardaki müzik kanallarında yer verilmeyeceğini açıkladı. RMG, müzisyenlerin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını sert bir şekilde kınadıkları için bu kararın alındığını belirtti.

https://www.e-skop.com/skopbulten/pis-rus-‘pisileri/6350 (E-skop, 21 Mart)

Tabii, her savaş bir yandan da kültür savaşı. Rusya ile Ukrayna arasında süregelen savaş da, Batı’da Rus müziğine, edebiyatına, sanatına karşı gayet nasyonalist bir saldırı körükledi.

Rus gazeteci, Nobel ödülünü Ukraynalı mültecilere bağışlıyor (Sözcü – 22 Mart)

Nobel Barış Ödülü’nü geçen sene kazanan Rus gazeteci Dimitri Muratov, Nobel madalyasını Ukraynalı mülteciler için para toplamak amacıyla bağışlayacağını açıkladı.

Ukraynalı piyanist Alexander Romanovsky: “Savaştan etkilenen çocuklar için bu kez Türkiye’de çalıyorum” (Medyascope – 22 Mart)

Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın gelirlerini Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Ukrayna Acil Durum Fonu aracılığıyla savaştan etkilenen çocuklara bırakacağı bahar turnesinde Ukraynalı piyanist Alexander Romanovsky de sahne alacak.

İngiltere’de Ukrayna’ya yardım konseri (Medyascope – 22 Mart)

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 27. gününde. Dünyanın dört bir yanında Ukrayna’ya destek etkinlikleri sürüyor. İngiltere’deki Resorts World Arena’da 29 Mart’ta düzenlenecek Ukrayna’ya yardım konserinde Camila Cabello ve Ed Sheeran’ın da aralarında olduğu çok sayıda müzisyen sahne alacak.

Rus kültürüne yönelik cadı avına karşı sağduyu çağrısı (Gazete Duvar – 23 Mart)

“Savaş bir gün sona erdiğinde, sanat ve kültür alanında yaşanan bu devasa tahribat, kalbi kırılan ve sanatına küsen Rus sanatçılar, değersizleştirilen ve bir politik metaya indirgenen sanat, çok daha derin bir kültürel kamplaşmaya yol açar ki bu da savaşın kültür alanında sürekli devam etmesi ve sonraki nesillere aktarılması anlamına gelir.”

Yaptırımlardan korkan Rus oligarklar sanat eserlerini elden çıkarıyor (Sözcü – 23 Mart)

Sanat ve gösteri dünyasından haberler paylaşan Page Six’in haberine göre; Rus oligarklar kendilerine yönelik yaptırımların bir parçası olarak eserlerinin ele geçirilebileceğinden endişelendikleri için pahalı sanat eserlerinden bazılarını sessizce Avrupa galerilerine satmaya çalışıyor.

Marina Abramović Ukrayna halkı için ikonik performansını yeniden sahneleyecek (Sözcü – 23 Mart)

Marina Abramović “Sanatçı Aramızda” performansını yeniden sergileyerek savaştan zarar gören halka destek olacağını açıkladı. Abramović’in performansı için toplanan para ihtiyaç sahiplerine tıbbi yardım sağlamak için Ukrayna Sağlık Bakanlığı ve kâr amacı gütmeyen Direct Relief’e gidecek.

Sean Penn’den Ukraynalı mülteciler için yardım anlaşması (Sözcü – 24 Mart)

Ukrayna’dan kaçan mültecilerin sığındığı Polonya’ya giden Sean Penn’in kurucusu olduğu CORE (Community Organized Relief Effort) kuruluşu ve Krakow Belediye Başkanı Jacek Majchrowski mültecilere yardım anlaşması imzaladı.

Enkaza dönen sokaklarda çello sesi: Çellist Karachevtsev, Harkov için bağış topluyor (Medyascope – 24 Mart)

Ukraynalı çellist Denys Karachevtsev, savaştan en çok zararı gören Harkov sokaklarında çello çalarken bir video yayınladı ve bağış kampanyası başlattı. Kampanyadan elde edilen gelir şehrin restorasyonunda kullanılacak.

‘If there is art, life goes on’: Kyiv theatre company takes shelter underground (Euroews – 24 Mart)

While thousands have fled Kyiv due to the Russian invasion, members of an independent theatre company have stayed and taken refuge underground.

Güney Kore, Rus sanatçılarının eserlerini iade etmiyor (Gazete Duvar – 25 Mart)

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yansımaları sanat dünyasında da etkisini gösteriyor. Güney Kore’deki bir müze, Rus sanatçılara ait sanat eserlerini Rusya’ya iade etmeyi kabul etmedi.

Kievli rock grubundan Ed Sheeran’a teklif (Sözcü – 25 Mart)

Kievli rock grubu Antytilan’ın üyeleri, kuşatma altındaki şehirleri için yaklaşan bir yardım konserinde performans sergilemek istiyor. Grup, bu isteklerini performans sergileyecek olan Ed Sheeran’a seslenerek iletti.

Meet the Kyiv artists producing bulletproof vests for the Ukrainian army  (Euronews – 25 Mart)

A community of artists in Kyiv have transformed their art space into a small factory producing bulletproof vests, anti-tank barricades and pot-belly stoves for Ukrainian reservists.

Harry Potter’ın yaratıcısı Rowling’den Putin’e: Batı’yı eleştirmek sana kalmadı (Kronos – 26 Mart)

Ünlü Harry Potter serisinin yazarı Rowling, Rusya lideri Putin’in, Batı’daki iptal kültürünü eleştirdiği konuşmasına verdiği desteğe “Kültürünü silmeye çalıştığı için Batı’yı eleştirmek, direndiği için suçlanan sivilleri katledenlerin işi olmamalıdır” yanıtını verdi.

Sean Penn: Zelenskiy Oscar’da konuşturulmazsa ödüllerimi eriteceğim (Gazete Duvar – 27 Mart)

Oyuncu Sean Penn, Akademi Ödülleri’nde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in konuşmasına imkân sunulmazsa sahip olduğu Oscar ödüllerini herkesin önünde eriteceğini söyledi.

Sean Pean Yine Ukrayna’ya Gitti (Sözcü – 29 Mart)

Rusya işgali başladığı dönemde Ukrayna’da olan oyuncu Sean Penn, mültecilere destek için yeniden Ukrayna’ya gitti. Mültecilere destek olan dernek programlarına yardım ettiğini kaydeden Penn, Lviv’deki bölgesel yönetim lideri Maksim Kozitskiy’le görüştü.

İdil Çağatay’dan Savaş Mağdurları İçin “Bostorgay” Yorumu (Sanat Okur – 29 Mart)

Rock müziğin güçlü seslerinden İdil Çağatay, yeniden yorumladığı bir Kırım türküsü olan “BOSTORGAY” adlı çalışmasını 15 Mart’ta tüm dijital platformlarda yayınlayarak dinleyicilerinin beğenisine sundu.

Dostoyevski yer altından bildirmeye devam edecek! (Evrensel – 3 Nisan)

Putin’in Ukrayna’ya saldırısı ve Avrupa ülkelerinden bu saldırıya karşı yükselen kültürel ambargo tepkiselliği üzerine çokça yazıldı. Kültür ve sanat alanında yasaklayıcı-dışlayıcı tavrın rasyonalitesine dair tartışmalar çoğunlukla siyasal bağlama odaklanırken, kültürel üretimin barışçıl, ilişkisel ve çoğunlukla karanlık-aydınlık ikiliğini yeniden üreten idealizasyonuna yer veren yorumların ağırlık kazandığı bir siyasal doğruculuk (political correctness) eğilimi de kendini açığa vurdu.

Londra’daki National Gallery, ‘Rus Dansçılar’ tablosunun adını değiştirdi (Birgün – 4 Nisan)

Londra’da bulunan National Gallery’deki (Ulusal Galeri) ‘Rus Dansçılar’ tablosunun adı, ‘Ukraynalı Dansçılar’ olarak değiştirildi. Fransız ressam Edgar Degas’nın eseri olan tabloyla ilgili bir süredir isim tartışması yapılıyordu.

Zelenski, 2022 Grammy Ödülleri’nde konuştu (Birgün – 4 Nisan)

Oscar Ödülleri’nde konuşmasına izin verilmeyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2022 Grammy Ödülleri’nde konuştu. “Elinizden gelen her şekilde bize destek verin, ama sessiz kalmayın” diyen Zelenski, “Benim yıkılan şehirler için bir hayalim var. Özgür olmaları. Tıpkı sizin Grammy sahnesinde özgür olmanız gibi” ifadelerini kullandı.

Reddit’in dijital sanat etkinliği “r/place” son gününde: Ukrayna bayrağı ve Putin’e yönelik sloganlar organizasyona damga vurdu (Medyascope – 4 Nisan)

Sosyal medya platformu Reddit’in ilk kez 2017’de düzenlediği 1 Nisan Şaka Günü’ne özel “r/ place” etkinliği farklı ülkelerden kullanıcıların katılımıyla bu yıl da devam ediyor. Sanal etkinlikte kullanıcılar, 87 saat boyunca 1000×1000’lik boş bir dijital tuvale pikseller yerleştirerek gerçek zamanlı kolektif bir dijital sanat eseri üretiyor.

Dostoyevski’nin Rus milliyetçiliğinin karanlık tarafı (Biamag – 2 Nisan)

Dostoyevski hayatta olsa, Putin’in şimdiki Ukrayna işgalini desteklerdi. Ki zaten Dostoyevski’nin Rus milliyetçiliği, Putin’in iç dünyasına uyan bir modeldir. Putin, Dostoyevski’nin düşüncesini Kremlin’in içinden somutlaştırıyor ve Rusya’nın dünyanın tepesinde durması üzerine kurulu bir düşünce yapısındadır.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü

Moda Sahnesi: 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne elektriğimiz kesik gireceğiz (Evrensel – 21 Mart)

Moda Sahnesi, ENERJİSA’nın 27 Mart Dünya Tiyatro Günü paylaşımı yapmasını eleştirdi. Açıklamada “Enerjisa, 27 Mart dünya tiyatro günümüzü kutlama mesajı göndermiş. Böyle bir güne elektriği kesik gireceğiz” denildi.

Murat Daltaban: Sanatçı dediğimizde aklımıza gelen isimlerin çoğu sanatçı değil, ticaret erbabı (T24 – 27 Mart)

İstanbul, İskoçya ve Bursa’da oyunlar yöneten, genel sanat yönetmenliği yapan Murat Daltaban, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde T24 ekranlarında Ayşen Güven’in sorularını yanıtladı.

Bağımsız Tiyatro Birliği: “Umutla, İnatla 27 Mart’a!” (Tiyatro Dergisi – 26 Mart)

Birkaç sene önce (salgından hemen önce,) sanata-kültüre değer verilmesi gerektiği, yol açılması gerektiği gündeme getiriliyordu. Buna inananlar da oldu; ama bu arada ne vergi yükü hafifletiliyor, ne DT’ye nefes aldırılıyor ne de yeni kadro açılıyordu! Üstelik, “çeyrek kadro” müjdesi verilirken 300’den fazla sözleşmeli personel türlü bahanelerle işten atılıyordu.

Seçki Selvi’den 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Bildirisi (Mimesis – 27 Mart)

Her yıl 27 Mart’ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü’nün ulusal bildirisi, bu yıl Seçkin Selvi tarafından kaleme alındı: “Tiyatro, tüm sanatları bütünleştirerek insanlığa ulaştıran tek sanat dalıdır.”

Direniş perdenin ardında (Birgün – 27 Mart)

Uzun yıllardır sahnelerde coşkuyla kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü ülkede üç yıldır buruk bir şekilde geçiyor. Koronavirüs salgınıyla başlayan sıkıntılar sonrası ekonomik krizin gölgesinde sorunlar çığ gibi büyüyor. Tüm bu sorunlara karşı tiyatrocular, “Ne olursa olsun sesimizi kesemeyeceksiniz” diyor.

İki kalas bir heves (Birgün – 27 Mart)

Vecdi Sayar: 27 Mart Dünya Tiyatro Günü ülkemizde pek çok kentte tiyatro şenlikleri ile anılıyor. Tiyatro festivallerine ve tiyatroyu kamu hizmeti olarak gören yerel yönetimlerin çabalarına biraz göz atmakta yarar var.

Bugün Dünya Tiyatro Günü: Tiyatro sıkıntılara rağmen üretti (Evrensel – 27 Mart)

Pandemi koşullarında birçok gösteri sanatları sekteye uğrarken İzBBŞT perde demesinin ilk 6 ayında üç oyun çıkardı ve dördüncü oyunun hazırlıkları başladı. İsmet İnönü Sahnesinin mevzuata takılması nedeniyle çalışmalarını uzun süredir İzmir Sanat’ta sürdürdüklerini belirten Erten, Opera Genel Müdürlüğünün Elhamra Sahnesini paylaşmaması nedeniyle, İzmir Sanat sahnesine sıkıştıklarını söyledi.

Kamusal Tiyatro Neden Gereklli? (Sol Haber – 27 Mart)

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Kamusal Tiyatro Neden Gereklidir?” başlığı altında bir panel gerçekleşti. “Devlet – Piyasa – Tiyatro” odağında tiyatro mekanlarının kamusal kültürel alanlar olarak tanımlanmasının öneminin konuşulduğu panelin kaydı bu bağlantıdan izlenebilir.

Tiyatro nasıl yaşayacak? (Yeni Yaşam – 27 Mart)

Dünya Tiyatro Günü’ne dair konuştuğumuz Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan, ‘Gelecekte bir şey yapacaksak, şu anki kurulu düzenle gitmeyeceğini bir an önce idrak etmemiz gerekiyor’ dedi

Dünya Tiyatro Günü’nde özel tiyatrolar: “Sorunun muhatabı devlet kurumları” (Medyascope – 27 Mart)

Dünya Tiyatro Günü 1961’den beri her yıl 27 Mart’ta kutlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da tiyatro sahnelerinin ve tiyatro oyuncularının gündeminde yaşanılan sorunlar var. Türkiye’de özel tiyatroların durumunu 2020’de kapanmak zorunda kalan Küçük Salon’un oyuncularından Atakan Yılmaz, Tiyatro Kooperatifi’nden Iraz Yöntem ve Dot Tiyatro’dan Murat Daltaban konuşuyor.

Bakan Ersoy’dan Dünya Tiyatro Günü mesajı (Gazete Duvar- 27 Mart)

“….Bize bu zengin dünyanın kapısını açan çok değerli sanatçılarımıza, tiyatro emekçilerimize; destekleri ve ilgileriyle perdenin arakası kadar önünü de anlamlı ve değerli kılan sanatseverlere en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun.”

DEVA Partili Helün Fırat: Tiyatrolar masraflarını ödeyemez hale geldi (T24 – 27 Mart)

Fırat, açıklamasında, “Bu şartlar altında tiyatroların ayakta kalmasını sağlayabilecek yegâne destek, devlet tarafından sağlanacak mali yardımlardır” dedi.

Dünya Tiyatro Günü: Ekonomik kriz ve sansür çıkmazında tiyatro yapmak (T24 – 27 Mart)

Pandemi sürecinin en sert vurduğu sektörlerden biri sahne sanatları oldu. Salgın önlemleri nedeniyle perde kapatan tiyatrolar iki senedir ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Bu sorunlara politik engellemelerin de eklenmesiyle çıkmaza giren tiyatrocular 27 Dünya Tiyatrolar Günü’nde yaşadıkları zorlukları anlattı.

Tiyatrolar isyanda: Elektrik, doğal gaz faturaları, vergiler… Gün yüzü göremiyoruz resmen (Gerçek Gündem – 27 Mart)

Yıllardır onlarca oyunu seyirciyle buluşturan Asmalı Sahne kurucuları Petek Kırboğa ve Muharrem Uğurlu Asmalı Sahne’nin var oluşunu, güncel oyunlarını ve Türkiye’de tiyatronun yerini kendi bakış açılarından anlatıyor.

Kemal Aydoğan: Tacizler, tecavüzler sanatın yokluğundan; cahilliğe yatırım yapılıyor (Gerçek Gündem – 27 Mart)

Fahiş faturalara tepki gösterilmemesini eleştiren Aydoğan, “Kimseden ses çıkmıyor. Bir ayda 3 katına çıkmış elektrik zammı. Bunu dünyanın başka hiçbir yerinde, birdenbire bu 3 katına çıkmış zammı kabul edecek bir toplum yok. Çünküsünü açıklamak bana düşmez. Açıklamak tüm sosyal disiplinlere kalıyor. Türkiye toplumunun yapısı üzerine düşünmüş herkes bence bunun çünküsünü açıklamalı, çünkü bu vahim bir durum.” ifadelerini kullandı.

Gülin Dede Tekin yazdı: “Tiyatronun Görünmeyen Kahramanları” (Tiyatro Dergisi – 27 Mart)

Bu defa, seyirciyle daha sık yan yana gelme şansı bulan yazar, yönetmen ve oyunculardan affımızı isteyerek tiyatronun ön planda olmayan kahramanlarına ışık, sahne, kostüm, müzik, koreografi, dramaturji, fotoğraf ve afiş tasarımı alanında çalışan sanatçılara sözü bırakıyoruz.

Zuhal Olcay ve Çiğdem Erken’den Dünya Tiyatro Günü’ne özel konser (Gazete Duvar – 23 Mart)

28 Mart Pazartesi akşamı ENKA Oditoryumu’nda izlenebilecek konserde ikili, Melih Kibar, Selim Atakan ve Onno Tunç gibi isimlerin sahneye taşınmış eserlerini seslendirecek. Evita ve Lüküs Hayat gibi müzikallerden parçalar ile Liza Minelli’nin Kabare filminde seslendirdiği ‘Cabaret’ ve ‘Mein Herr’ de Zuhal Olcay’ın sesiyle yeniden hayat bulacak.

İBB Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü’ne özel 9 oyunu izleyiciyle ücretsiz buluşturacak (Evrensel – 25 Mart)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın oyuncuları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde ücretsiz sahnelenecek 9 oyunla İstanbullu izleyiciyle bir araya gelecek.

İş Sanat Dünya Tiyatro Günü’nü Tartuffe ile Kutluyor (Tiyatro Dergisi – 25 Mart)

İş Sanat’ın Provadan İzle serisi Molière’in “Tartuffe” eseri ile devam ediyor. Ölümsüz tiyatro eserlerinin bir masa etrafında, okuma provası düzeninde seyircilere sunulduğu seride, Fransız komedya ustası Molière’in Tartuffe oyununun ilk gösterimi Dünya Tiyatro Günü olan 27 Mart Pazar, saat 20.30’da İş Sanat’ın YouTube kanalında yayınlanacak.

Mersin’de Dünya Tiyatro Günü coşkuyla kutlandı (Evrensel – 27 Mart)

Mersin Tiyatro Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen tiyatrocular, Adnan Menderes Bulvarında, Mersin İdmanyurdu alanından Özgecan Aslan alanına kadar kostümlü bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Maltepe’de 7 günde 7 oyun tiyatroseverlerle buluştu (Evrensel – 27 Mart)

Maltepe Belediyesi, “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü”ne özel bir etkinlikle Maltepelileri sanatla buluşturdu. 21-27 Mart tarihlerinde 7 gün boyunca 7 farklı oyun, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak sahnelendi.

Müzik Yasağı

Gece 12’den sonra ‘müzik yasağı’ Meclis gündeminde (Birgün – 22 Mart)

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Covid-19 tedbirleri kapsamında alınan gece 12.00’den sonra müzik yasağının kaldırılmamasını Meclis gündemine taşıdı. Purçu, HES kodu ve açık alanda maske zorunluluğu gibi tedbirlerin kaldırılmasına rağmen süren müzik yasağının kalkmaması ile ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

MESAM ve MSG’den ‘Saatlerimizi geri verin’ çağrısı (Sözcü – 23 Mart)

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ve Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), yayınladıkları açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve ilgili bakanlara, 24.00’ten itibaren canlı müziğin yasak olmasıyla ilgili düzenlemeyi değiştirme çağrısında bulundu.

Bıçak kemikte (Birgün – 25 Mart)

Burhan Şeşen: Her şey serbest, müzik yasak. Bu işletmeler vergisini ödeyen, ruhsatlı, yasal yerler. Ayrıca canlı müzik dinlemek isteyen hiçbir turiste bunu anlatamazsınız. Bir sürü yasağa bir yasak daha eklemenin kimseye faydası olmaz.

Müzik susmaz kusura bakıyoruz (Cumhuriyet – 28 Mart)

Pandemi döneminde alınan bütün yasaklar neredeyse kaldırıldı, geriye müzik yasağı kaldı, çünkü o pandemi nedeniyle değildi. Mesele gece 12’den sonra rahatsız etmekse bu konuda yeterince mevzuat var. Sanatçılar ve meslek örgütleri bu yasağın bir an önce kaldırılmasını istiyor ve tepkileri sertleşerek devam ediyor.

Haluk Levent: Canlı müzik yasağı kaldırılsın (T24 – 30 Mart)

Pandemi yasaklarının birçoğunun kalkmasına rağmen canlı müzik yasağı kalkmadı. Şarkıcı Haluk Levent “Canlı müzik yasağı kaldırılsın, artık müzik için de iyileşme vakti” çağrısında bulundu.

Müzik yasağı turizmi vuracak (Sözcü – 30 Mart)

Turizm mevsimi yaklaşırken, 24.00’den sonra canlı müzik yasağı ise sürüyor. Yasağa her kesimden tepki var. CHP’li vekil Burak Erbay, “24.00’den sonra müzik yasağı, turizme ve eğlence sektörüne büyük darbe” dedi.

Sinema

Oscar tokadı: Ne oldu, işin aslı ne? (Haber Türk – 28 Mart)

Bu hafta Amerikan basınında Will Smith hakkında yüzlerce yazı çıkacak. Siyahların siyahlara uyguladığı şiddetin ne boyuta geldiğini söyleyenler de olacak, aktörlerin profesyonelliğini korumaları gerektiğinden bahsedenler de.

Oscar Töreni | “Kadınların başarısı maço şiddetle gölgelendi” (Evrensel – 28 Mart)

Uçan Süpürge Program Direktörü Nil Kural “Maalesef Jane Campion, Sian Heder ve Ariana DeBose’nin temsil kalıplarının aşılması zor sınırlarına meydan okuyarak sergilediği başarı, Will Smith’in ne ironiktir ki kadınları korumak bahanesiyle sergilediği maço şiddetle gölgelendi” değerlendirmesinde bulundu.

Will Smith’in tokadı ve gözyaşları: “Çok seviyordum hakim bey!” (Bianet – 28 Mart)

Olayın kurgu mu gerçek mi olduğu tartışılırken, şiddet ve küfür sonrası ödül almak için sahneye çıkan Smith’in ağlayarak özür dilemesi özellikle erkek şiddeti davalarındaki “Çok seviyordum hakim bey!” savunmalarına benzetildi.

Gerekçeli Oscar tokadı: Çok seviyordum Hakim Bey (Gazete Duvar – 29 Mart)

Şiddet daima eşitsiz güç dengesinden doğuyor. Farklı farklı türleri yok, hepsi eril şiddetin farklı görünümleri. Birine “haklıysa yapabilir” izni vermek, hepsinin önünü açıyor. Bu anlayış değişmeden dünyanın daha iyi bir hale gelmesine imkân yok.

Will Smith’e Akademi’den kınama (Bianet – 29 Mart)

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisinden yapılan yazılı açıklamada, Will Smith’in hareketinin kınandığı, olayın “resmi incelemesinin” başlatıldığı belirtildi.

Grammy töreninde Will Smith’in tokadı unutulmadı (T24 – 4 Nisan)

Grammy Ödül Töreni’nde komedyen Nate Bargatze gündemden düşmeyen tokat olayına gönderme yaptı. Bargatze sahneye kaskla çıktıktan sonra, “Artık komedyenlerin ödül törenlerinde şaka yaptıkları kısımda bunu takması gerektiğini söylediler” dedi.

Netflix, Will Smith’in projesini rafa kaldırdı iddiası (Birgün – 3 Nisan)

İddiaya göre Netflix projesi Fast and Loose’un yönetmeni David Leitch tartışma yaratan tokadın ardından filmden çekildi. Leitch’in işi bırakması nedeniyle dijital yayın platformu yönetmenliği üstlenecek yeni birini aramak için kolları sıvadı.

2022 Oscar Ödülleri, Oscar tarihinin en az reyting alan ikinci töreni oldu (Birgün -31 Mart)

2022 Oscar Ödülleri, geçen yıla kıyasla yüzde 56 oranında artış gösterdi ve yaklaşık 15,4 milyon kişi tarafından izlendi. Ancak bu yılın töreni, Oscar tarihindeki en az reyting alan ikinci tören oldu.

Oscar töreninde sunucuyu tokatlayan Smith’in salondan ayrılması istenmiş (Birgün – 31 Mart)

ABD’de Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, pazar günkü Oscar Ödülleri töreninde sunucu Chris Rock’a tokat atan Will Smith’in salondan ayrılmasının istendiğini ancak oyuncunun bunu reddettiğini açıkladı.

Oscar adayı filmin başrol oyuncusu Zegler, ödül törenine davet edilmedi (Birgün – 21 Mart)

Batı Yakası’nın Hikâyesi (West Side Story) filminde başrol olan Rachel Zegler, filmin, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi görüntü yönetimi, en iyi kostüm tasarımı, en iyi yapım tasarımı ve en iyi ses dallarında aday gösterildiği halde 2022 Oscar Ödül Töreni’ne davet edilmediğini söyledi.

Zegler, hayranlarının tepkisinden sonra Oscar Ödül Töreni’ne sunucu olarak davet edildi (Sözcü – 23 Mart)

Oscar 2022: 94. Akademi Ödülleri sahiplerini buldu (Medyascope)

Törende “En İyi Film Ödülü”nü “CODA” kazanırken, “En İyi Yönetmen Ödülü”nün sahibi “The Power of The Dog” filmiyle Jane Campion oldu.

Bergen filminden rekor (Sözcü – 22 Mart)

Bergen’in hayatını anlatan, başrolünü Farah Zeynep Abdullah’ın oynadığı film üçüncü hafta sonunda 4 milyon 94 bin 43 seyirciye ulaştı. Bergen, ‘Recep İvedik’ serisinin 3 ve 6’ncı filmlerini, ‘G.O.R.A.’, ve ‘A.R.O.G.’, ‘Eyvah Eyvah’ gibi iddialı yapımları geride bıraktı.

Biraz hüzün ama umut, sonrası mutluluk (Cumhuriyet – 23 Mart)

Ferzan Özpetek’in yeni filmi Şans Tanrıçası özel gösterimle tanıtıldı. Film, Ferzan Özpetek’in hayat hikâyesinden uyarlandı.

Erdal Beşikçioğlu: Bergen’in çok izlenmesi bizi de şaşırttı (24 Mart)

Gişe rekorları kıran Bergen filmi, gösterimdeki üçüncü haftasını geride bırakırken, seyirciden yoğun ilgi görerek toplamda 4 milyon seyirciyi aşmayı başardı.

Belfastlı Buddy’nin öyküsü (Cumhuriyet – 25 Mart)

‘Çocukluğuma dönmek, ebeveynlerimi kucaklamak, bizler için elinizden gelenin en iyisini yaptınız demek istedim. Ev, sadece kiremit ve harç değildir, aileyle birlikte yaşanan yerdir’ diyen Kenneth Branagh’ın Belfast’ı (2021) bugün gösterime girdi. Belfast, 7 kategoride Akademi Ödülleri’ne aday oldu.

Alec Baldwin setlere dönüyor (25 Mart)

Rust filminin çekimlerinde görüntü yönetmenini yanlışlıkla vurarak kazara katil olan Alec Baldwin, korkunç olayın ardından setlere dönüş yapıyor.

2022 yılının ilk çeyreğinde 16 milyon sineme bileti satıldı (T24 – 4 Nisan)

2022 yılının ilk çeyreğinde 16.148.034 adet sineme bileti satıldı ve 439 milyon TL’lik hasılat elde edildi.

Altın Ahududu Ödülleri’nde Bruce Willis’e verilecek en kötü performans ödülü iptal edildi (Birgün – 1 Nisan)

Yılın en kötü filmleri ve oyunculuklarına verilen Altın Ahududu Ödülleri, bu yıl Bruce Willis’e verileceğini açıkladıkları ödülü iptal etti. Willis’in ailesi, Çarşamba günü ünlü oyuncunun afazi adı verilen bir beyin hastalığına yakalandığını açıklamıştı. Bu hastalık, kişilerin konuşma ve yazma yeteneklerinin gerilemesine yol açıyor.

Hak İhlalleri ve Engellemeler

Gökçer Tahincioğlu’nun “Kiraz Ağacı” kitabına cezaevinde “örgüt propagandası” sansürü (Evrensel – 21 Mart)

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutuklu bulunan Talat Şanlı, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini anlattı. Cezaevinde gazete, dergi ve kitaplara dönük sansür uygulandığını söyleyen Şanlı, pek çok kitabın çeşitli bahanelerle cezaevine alınmadığını; son olarak buna Gökçer Tahincioğlu’nun “Kiraz Ağacı” kitabının eklendiğini söyledi.

Oyuncu İlyas Salman, hakim karşısına çıktı (Evrensel – 22 Mart)

Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle “Türk milletini alenen aşağılama” suçunu işlediği iddiasıyla hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan oyuncu İlyas Salman’ın yargılanmasına başlandı.

Soprano Pervin Chakar: Sanatçılar Kürtçe projelere cesaret edemiyor (Gazete Duvar – 25 Mart)

Opera sanatçısı Pervin Chakar’a göre devlet anlayışının Kürt kültürüne ve müziğine yönelik dışlayıcı tavrı daha fazla Kürt gencinin klasik müzikle tanışmasına vesile oldu.

Müzisyen Erdal Bayrakoğlu’na 68 önderlerini andığı için dava açıldı (Evrensel – 25 Mart)

Müzisyen Erdal Bayrakoğlu’na “Terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasıyla dava açıldı. Bayrakoğlu’nun sosyal medya hesaplarından Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı anması; Almanya’da düzenlenen İbrahim Kaypakkaya etkinliğine çağrı yapması; Nuriye Gülmen ve Semih Özakçaya ile dayanışması; Grup Yorum şarkılarına vokallik yapmasına dair paylaşımları davaya gerekçe olarak gösterildi.

Sette Mesai Çıkmazı (Birgün – 24 Mart)

Yapımcı Değirmenci, ‘Baba’ dizisinde işçilerin bir günde 16 saat çalıştırıldığı iddialarının manipülasyon içerdiğini öne sürdü. Çalışma saatlerine dikkat çeken sendikalar ise yaşananlar için “Kabul edilemez” dedi.

Tutuklu müzisyen Nudem Durak’a destek büyüyor (Susma24)

Nudem Durak’ın özgür bırakılması için uluslararası camiada birçok sanatçı destek paylaşımları yapıyor. Roger Waters, Pete Townshend, Robert Plant, Peter Gabriel, Brian May, Mark Ruffalo, Maxine Peake, John Kusack, Ken Loach “Nudem Durak’a özgürlük” kampanyasına katılan sanatçılardan sadece bazıları. Ayrıca Noam Chomsky ve Angela Davis de kampanyaya katılan isimler arasında.

Müzisyen Çiya Şenses gözaltına alındı (Susma24)

Koma Gulên Xerzan’ın solisti Çiya Şenses 18 Mart’ta evine yapılan operasyonla gözaltına alındıktan bir gün sonra serbest bırakıldı

Mabel Matiz: Hayatımın en önemli hak hukuk mücadelesi (Gazete Duvar)

Albüm çalışmasının gelirlerinin ödenmediği ve devretmiş olduğu haklarını geri istediği iddiasıyla yapımcısı Engin Akıncı’ya dava açan Mabel Matiz, “Hayatımın en önemli hak, hukuk mücadelesi olduğunu söyleyebilirim. Bu mücadeleyi sadece kendim için değil, emekleri, üretimleri sömürülen, kullanılan, istismar edilen bütün müzisyenler ve üreticiler için veriyor olacağım” dedi.

Sanatta Hak İhlalleri – Mart 2022 (Mimesis – 4 Nisan)

Sanat Maclisi’nin hazırladığı, Mart ayında sanat alanında gerçekleşene hak ihlallerinin raporu.

Sendika ve Meslek Birlikleri

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Çocuk Birimi kuruldu (Bianet)

TEB açıklamasında “Bu coğrafyada geçmişi 1935’lere dayanan çocuklar için yapılan tiyatro çalışmalarının daha evrensel niteliklere ulaşması yönünde TEB Çocuk Birimi olarak alana yeni bir soluk, yeni bir anlayış getireceğimize inanıyoruz” dedi.

Oyuncular Sendikası ve Sinema Oyuncuları Meslek Birliği iş birliğini güçlendirecek (Evrensel – 23 Mart)

İki örgütün yönetim kurulu üyeleri daha sıkı bir iş birliği içinde olacaklarını duyurarak, dayanışmayı güçlendireceklerini ve yeni stratejiler geliştireceklerini duyurdu.

Ferhat Göçer: MSG’de amacımız hep birlikte daha çok kazanmak (Gazete Duvar)

“MSG olarak, Nisan 2020’de maddi zorluklar yaşayan üyelerimizi tespit etmek için bir çalışma başlattık. Tüm üyelerimize gönderdiğimiz ankete verilen cevapları baz alarak, çeşitli iletişim ve veri analiz metotlarını da kullanarak maddi zorluklar yaşayan üyelerimizi tespit ettik.”

Müzik

‘Gak’ diyeni de ‘guk’ diyeni de alıyorlar (Birgün – 21 Mart)

Türk halk müziği ve protest müziğin en önemli isimlerinden Selda Bağcan, “Herkes korku içinde” diyor ve ekliyor: “Gak diyeni alıyorlar, guk diyeni alıyorlar. Ortam kötü. Haksızlıklar var. Bu ülke hiçbir zaman bu kadar açlığa düşmedi. Türkiye bir yol ayrımında.”

Yener ve Ümit ikilisi ‘Yar Senin Derdinden’i yorumladı (Gazete Duvar – 21 Mart)

Türkülere getirdikleri yorumla tanınan Yener ve Ümit ikilisi, ‘Yar Senin Derdinden’ türküsünü single olarak yayınladı.

Haluk Bilginer ve Tolga Çebi’den düet (Cumhuriyet – 21 Mart)

Haluk Bilginer ve Tolga Çebi yeni bir şarkıya imza attı. Birlikte düet yaptıkları şarkı, “Dalmışım Öyle” yayımlandı.

Süvari Öztürk, ‘Enkaz’ ile dinleyicisiyle buluşuyor (Birgün – 22 Mart)

Uzun yıllardır müzik hayatını Avrupa’da sürdüren müzisyen Süvari Öztürk, ilk stüdyo albümü Enkaz’ı müzikseverlerle paylaştı. Sözü ve müziği sanatçının kendisine ait olan on şarkıdan oluşan albüm toplamda 49 dakika uzunluğunda.

Ercan Aydın, ‘Ben Seni Çok Sevdim’ ile müzikseverlerle buluştu (Birgün – 22 Mart)

Sanatçı Ercan Aydın’ın beşinci albüm çalışması olan ‘Ben Seni Çok Sevdim’ müzikseverlerle buluştu. Beş şarkıdan oluşan albüm 23 dakika uzunluğunda.

Oğuz Aksaç, son teklisi ‘Bugün Bize Pir Geldi’yi çıkardı (Cumhuriyet – 23 Mart)

Müzik direktörlüğünü Cihan Öz’ün yaptığı çalışmanın ses mühendisliğini Gökhan Kimverdi üstlendi. Gitarda Süleyman Akkaş ve Jonivon Freitas, davulda Aliyar Kınık, saksofonda Sarah Wünsche, trampette Jim Galakt, trombonda Onur Özgüner’in olduğu Arif Sağ’ın bestesini yaptığı eserin yeni caz sound’lu versiyonu 10 Mart 2022 tarihinde dijital platformlarda video klibiyle yayına girdi.

Kürt müziğinde dramatik ironi: Hêja Netirk (Gazete Duvar – 23 Mart)

Hêja Netirk, eril kültürel tahakküme karşı kadın olmanın somutluğu ve kadınların kendi birikimleri üzerinden farklılığını olumlayan imgeler üreterek yeni bir siyasi söylem alanı açıyor.

Oyuncu Goncagül Sunar’dan yeni şarkı: ‘Her Neyse’ (Gazete Duvar – 23 Mart)

Goncagül Sunar’ın söz ve müziği kendisine ait ‘Her Neyse’ isimli yeni teklisi dijital platformlardaki yerini aldı.

Özge Ertal’dan çürüyen sisteme… (Cumhuriyet – 23 Mart)

İlk teklisi ”Çocuk”u Olta Dayanışma çatısı altında, dayanışma müzisyenleri ve Peyk grubunun solisti İrfan Alış’ın katkısıyla yayımlayan Özge Ertal, ikinci teklisi ”Düşüyoruz”u dinleyicileriyle buluşturdu.

Selda Bağcan, dünyanın birçok yerinden katılan müzikseverle bir araya geldi (Cumhuriyet – 24 Mart)

Her yaştan ve her ülkeden izleyicilerin katılımıyla salı akşamı Zorlu PSM’de sahne alan Selda Bağcan, Amerika’dan tutun da Ordu’ya kadar memleketin her köşesinden, İstanbul’dan taşarak yayıldı.

Rapçi Trak: Sosyalist gerçekçi müzik anlayışını benimsiyorum (Evrensel – 24 Mart)

Trak, rap müzik yapan bir genç… Asıl ismi Fatih Çoker… Geçtiğimiz haftalarda kadın cinayetlerini anlatan “Yeter” isimli rap şarkısını müzikseverlerle buluşturdu. “Ölmek istemiyorum demiştin hiç duymadık ki seni” dizeleriyle başlayan şarkıda ataerkil düzenin ve devletin kadın cinayetlerindeki rolüne dikkat çekiliyor.

Metallica’dan 40. yıl özel konser filmi geliyor (Gazete Duvar – 25 Mart)

Metallica’nın filme alınan 40. yıl kutlama konserleri paylaşıma açılacak. Metallica 40th Anniversary LIVE isimli iki konserden ilki 31 Mart’ta, ikincisi ise 7 Nisan’da platformda yayınlanacak.

Rap sanatçısı Fedez kansere yakalandı (Gazete Duvar – 25 Mart)

Rap sanatçısı Fedez, pankreas kanseri tedavisi için ameliyat oldu. Fedez, ardından hastane odasında verdiği pozları Instagram hesabından yayınladı.

12 kadından şehrin müziği: ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ albümü (Mürekkep Haber)

Sözünden müziğine tamamı kadın müzisyenler tarafından yazılmış 12 özgün şarkıdan oluşan “Benim Şehrim, Benim Sesim” albümü, dijital müzik platformlarında yayınlandı. Müzik endüstrisinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yürüten Beats By Girlz Türkiye’nin yapımcılığında hazırlanan albüm, Türkiye’nin farklı şehirlerinden farklı müzik deneyimlerine sahip genç kadınları bir araya getiriyor.

Nova Norda’dan ilk rap şarkısı: Zorba (Mürekkep Haber)

Nova Norda, Nisan ayının sonunda yayınlayacağı ilk albümü “Paralel Evrende Dünya Tarihi”nden ilk teklisi ”Zorba”yı dinleyicilerle buluşturdu.

Çimen Yalçın dengbej dedesinden aldığı avazla söylüyor: ‘Bafille Gulo’ (Gazete Duvar)

Halk müziğinin genç isimlerinden, farklı bölgelerden farklı ağızlarda söylediği türkülerle dikkat çeken Çimen Yalçın, bu kez Kürtçe bir kilam ile müzikseverlerle buluştu. Dengbejlik geleneğinin önemli anonim eserlerinden biri olan ‘Bafille Gulo’, 19. yüzyıl sonralarında Muş’ta bir Kürt beyi tarafından kaçırılan, hem fiziksel hem de psikolojik şiddete, baskıya maruz kalan Ermeni kızı Gülizar’ın (Gulo’nun) hikâyesini anlatıyor.

Ozan Çoban: Emekçiler direnirken müziğim de orada olsun istiyorum (Gazete Duvar)

Müzisyen Ozan Çoban, hem sıkça yayınladığı şarkılarla daha çok insana ulaşıyor hem de elinde enstrümanıyla direnişten greve koşarak müziğinin toplumsal anlamını ve işlevini ortaya koyuyor.

Rock grubu Foo Fighters’ın davulcusu hayatını kaybetti (Birgün)

Dünyaca ünlü rock grubu Foo Fighters’ın davulcusu ve vokalisti Taylor Hawkins’in hayatını kaybettiği bildirildi.

Metin Kemal kardeşlerden Ömer Hayyam rubaisi (Birgün)

Metin – Kemal Kahraman kardeşler, Sümbülteber isimli albümlerinin ilk şarkısı Ey Kör ile 8 Nisan’da dinleyiciyle buluşuyor. Bir Ömer Hayyam rubaisi olan Ey Dost, Mustafa Yılgör tarafından bestelendi.

Büyük bir mirasın yeniden keşfi: Anatolian Rock Revival Project (Gazete Duvar)

Anadolu rock meraklılarının uzun süredir temel kaynaklarından biri ise bir Youtube kanalı olan Anatolian Rock Revival Project. Birkaç şarkılık bir koleksiyon olması amacıyla başlanan projede bugün 160’tan fazla şarkı, sadece bu şarkılar için hazırlanmış illüstrasyonlarla dinleyiciye sunuluyor.

Kaan Boşnak ve Anıl Piyancı ‘Taksim’de bir araya geldi (Gazete Duvar)

Kaan Boşnak ve Anıl Piyancı hazırladıkları albümden bir şarkıyı daha dinleyicilerle paylaştı. ‘Taksim’, bugün özlemi duyulan bir Beyoğlu’nun hikâyesini anlatıyor.

Tanıklık kilamlarda (Yeni Yaşam – 27 Mart)

Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan Barış Annesi Nebihe Aslantekin (54), katıldığı sohbet ve etkinliklerde seslendirdiği kilamlarla dinleyenleri adeta büyülüyor. Kürtçe seslendirdiği kilamları, dinlediği radyo ve televizyondan ezberleyen Aslantekin’in hayatı seslendirdiği kilamlar gibi “acı” ve “mücadele” ile dolu.

Hivda Gökel: TRT Kurdi’nin program davetini seve seve reddettim (Gazete Duvar)

Zazaca eserleri yorumlamasıyla tanınan sanatçı Hivda Gökel, TRT Kurdi’ye davet edildiğini ve reddettiğini açıkladı. Twitter hesabından açıklama yapan Gökel, “TRT Kurdi’nin program davetini seve seve reddettim. Davet edilmeyi hazmedemedim o da ayrı bir konu…” dedi.

Billie Eilish, 21. yüzyılda doğan ve Oscar kazanan ilk sanatçı oldu (Mürekkep Haber)

007 James Bond film müziği olarak ikili tarafından bestelenen “No Time To Die” En İyi Orijinal Şarkı ödülünü alarak Billie Eilish’e 21. Yüzyılda doğan ve Oscar kazanan ilk sanatçı olma ünvanını da elde etti.

Matematik tutkunu bir orkestra şefi (Agos – 29 Mart)

Sibil Arsenyan, Türkiye’nin 10 kadın orkestra şefinden biri. Borusan Sanat’ta Orkestra Müdür Yardımcısı olarak görev yapan ve Ataşehir Belediyesi bünyesindeki çocuk korosunu yöneten Arsenyan’la eğitimi ve kariyeri, ‘kadın orkestra şefi’ kimliği üzerine yapılan bir söyleşi.

Metehan Çiçek’ten yeni şarkı: ‘Son Müsadem’ (Gazete Duvar – 30 Mart)

Müzisyen Metehan Çiçek’in yeni single’ı ‘Son Müsadem’, tüm dijital platformlardaki yerini aldı. Seyhan Müzik etiketiyle yayınlanan şarkının söz ve müziği Metehan Çiçek’e, düzenlemesi Genco Arı’ya ait.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na ilk kadın müdür (T24 – 1 Nisan)

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda (CSO) ilk kez kadın müdür göreve getirildi. Seçimle CSO müdürü olan flüt sanatçısı Sibel Ayhan Bayer, “1957’de CSO’nun kuruluşu hakkında 6940 sayılı yasa ve yönetmelik yürürlüğe girdiğinden beri her yıl martta seçimler yapılıyor. Bu kadar uzun sürede bir kadın müdürün olmaması ilginç. CSO’ya kadın eli değdi, diyebiliriz ama o kadın eli her zaman da var” dedi.

Genç müzisyenlerle güzel dünya (Cumhuriyet – 1 Nisan)

Mersin Üniversitesi’nden yetişen genç keman sanatçısı Alican Süner, İtalya’nın Fermo kentindeki 2015 Uluslararası Postacchini Yarışması’nı kazandı ve ödül olarak İtalya Cumhurbaşkanlığı Madalyası’nı aldı.

Şarkılarla İstanbul (Birgün – 1 Nisan)

“… eski güzelim İstanbul’u en azından şarkılarda yaşatabilmek için POPSAV (Popüler Müzik Sanatı Vakfı)’ın öncülüğünde bir “İstanbul Şarkı Yarışması” düzenleniyor. Yarışma 23 Temmuz- 14 Ağustos tarihleri arasında Yenikapı’da yapılacak İstanbul Festivali kapsamında yer alacak ve büyük final 13 Ağustos 2022 tarihinde senfonik bir orkestra eşliğinde gerçekleştirilecek.”

‘Kendi Kendine’ bir müzisyen: Ali Doğan Gönültaş (Gazete Duvar – 2 Nisan)

Zê Tijê grubuyla tanınan Ali Doğan Gönültaş ilk solo albümü olan ‘Kiğı’dan şarkıları müzikseverlerin beğenisine sunmaya başladı. Sanatçı, müzik kariyeri ve albümüyle ilgili soruları yanıtlıyor.

Vitrindeki Albümler (Cumhuriyet – 2 Nisan)

“Özel Seçki 1998 – 2015” adını taşıyan özel plak Cengiz Özkan’ın 18 yıllık zaman zarfında çıkardığı albümlerden sadece dört tanesinden seçilen eserlerden oluşturulmuş.

Jasmor’un, bir solist olmasına rağmen ilk kısaçaları (EP) birbiriyle bağlantılı sözsüz üç parçadan oluşuyor.

Silahlı saldırıya uğrayan Fitzroy ‘Bunny Diamond’ Simpson öldü (Gazete Duvar – 2 Nisan)

Silahlı saldırıya uğrayan Jamaikalı Reggae grubu Mighty Diamonds üyelerinden Fitzroy ‘Bunny Diamond’ Simpson hayatını kaybetti. Grubun solisti Donald ‘Tabby Diamond’ Shaw da 4 gün önceki silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti.

Müziğin yeni ‘sosyal’ sahnesi (Gazete Duvar – 3 Nisan)

Eğer müziği sadece bir eğlence aracı olarak değil, bir tepkinin tezahürü olarak da ele alırsak, dinlediğimiz melodinin, sesin gündelik hayatta neye karşılık geldiğini de anlayabiliriz. Hem politik ya da toplumsal olanı hem de sıradan hayatlarımızın irili ufaklı meselelerini, insana dair tüm duyguları buluruz müzikte.

  1. Grammy Ödülleri sahiplerini buldu (Birgün – 4 Nisan)
  2. Grammy Ödülleri, düzenlen törende sahiplerini buldu. 11 dalga aday gösterilen Jon Batiste, yılın albümü, en iyi klip, görsel medya için en iyi film müziği, en iyi Amerikan folk performansı, en iyi Amerikan folk şarkısı ödüllerini alarak gecenin öne çıkan ismi oldu.

Hoyratlık hüküm sürüyor: Kemal Kahraman ile söyleşi (Birgün – 4 Nisan)

Metin-Kemal Kahraman, Sümbülteber albümü ile dinleyiciyle buluşuyor. : Sümbülteber. Adını şair Turgut Uyar’ın ‘Kırlardan Geliyor’ şiirinden alan albüm özgün bestelerden oluşan 10 eserden oluşuyor. Albümde sözlerini kendi yazdıkları şarkıların yanında, Ömer Hayyam gibi klasik, Turgut Uyar, Metin Altıok gibi çağdaş şairlere ait şiirlerden yaptıkları besteler yer alıyor.

Müziğin saklı emekçileri: Sahne ışıklarının ardında gerçek hayat var (Gazete Duvar – 3 Nisan)

Müzik sektörü, bir yanıyla dünyanın en parlak ve eğlenceli alanlarından biri olarak görülür. Sahneye çıkan sanatçılar, ışıklar altında şarkılarını söyleyip gösterilerini yaparken bu ana tanık olanlar çoğu zaman atmosferin etkisine kapılır. Bu nedenle bu sektörde çalışan insanların hayatlarının, tıpkı o bir-iki saatlik konser gibi geçtiği düşünülür.

Kadın müzisyenler tacize karşı birleşin (Birgün – 5 Nisan)

Yaşadıkları taciz olaylarını anlatan kadın müzisyenler akıl almaz tekliflere maruz kaldıklarını belirtiyor. Avukat Uçuran, müzisyenlerin yardım alacağı herhangi bir platform olmamasını sektördeki ‘örgütsüzlüğe’ bağlıyor.

İKSV Raporu: Kültür-Sanat dünyasında toplumsal cinsiyet (5 Nisan)

Bu rapor Türkiye’de bu alanda veriye dayalı çalışmalara duyulan ihtiyacı karşılamak ve İstanbul’da yaratıcı sektörlerde çalışan kadınlarla yürütülen kapsamlı bir araştırma sonucunda mevcut durumun bir fotoğrafını çekmek üzere hazırlandı.

Tiyatro-Dans-Performans

‘Sözsüz Tiyatro’ savaşın sesi oldu (Cumhuriyet – 21 Mart)

Perşembe gecesi NDS Salonu’nda gelenekselleşen konserlerin yerini bu kez Collectif 2222 isimli Fransız tiyatrocu grubun sergilediği “Sözsüz Tiyatro” almıştı.

Bebek Jane’e ne oldu? (What ever happened to Baby Jane?) (Sözcü – 21 Mart)

Piyeste, Joan Crawford karakterinde Amanda Lear ve Bette Davis karakterinde Michel Fau karşılıklı oynuyorlar. Trajik, bir o kadar da lezzetli ve sıra dışı bir yüzleşme…

Hüzün ve Ayrılık (Cumhuriyet – 22 Mart)

İDOB’un yeni temsillerinde bu kez konular: Hacı Bektaş, balet Yunus rolünde dans ediyor ya da Türk mitolojisinden şamanlar, ruhlar ve kaderin buluşmasına izin vermediği âşıklar, Alaz ile Cemre, gölde ölüyor. Baharda neşe yok.

Sahnede evli, çocuklu, sadık (Cumhuriyet – 22 Mart)

Emre Kınay’ın yönettiği ‘Dönme Dolap’ Duru Tiyatro’da sahneleniyor. Duru Tiyatro Ataşehir Watergarden Performans Merkezi’nde Black Box sahnesinde izleyebilirsiniz.

100 yıldır yasasız perde açıyorlar (Birgün – 22 Mart)

Büyük bölümü cumhuriyetle yaşıt, ilk kurulanlar ise 100 yılı aşmış olmasına rağmen sayıları 70’i bulan şehir tiyatroları, halen özel bir yasası olmadan yönetiliyor. Bu problem, belediye başkanlık koltuğunun el değiştirmesiyle kendini daha fazla gösteriyor.

Erkekler aldatır efsanesi (Cumhuriyet – 22 Mart)

Nurseli İdiz ve Nergis Kumbasar ikilisine Kimya Gökçe Aytaç da katılınca kimya tutmuş, tiyatroda kahkahalar havada uçuşuyor, esprilere en çok da eleştirilen erkekler gülüyor.

Arşive, dönüşümlere ve iyileşmeye dair (Unlimited)

Sanatçı Sena Başöz, arşiv ve beden üzerinden kurguladığı ve 4 Mart’ta Atina’da izleyiciye sunduğu Slalom adlı performansını, Mayıs ayında Londra’da sahnelemeye hazırlanıyor. Başöz’le Slalom’un hikâyesini ve performansa olan yaklaşımını konuştuk

Durağan Hareketler, Tekrardan Doğan Farklar: Zeynep Kayan ile Söyleşi (5 Harfliler)

“Çalışmalarım çoğunlukla hareket, beden, benlik ve en basit şekliyle insanlık halleri üzerine görülebilir. Bunu yaparken performansla bağlantılı olarak fotoğraf, video ve ses mecralarını kullanıyorum. “Tekrar”ın kendisi benim için önemli bir unsur. Görüntünün, hareketin, jestlerin, sesin ya da bir cümlenin çeşitlemeleri, yeniden üretim ihtimali ve üretim şekilleri bana ilham veriyor.”

Buzlar Diyarı Oyununun Yazarı Hasan Bayam: Van tiyatro açısından birçok şehrin önünde (Evrensel – 23 Mart)

Üvercinka Kültür Sanat Akademi, ekim ayının başında düzenlediği kültür sanat festivalinin ikinci gününde ekibinin çocuklar ve yetişkinlerden oluştuğu, çevre kirliliği, küresel ısınma ve adaletsizlik konularını işleyen Buzlar Diyarı isimli çocuk oyunuyla seyirci karşısına çıktı.

Yunus Emre ile mânâ yolculuğu (Birgün – 23 Mart)

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde iki eser dünya prömiyerini gerçekleştirdi. ‘Yunus Mânâ’ Yunus Emre ile bir zaman yolculuğu vaat ederken ‘Alaz ile Cemre’ ise modern bir bale gösterisi olarak seyirciyle buluşuyor.

https://tiyatrodergisi.com.tr/aydin-engin-hayata-veda-etti/ (24 Mart)

Tiyatro oyuncusu, dramaturg, gazeteci ve yazar Aydın Engin hayata veda etti…

Sanata adanmış bir hayat: ‘Camille/Düşünce’ oyunu 28 Mart’ta sahnelenecek (Gazete Duvar – 25 Mart)

Pafta Tiyatro’nun yeni oyunu “Camille/Düşünce” 28 Mart’ta izleyicilerle buluşacak. Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği tek kişilik oyunda Camille’yi Ebru Unurtan Urağ canlandırıyor.

Hayatları Yeniden Resmetmek (Çeviri – Mimesis)

Kadın tiyatrocular olarak okuduğunuz ve beğendiğiniz biyografileri düşünerek başlamanız, bunların neler olduğunu ve biyografik beğenilerinizi -belki de beyin fırtınası oturumu esnasında- not almanız sizin için yararlı olabilir. Örneğin, özneden etkilendiniz mi?

Nilüfer Kent Tiyatrosu “Aşkın En Kısa Gecesi”nin prömiyerini yaptı: “Oyun, dayatılan hayata isyan eden bir kadının aşkını anlatıyor” (Medyascope)

Bursa’da Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu (NKT) 24 Mart 2022’de, yeni oyunları “Aşkın En Kısa Gecesi”nin prömiyerini yaptı. Yönetmenliğini NKT Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban’ın üstlendiği oyunda sahnede Özlem Zeynep Dinsel ve Mert Tiryaki’yi izliyoruz. Hayata geç kaldığını düşünen iki kişinin aşkını anlatan oyunun yönetmen ve oyuncularıyla söyleşi.

Kaosun içindeki huzurun sessizliği (Unlimited)

Bu kendi içinde bir oyun da sayılabilecek yazı denemesi için Dimitris Papaioannou yazarlara, yazarların 10-11 Ekim akşamları Filibe’deki One Dance Week 2021 kapsamında iki gece art arda beraber izledikleri Transverse Orientation işinden, bu deneme için kendi seçtiği ve daha önce basınla paylaşmadığı altı görseli yolladı ve yazarlar beşer görsel seçip, birbirlerinden bağımsız olarak bu görseller üzerinden hatırladıklarını ve izlenimlerini kaleme aldılar. Aynı Papaioannou’nun, bütün yapıtlarına isim vermesi için son provalara güvendiği bir dostunu çağırması gibi, yazarlar da bu yazının başlığını belirlemesi için koreograf/ dansçı Gizem Bilgen’i davet ettiler

“Shakespeare Şişli’de” | 120 tiyatrocudan ortak proje – Levent Üzümcü: “Amacımız derin yoksulluk içerisindeki arkadaşlarımıza nefes alabilecekleri bir ortam yaratmak” (Medyascope – 29 Mart)

Shakespeare’in 10 eseri, “Shakespeare Şişli’de” projesiyle koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen tiyatro oyuncularının sesiyle radyo tiyatrosu olarak seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Şişli Belediyesi Meclis Üyesi ve tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü’nün projelendirdiği, Harun Özer’in yönetmenliğini üstlendiği projede başka işlerde çalışmak zorunda kalan 120 oyuncu yer aldı.

Atatürk Kültür Merkezi’deki yangın tatbikatında alt katı su bastı (Evrensel – 30 Mart)

Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi’nde yangın tatbikatı sırasında binanın alt katını su bastı. Notalar ve çeşitli eşyalar kullanılamayacak hale geldi. Asıl merak edilen ise repertuvar-nota kütüphanesindeki orijinal el yazması beste ve notaların zarar görüp görmediği.

Halkı Zehirliyorlar (Birgün – 31 Mart)

Mersin Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak, “Hepimizin ruh sağlığı bozuk. Tedavi etmek istemeyen bazı zihniyetler sanki tiyatroymuş gibi sundukları kötü skeçlerle halkı zehirliyorlar” diye konuşuyor.

Devlet Opera ve Balesi, pandemi öncesi sistemine dönüyor (T24 – 1 Nisan)

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, “1 Nisan itibarıyla devlet opera ve balemiz eski sistemine dönüyor ve büyük ölçekteki eserlerimize ve performanslarımıza dönüyoruz” dedi.

Uçan Potinler, 2 Nisan’da Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde (Birgün – 2 Nisan)

Türkiye ve Yunanistan halk dansları repertuarından seçtikleri farklı dansların eğitimlerini verip; dans etkinlikleri ve gösterileri düzenleyen Uçan Potinler, 2 Nisan’da Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde sahne alacak.

On İkinci Ev: Bir sesini yutmama hikâyesi (Gazete Duvar – 2 Nisan)

Melek Ceylan “On İkinci Ev”de sadece kendi hikâyesini değil; yasak aşkların, ayrılıkların, yalnızlığın, yaşadığı hayatları ortaklaştıramayanların, sesini duyuramayanların hikâyesini anlatıyor.

Akın Aslan: Mizah engellenebilir bir şey değildir (Gazete Duvar – 3 Nisan)

Stand up’a olan rağbet her geçen gün artıyor; komedyenlerin sergiledikleri gösteriler gerek tek kişilik performanslarda gerek açık mikrofonlarda seyirciyle buluşmaya devam ederken Gazete Duvar onlarla ilgili yeni bir röportaj serisine başladı. Serinin ilk komedyeni Akın Aslan.

Masal anlatıcısı Judith Malika Liberman ile söyleşi: “Anlatmak en güçlü iletişim becerisi” (Medyascope – 3 Nisan)

Liberman’a göre masal anlatmak, masal okumak değil, masalı yeniden yorumlamak. Bazen okuduğu bir sayfadan dakikalarca anlatacak şeyler bulduğunu söyleyen Liberman, masalı dinleyenlere onu anlatan kişiden daha büyük iş düştüğünü söyledi: “Masal anlatırken, dinleyiciye de büyük iş düşüyor. Filmde yönetmeninin yaptığı her şeyi burada dinleyici yapıyor. Filmde bütün ortam hazır, sana sadece izlemek düşüyor. Ama mesela masala başlarken ‘Bir kral vardı’ diyoruz, o kralı hayal etmek burada dinleyiciye düşüyor.”

Yasaklı bir tiyatronun 25 yıllık serüveni (Bianet – 4 Nisan)

İstanbul Tarlabaşı’nda 25 yıl önce ortaya çıkan Kürtçe oyun “Rojbaş”ın serüveni film oldu. “Rojbaş”ı oyununu sahnelemek için tekrar bir araya gelen Kürt tiyatrocuların hikâyesini, yönetmen Özkan Küçük beyazperdeye taşıdı. Çekimleri tamamlanan “Rojbash”, ulusal ve uluslararası festival yolculuğuna hazırlanıyor.

Tiyatro Angura: Sanatımızı inandığımız ve keyif aldığımız şekilde yapıyoruz (Evrensel – 5 Nisan)

Tiyatro Angura, ilk oyunu ‘Enigma Çeşitlemeleri’ ile Kadıköy Eylül Sahnesinde seyirciyle buluşuyor. Fransız Oyun Yazarı Eric Emmanuel Shmitt’in Besteci Edward Elgar’ın ‘Enigma Çeşitlemeleri’ adlı eserinden esinlenerek yazdığı oyun bu kez Tiyatro Angura’nın yorumuyla sahnede.

“Kanadı Kırık Bir Kuş Misali: Cahide Sonku” (Biamag – 2 Nisan)

Gerçek hayatında otel odalarında günlerce yalnız yaşamış Cahide, bu oyunda bir kez daha kalabalık bir tiyatrocu grubun içinde yalnız kalmıştı. O zaman da büyük aşkına destek bulamamıştı, bugün de… 6 Mart Pazar günü saat 16.00’da, terk edilmiş bir bina izlenimi veren Caddebostan Kültür Merkezi’ne vardığımızda, neyse ki tiyatro sanatını terk etmemiş, bir grup tutkulu insanı görme ümidiyle bir oyunu izlemeye başladık.

Festivaller ve Ödüller

Dünya Kadınlar Festivali, ‘Birlikteyiz’ sloganıyla Müze Gazhane’de düzenlendi (Cumhuriyet – 21 Mart)

WOW – Dünya Kadınlar Festivali ilk olarak 2010 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılmaya başlandı. Aradan geçen 12 yılda Avustralya’dan Çin’e, Mısır’dan Nijerya’ya, Pakistan, Somali, Brezilya gibi ülkelerde milyonlarca kadına ulaştı. Türkiye’de ise birincisi 2020 yılında dijital olarak düzenlendi.

  1. İstanbul Bienali’nin mekanları belli oldu (T24 – 21 Mart)

Bienal bu yıl, geleneksel sanat mekanlarının dışına çıkarak kitapçılar, sahaflar, hastaneler, huzurevleri, kafeler, metro durakları ve özel bir radyo istasyonunun da aralarında olduğu onlarca farklı mekana yayılacak.

Nur Sürer’e Onur Ödülü (Sözcü – 21 Mart)

Kartal Belediyesi’nin sinema sektörüne destek olmak, sinemaya ilgi duyan amatör oyuncu ve yönetmenleri sektöre kazandırmak amacıyla düzenlediği 3. Ulusal Kısa Film Festivali’nin ödül töreninde sinema ve tiyatro oyuncusu Nur Sürer’e ‘Onur Ödülü’ verildi.

  1. Genç Günler Festivali başlıyor (21 Mart)

Genç Günler kapsamında konservatuvar ve dengi okulların oyunları ve üniversite kulüplerinden tiyatro topluluklarının oyunlarının başvuruları kabul edilmektedir. Programa alınan projeler, 10 gün boyunca Şehir Tiyatroları sahnelerinde, İstanbul seyircisiyle ücretsiz buluşacaktır. Başvurular 8 Nisan 2022 Cuma 17:00’ye kadar gönderilebilir.

  1. Türkiye Almanya Film Festivali Ödülleri belirlendi (Cumhuriyet – 22 Mart)

Türkiye Almanya Film Festivali’nde üç farklı seçici kurul ve seyirciler değişik kategorilerdeki ödüllerini açıkladı. En iyi Film Ödülü ‘Okul Traşı’nın oldu.

  1. İstanbul Kürt Film Festivali başlıyor (Medyascope – 23 Mart)

İlki 2019’da düzenlenen İstanbul Kürt Film Festivali, üç yıl aradan sonra yeniden sinemaseverlerle buluşuyor.  24-29 Mart 2022 günleri arasında düzenlenecek festivalde, kadın, doğa, yaşam ve insan hakları temalı 28 film gösterilecek.

İstanbul Film Festivali: 41 yıllık rüya (Cumhuriyet – 23 Mart)

İKSV’nin düzenlediği İstanbul Film Festivali bu yıl 8-19 Nisan’da. Festivalin 41 yılı boyunca ağırladığı ikonik sahnelerin izlerini taşıyan bir sinema perdesi, tüm şehri gezecek. Festival kapsamında 12 günde, 14 bölümde 43 ülkeden 164 yönetmenin filmleri gösterilecek. Festival, salgın nedeniyle 2020’de çevrimiçi, geçen yıl ise hem çevrimiçi hem fiziksel yapılmıştı. Bu sene tamamen fiziksel olacak.

İstanbul Kürt Film Festivali açılışına katılan Pervin Buldan: Kürt halkının tarihi ortaya çıkacak (Gazete Duvar – 25 Mart)

Pervin Buldan, Kürt Film Festivali’nin özellikle bu dönem açısından oldukça önemli olduğunu söyledi: “Çünkü Kürtlerin üzerinde bu kadar yoğun baskı ve asimilasyonun sürdüğü bir dönemde Kürt Film Festivali’nin hayat geçmesi, filmlerin izleyicilerle buluşması elbette çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür etmek isterim. Ayrıca ben eminim ki her film Kürt halkının acılarını, Kürt halkının tarihini, Kürt halkının kimliğini yansıtan filmler.

  1. Metin Altıok Şiir Ödülü’nün sahibi “Hayattayız Nihayet” ile İlhan Sami Çomak oldu (Evrensel – 24 Mart)

“… 28 yıldır bu dünyanın içinde yaşamadığı halde, olağanüstü bir şiirle, pürüzsüz bir dil ve derinlikle, emekle, aşkla, özgürlük tutkusuyla, barış hayaliyle dünyayı ve insanı yeniden kurduğu için, 15. Metin Altıok Şiir Ödülü, İlhan Sami Çomak’ın “Hayattayız Nihayet” kitabına oybirliğiyle sunulmuştur. Şairimizi kutluyoruz.”

Cannes’ın yeni patronu Iris Knobloch olacak (Cumhuriyet – 25 Mart)

Bu yıl 75. kez düzenlenecek Cannes Film Festivali’nin başkanlığı el değiştiriyor. Pierre Lescure’ün üçüncü üç yıllık döneminin bitmesine bir yıl kala ayrılma kararı almasıyla boşalan başkanlık koltuğuna WarnerMedia’nın eski yöneticilerinden Iris Knobloch getirilecek. Temmuz ayında göreve başlayacak Knobloch köklü etkinliğin tarihindeki ilk kadın başkan olacak.

Adana Tiyatro Festivali Başladı (Cumhuriyet)

Bu yıl 23. Kez düzenlenen festival 27 Mart-3 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Bergama Tiyatro Festivali haziranda başlıyor (Medyascope – 4 Nisan)

Bergama Tiyatro Festivali’nde bu yıl iklim krizi, savaş ve pandemi koşullarında bir araya gelmenin, tanışmanın ve paylaşmanın önemine dikkat çekiliyor. Bu amaçla festival kapsamında ilk defa bu yıl mahalle, köy ve sokaklarda da etkinlikler düzenlenecek.

Dijital Sanat

https://journo.com.tr/21-mart-dunya-siir-gunu-dijital-medya (20 Mart)

Medyanın teknolojik dönüşümü, tarih boyunca vazgeçilmez bir kültürel ifade biçimi olan şiiri de kuşkusuz etkiliyor. Üç şairle, basılı yayınlardan dijitale taşan şiirin dönüşümünü konuştuk.

İş Sanat, ‘Kahverengi Yol Panoları’ podcast serisiyle kültür arşivi oluşturuyor; Teos, Nysa, Patara… (T24 – 22 Mart)

İş Sanat’ın 2020 yılında Türkiye’nin kültürel zenginliğinin izini sürmek için başlattığı “Kahverengi Yol Panoları” başlıklı podcast serisi, dinleyicileri ile buluşmaya devam ediyor.

Pilot Galeri’de video, heykel, çizim (Cumhuriyet – 23 Mart)

Pilot Galeri, Hacer Kıroğlu ve Egemen Tuncer’in birlikte hazırladıkları “Bounding Box” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide videodan, heykele, objelerden çizimlere, farklı medyum kullanılarak üretilen eserler, ilk kez bu sergide izleyiciyle buluşuyor.

Kelebeğin hikayesi, NFT yatırımcılarıyla çekilecek (Cumhuriyet – 24 Mart)

Belgesel yapımcısı ve yönetmen Hasan Söylemez, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bir kelebeğin hikayesini anlatacağı yeni projesi için NFT projesi geliştirdi.

Van Gogh tablolarının içinde dolaştıran sergi (Sözcü)

Kanada’nın Toronto kentindeki 5 katlı bir sanat galerisinin duvarlarına dijital olarak yansıtılan resimler, izleyicilerini Van Gogh’un tablolarının atmosferine sokuyor.

Görsel Sanatlar-Sergiler

Warhol’un Marilyn Monroe portresi için 200 milyon dolar bekleniyor (Sözcü – 22 Mart)

Andy Warhol’un yaptığı bir Marilyn Monroe portresinin, bu yıl Christie’s Müzayede Evi’nde 200 milyon dolara satılarak müzayedede satılan en pahalı sanat eseri olması bekleniyor.

‘Görülmüş Mektuplar’ sergisine dair (Evrensel – 23 Mart)

Hapishanelerin sanatçı yetiştirme merkezleri olduğu bilinir. Sanatın birçok dalında sanatçılar yetişmişlerdir. Orhan Kemal, Balaban, Nevzat Çelik ilk akla gelenlerdendir. Nâzım’ın hocalık yaptığı bilinir. Yakın tarihten ise Zehra Doğan bir gazeteci fotoğrafçı olarak bilinirken ressamlığıyla görsel sanatçılığını gösterdi.

Newroz ateşiyle birleşen sergi: Simurg (Evrensel – 23 Mart)

Rosa Kadın Derneği, Ressam Hatice Kapusuz’un “Simurg” sergisini Newroz haftasında Diyarbakırlılarla buluşturdu. Tarihi Deva Hamamı’nda açılan sergi “Küllerimizden yeniden doğuyoruz” şiarıyla düzenlendi.

Ani Çelik Arevyan’dan sergi: Şeffaf Kabuk (Cumhuriyet – 23 Mart)

Fotoğraflardan heykele, geçmişten günümüze, çelikten tüle, Ani Çelik Arevyan, son sergisinde ilk işlerini yeniden yaratıyor.

https://kronos35.news/tr/erdoganin-torunlariyla-cektirdigi-ara-guler-fotografi-mezata-dustu/ (23 Mart)

Ara Güler tarafından 2015’te çekilen Erdoğan’ın torunlarıyla olan fotoğrafı mezata düştü. Fotoğrafın açılış fiyatı 25 bin TL.

https://tiyatrodergisi.com.tr/darulbedayiden-sehir-tiyatrolarina-afis-sergisi-afis-oyuna-davettir-bahcelievlerde/ (23 Mart)

İBB Şehir Tiyatroları’nın 108 yıllık tarihi boyunca kapalı gişe oynayan, tiyatro tarihine adını yazdırmış oyunlarının afişleri, Bahçelievler Dr. Enver Ören Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Tartışmalı petrol performansı: Tahran Çağdaş Sanat Müzesi müdürü görevden alındı (Medyascope – 24 Mart)

İran’daki Tahran Çağdaş Sanat Müzesi’nde şair Nezami Gencevi’yi anmak için bir sergi düzenlendi. Sergi kapsamında gösteri yapan sanatçı Yaser Khaseb, Japon sanatçı Noriyuki Haraguchi’nin içi petrol dolu eseri “Matter and Mind”ın yüzeyiyle temas etti. Eserin içerisindeki petrolün etrafa sıçramasının sanat dünyasında tepkiyle karşılanmasının ardından Müze Müdürü Ehsan Aqai görevden alındı.

El Cezeri’nin “Olağanüstü Makineleri” Keçi Burcu’nda sergileniyor (Medyascope – 25 Mart)

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde doğan El Cezeri’nin sibernetik alanının ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul ediliyor. El Cezeri’nin 800 yıl önce yaptığı “Olağanüstü Makineler”in ziyaretçilere gösterildiği sergi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde tarihi Keçi Burcu’nda açıldı.

İrfan Ertel: Bugüne kadar hep işçi sınıfından yana resimler yapmaya çalıştım (Evrensel – 25 Mart)

Sergi ilk kez 2020 yılında Türkiye Komünist Partisinin 100. kuruluş yıl dönümünde İstanbul’daki Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde sanatseverlerle buluştu.

https://gazetemustehak.com/arkeoloji-muzesi-muduru-tarihi-eser-kacakciligindan-tutuklandi/ (26 Mart)

Aydın merkezli 11 ilde tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyonda gözaltına alınan 36 kişiden aralarında Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız ve ve bir polis memurunun da bulunduğu 4 kişi tutuklandı.

https://gazetemustehak.com/buyuk-iskender-bustunun-istanbul-airport-museuma-tasindigini-acikladi/ (26 Mart)

Emekli büyükelçi Arslan Hakan Okçal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, M.Ö. 336 – M.Ö. 323 yılları arasında yaşamış Makedonya Kralı III. Aleksandros’a ait (Büyük İskender) büstün Atatürk Havalimanı’nda bir depoya kaldırıldığını ileri sürdü.

İş Sanat yeni sergisini Metaverse’te açıyor (Cumhuriyet – 3 Nisan)

İş Bankası’nın Beyoğlu’ndaki tarihi binasında restorasyon inşaatı sürerken; müze çatısı altında yer alacak NFT sergisi, Metaverse’te açılacak. ‘Tablolarla Boğaziçi’nde Bir Gezinti’ sergisi, ön gösterimin ardından 8 – 20 Nisan tarihleri arası NFT davetiye sahibi olma koşulu aranmaksızın tüm ziyaretçilerin katılımına açık olacak.

Cepheden gelen ressamlar (Evrensel – 3 Nisan)

Savaş görmüş ressamların eserleri duygu, düşünce bakımından olduğu kadar kompozisyon bakımından da fark edilir özellikler taşırlar. Rus Çarı’nın Saray Ressamı Vasily Vereshchagin onların ilki sayılabilir.

Dijital Platformlar

https://www.murekkephaber.com/hakan-gunday-in-kaleme-aldigi-uysallar-in-fragmani-yayinlandi/13172/ (21 Mart)

Netflix, Hakan Günday’ın kaleminden, Onur Saylak’ın gözünden anlatılan sekiz bölümlük disfonksiyonel aile kara komedisi “Uysallar”ın fragmanını yayınladı.

Netflix ve J.J. Abrams’tan U2 dizisi geliyor (Gazete Duvar -22 Mart)

J.J. Abrams , Netflix’te yayınlanmak üzere İrlandalı rock grubu U2’ya odaklanacak bir dizi geliştiriyor.

https://kronos35.news/tr/yakamoz-s-245-dizisi-20-nisanda-netflixte/ (25 Mart)

Netflix, yeni yerli dizisi ‘Yakamoz S-245’den ilk tanıtımı yayınlayarak, dizinin 20 Haziran’da seyirciyle buluşacağını duyurdu.

Ay Şövalyesi geliyor (Birgün – 2 Nisan)

The Walt Disney Company’nin, Disney+ kozunun Marvel Sinema Evreni’ne ait film ve diziler olacağı kesin. Ki platform bu hafta altı bölümden oluşan “Moon Knight” (Ay Şövalyesi) isimli yepyeni mini serisinin ilk bölümü ile rekabeti oldukça kızıştırdı.

Loki, Disney Plus’ın en çok izlenen Marvel dizisi oldu (T24 – 4 Nisan)

Disney’in yayın hizmetini 2020’de başlatmasından kısa bir süre sonra, Marvel Studios 2021’de ilk Marvel Sinematik Evreni serisi WandaVision’ı piyasaya sürdü ve bu evrenin küçük ekran geçişinin başarılı olduğunu kanıtladı.

Diğer

MetroPOLL Araştırma açıkladı: Türkiye’nin en beğenilen 5 sanatçısı (Gazete Duvar -24 Mart)

Mart ayında gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, birinci sırada Haluk Levent ikinci sırada Tarkan yer aldı. Tarkan’ı Sezen Aksu takip etti ve üçüncü oldu. Cem Yılmaz dördüncü, Şahan Gökbakar beşinci sırada yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan üç yerden maaş alıyor (Evrensel – 25 Mart)

Birden fazla maaş alan bürokratlar listesine yeni bir isim daha eklendi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın üç yerden aldığı maaş tutarının 313 bin 870 TL olduğunu duyurdu.

https://susma24.com/turkiyede-universite-yayinciligi/ (25 Mart)

Sabancı Üniversitesi Yayınları, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları ve Mimar Sinan Üniversitesi Yayınları’nın kurucuları arasında olan Fahri Aral ” özgür, bağımsız ve eleştirel bir akademik yayıncılık yapılmasını beklemek ne kadar gerçekçi?” sorusunun cevabının peşine düşerek, akademik yayıncılığın Türkiye’deki tarihsel gelişimini ve yüz yüze olduğu sorunları kaleme aldı.

Türkiye Ermeni toplumu yasta: Mıgırdiç Margosyan’ı kaybettik (Agos – 2 Nisan)

Türkiye topraklarındaki Ermeni edebiyatının en önemli isimlerinden Mıgırdiç Margosyan, geçirdiği rahatsızlığın ardından bugün hayatını kaybetti. Margosyan için 7 Nisan Perşembe günü Kumkapı Patriklik Kilisesi’nde cenaze töreni düzenlenecek.

Türkiye Ermeni toplumu yasta: Mıgırdiç Margosyan’ı kaybettik (Agos – 2 Nisan)

Türkiye topraklarındaki Ermeni edebiyatının en önemli isimlerinden Mıgırdiç Margosyan, geçirdiği rahatsızlığın ardından bugün hayatını kaybetti. Margosyan için 7 Nisan Perşembe günü Kumkapı Patriklik Kilisesi’nde cenaze töreni düzenlenecek.

Margosyan’dan öğrenmeye devam edeceğiz (Evrensel – 2 Nisan)

“Dört yaşındayken ‘kılıç artığı’ olan babamın indinde ‘adam’ olmanın öncelikli şartı ana dilini öğrenmekti; oysa Diyarbakır’da ana dilimiz Ermeniceyi öğretecek hani ilaç için dahi olsa bir tek Ermeni okulu kalmadığı için benim gibi birkaç çocukla beraber İstanbul’a geldikten sonra ana dilimizi öğrenip ne derece ‘adam’ olduk bilemem ama bir zamanlar ana dil serüveni nedeniyle ayrıldığım Hançepek’e, evimizin bulunduğu Gavur Mahallesi’ne bu son olaylar yüzünden giremeyip kapısının eşiğine dahi ulaşamamanın acısıyla ‘ciğerim dağlandı’…”

PEN: Mıgırdiç Margosyan “Eserleriyle Yaşayanlar” arasına katıldı (Evrensel – 3 Nisan)

PEN Türkiye Yönetim Kurulu, Mıgırdiç Margosyan için başsağlığı mesajı yayımladı: “Hem Ermeni hem de tüm Türkiye kültür ve edebiyatı için büyük bir değer olarak anılacak, aydınlatmayı sürdürecektir.”

Nazife Yaşar, Mıgırdiç Margosyan’ın ardından yazdı: Niye böyle yaptın Kirvem! (Evrensel – 4 Nisan)

Sorardı bazen: “Nazife yazıyoruz ama okuyan oluyor mu?” diye. Gelen yorumları ilettiğimde çok memnun oluyor, ona giden mesajları da utangaçça anlatıyordu. Bir Margosyan geçti bu cavalacoz dünyadan.

Aydın Çubukçu, Mıgırdiç Margosyan’ın ardından yazdı: “Elveda Mıgırdiç Usta” (Evrensel – 4 Nisan)

Doksanlı yılların ortalarında, ’95 ya da ‘96 olmalı, Diyarbakır’da Ermenice basılmış sosyalist bir gazetenin fotokopisiyle Evrensel Kültür dergimize geldi. Yalnızca öykülerinden tanıyordum o güne değin. Yüz yüze ilk o gün tanıştık, hararetle el sıkıştık.

Gülsüm Cengiz, Mıgırdiç Margosyan’ın ardından yazdı: “Evrensel ailemin bir üyesiydi” (Evrensel – 4 Nisan)

Onu ve öykülerini ilk kez gazetede köşe yazmaya başladığı dönemde tanıdım. Yazılarını, öykülerini büyük bir edebi tat alarak okurken bir yandan da acı acı düşündüm; neden bu kadar geç tanıdım, neden aynı topraklarda birlikte yaşadığımız halkların kültürlerine ilişkin çok az şey biliyoruz, hatta hiçbir şey bilmiyoruz diye…

Diyarbakır’ın 70 yılık hafızası Turistik Otel’in yıkımına başlandı – Dicle Anter: “Modern barbarizm, kentsel dönüşüm adı altında belleği ortadan kaldırıyor” (Medyascope – 4 Nisan)

Diyarbakır’da 70 yıllık Turistik Otel, tescilli yapı olmasına rağmen Koruma Kurulu kararıyla yıkılıyor. Bir dönem otelde müdürlük yapan Kürt aydını Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, otelin yıkımını “modern barbarizm” olarak nitelendirdi. Eski Diyarbakır Müzesi Müdürü arkeolog Nevin Soyukaya ise Koruma Kurulu’nun tescili kaldırmadan binanın yıkımına karar vermesinin bir skandal olduğunu söyledi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Beren Saat’in açıklamalarına “dezenformasyon” dedi (Evrensel – 31 Mart)

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “İklim Elçisi” olarak ödül alan sanatçı Kenan Doğulu ile Beren Saat’i hedef alarak “Toplumumuzla hiç bağdaşmayan, toplumumuzun birçok kesimi tarafından belki de yadırganacak bir dezenformasyonu, bir söylemi nasıl gözümüzün içine baka baka verdiğini hep beraber görmüş olduk” dedi.

Hakan Ural, Beren Saat’i hedef aldı: Hiç bu toplara girme, altında kalırsın (Cumhuriyet – 31 Mart)

Hakan Ural Beren Saat’in sözlerini hedef alarak, “Beren’in konuşması çöp. Sana bu hakkı kim verdi de siyaset yapıyorsun? Devletin hizmetlerini küçümsemek neden bilmiyorum. Sen gerçekten Türkiye tarihini biliyor musun? Senin Teknofest’ten haberin var mı? Hiç bu toplara girme altında kalırsın” diye konuştu.

Kadın hakları sözlerine bak sen! Beren Saat pusulayı şaşırdı (Yeni Akit – 31 Mart)

Ankara’da düzenlenen ‘EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı’nda ‘İklim elçisi’ plaketi alan Beren Saat’in konuşması tepki çekti. Saat, bir yandan ‘geçmişte başörtülü arkadaşlarım eskiden başörtüsünü üstüne peruk takardı’ diyerek CHP zihniyetinin kadın haklarına bakışını açıklarken diğer yandan ise ‘kadınlar AK Parti yüzünden haklarını kaybediyor’ diye safsatalar uydurdu.

Akit yazarı Karahasanoğlu, Beren Saat’i hedef aldı: ‘Senin fuarına gelir, ödül alır, bir de sana küfrederler’ (Cumhuriyet – 1 Nisan)

Yeni Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, “AK Parti’ye yakın olmakla suçladıkları ATO’nun organizesinde düzenlenen.. AK Parti’ye yakın isimlerin yönetiminde olduğunu söyleyip, sabahtan akşama kadar iftiralar savurdukları kurumların öncülüğünde düzenlenen.. Bakanları bile çağırdığınız, ancak onların dahi siyasi konuşma yapmadıkları bir fuarda, n’olursunuz, mantıklı bir cevap verir misiniz: Beren Saat isimli oyuncunun konuşmasını nasıl hazmettiniz?” dedi.

Ahmet Hakan: Beren bacım; biz vasat herifleriz, yapma bize böyle zulüm, biraz yalınlaş (T24 – 1 Nisan)

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı’nda yaptığı konuşması gündem olan oyuncu Beren Saat’in bir cümlesini örnek vererek, “Beynim yandı” dedi.

AKP’li Çam, Beren Saat’in konuşmasına çok şaşırmış (Diken – 2 Nisan)

AKP Milletvekili ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Lütfiye Selva Çam, kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini öngören kanun teklifiyle ilgili eleştirilere yanıt verirken lafı Beren Saat’e getirdi: “Konuşmasıyla, komisyonlarda HDP ve CHP’li milletvekillerinin konuşmalarının birebir benzeştiğini gördüm ve çok şaşırdım.”