23 Nisan

 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Çocuk Bayramı’nı konser ile kutluyor

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), dünyada çocuklara armağan edilmiş ilk milli bayram olan 23 Nisan’ı, Müziğin Dâhi Çocuğu Wolfgang Amadeus Mozart’ın (1756-1791) besteleriyle TRT 2 ekranından kutluyor. (Cumhuriyet)

 

Oscar Ödül Töreni’ni izleme rehberi

Şubat ayında düzenlenen Altın Küre Ödül Töreni, New York ve Los Angeles’tan başarılı bir şekilde yayımlanmıştı. Törende sunucular ve adayları açıklayan isimler stüdyolardan, adaylar ise sanal platformlar üzerinden törene katılmıştı. Bu yılın Oscar adaylarından ise olabildiğince Zoom gibi sanal platformlardan kaçınarak stüdyolara gelmeleri istendi. Törenin yapımcıları, bizzat katılacak olan isimlere “güvenli ve keyifli” bir gece yaşatılması için geniş önlemler aldıklarını belirtti. (t24)

 

HBO ve HBO Max 2.7 milyon yeni aboneye ulaştı

HBO ve HBO Max, yılın ilk çeyreğinde toplamda 2.7 milyon yeni aboneye ulaştı. Bu rakamla, iki platformun toplam kullanıcı sayısı 63.9 milyona yükseldi. (t24)

 

Martin Scorsese: Amerikan tarihinin unutulmaması gereken bir dönemini ölümsüzleştirmek istiyoruz

Martin Scorsese, bulundukları toprakları ve orada yaşamış yerli halkları doğru bir şekilde temsil eden bir filme imza atıp Amerikan tarihinin unutulmaması gereken bir dönemini ölümsüzleştirmek istediklerini belirtti. Film, 1920’lerde Oklahoma’da yaşadıkları bölgede petrol çıkmasıyla mensupları birer birer öldürülen Osage yerli halkını ve FBI’ın bu dava için sürdürdüğü soruşturmayı konu alıyor. (t24)

 

Oscar’ın Türkiye yayıncısı ilk kez TRT oldu

TRT’nin törene katılan sanatçıların kıyafet ve konuşmalarını anlık sansürleyip sansürlemeyeceği ise merak konusu. (BirGün)

 

Tazminatımızı rica etsek…

Tüm dünyada hak sahiplerine dağıtılan ‘özel kopyalama harcı’ Türkiye’de hazineye gelir olarak kaydediliyor. Kültür ve Maliye Bakanlığı’nın bu yanlış uygulamadan dönmesi ve harcın hak sahiplerine dağıtılması en büyük beklentimiz. (BirGün)

 

“Karanlıkta Uyananlar”dan “Maden”e | 1 Mayıs’a giderken Yeşilçam’da işçi filmleri

1 Mayıs’a giderken Osman Akyol, işçilerin direnişlerini, mücadelelerini ve çalışma koşullarını konu alan Yeşilçam filmlerini derledi. (Evrensel)

 

“Paspas’ın İçinde” dans

Akbank Sanat, 29 Nisan Dünya Dans Günü’nü “Paspas’ın İçinde”  performansıyla kutluyor. (Sözcü)

 

Üç boyutlu sanal sergi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, yenilenen web sitesi ile koleksiyon ve süreli sergilerini üç boyutlu olarak sanal dünyaya taşıyor. (Sözcü)

 

Mikail Aslan’dan ‘Elqajiyê’ tepkisi: Yağmaya son verin

Zazaca (Kirmanckî) bir sevda şarkısı olan Elqajiyê dijital platformlar, diziler ve TV programlarında sözleri ve müziği çarpıtılarak kullanılması tepkilere neden oldu. Bun çarpıtmanın kültürel yağma olduğunu belirten Mikail Aslan, açıklamasında şunları söyledi: “Bu şarkı, Dersim’den derlenen bir şarkıdır. Kayıtlara anonim bir şarkı olarak geçtiği için yağmayı yasal yollardan durduramıyoruz.” (Gazete Duvar)

 

Erdal Erzincan’dan 23 Nisan’da ‘Çocuklar İçin Temel Bağlama Eğitimi’ kitabı

‘Gezici Bağlama Atölyesi’ projesiyle köy köy gezip imkanı olmayan çocuklara bağlama dersi veren Türk Halk Müziği sanatçısı Erdal Erzincan, bu köylerde verdiği dersleri ‘Çocuklar İçin Temel Bağlama Eğitimi’ isimli kitabında topladı. Erzincan’ın kitabı 23 Nisan’da satışa sunuldu. (Sputnik)

 

ABD’li rapçi Cardi B, Grammy performansını eleştiren muhafazakarlara karşı sessizliğini bozdu

Rap yıldızı Cardi B’nin Grammy Ödülleri’ndeki performansına ABD’deki muhafazakar eğilimli kesimlerin tepkileri devam ediyor. Son olarak Cumhuriyetçi vekil Glenn Grothman, konuyu Meclis’te yaptığı konuşmasına taşıdı. Sessizliğini bozan Cardi B, George Floyd cinayetine işaret ederek siyasetçilere ‘daha ciddi işlere odaklanmalarını’ söyledi. (Sputnik)

 

‘Bu son şansımız mı?’

SALT’ın iklim değişikliğinin etkilerini mercek altına alacağı ve 10 belgeselin yer aldığı “Bu son şansımız mı?” isimli gösterim 26 Nisan’da başlıyor. (Yeni Yaşam)

 

 

Anadil tanınmazsa varlık da tanınmaz

Türkiye’de Türkçe’den başka dillerin anadil olarak öğretilemeyeceğini söyleyen Bakan Selçuk’a tepkiler sürüyor. Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Subaşı, “Kürtlerin anadilinin tanınmaması varlığının da tanınmadığı anlamına gelir” dedi. (Yeni Yaşam)

 

Kurd Rengîn: Dilber Haco

Herkes Ciwan Haco’nun sesinden onun şiirlerinin hikayelerini dinledi ama birçoğunun gerisinde olan bu renkli Kürt kadını pek bilinmez. Ciwan Haco’nun sıkça yaslandığı bir derya o… Biz de şair Dilber Haco’yla konuştuk. (Yeni Yaşam)

 

Bir Raporun Yazmadıkları

İKSV geçtiğimiz günlerde “Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür-Sanat” raporunu yayınladı. Raporla beraber Vakfın, “David Bowie, Björk ve Colin Firth ve yüzlerce başka sanatçıyı altı sene önce aynı mektubun altında ne buluşturdu?” sorusuyla açılan bir çağrı videosu da sosyal medyada dolaşıyor. Rapor, sürdürülebilirlik kavramı, kavramın eleştirisi, kültür ve sanatın ekolojik dönüşümdeki potansiyel rolü, sanat üretimlerinde karbon izini küçültme yollarına ve önerilerine yer veriyor. Kültür-sanat dünyasının bileşenlerinin kendi pratiklerini sürdürülebilir olma yönünde dönüştürebileceği, karbon izini azaltabileceği, bu yönde politikalar için ortak ses çıkarabileceği ifade ediliyor… Bunların itiraz edilecek bir yanı yok. Peki bu rapor, sanat ve ekoloji bağlamında gayet aşina olduğumuz yaklaşımların, Birleşmiş Milletler vb. örgütlenmelerin yayınladığı bildiri ve protokollerin çerçevelediği güvenli bölgenin ötesinde bize bir şey söylüyor mu? Eksik olduğunu tespit ettiği ekolojik çerçeveyi, nasıl bir dönüşüm perspektifinden kuruyor?… (tıpkı  David Bowie, Björk, Colin Firth ve yüzlerce başka sanatçının yaptığı gibi) iki yıl önce Türkiye’de çevre ve ekoloji alanında çalışan komisyonlar ve sivil toplum örgütleri, 16. İstanbul Bienali’ne ilişkin aynı protesto metni altında buluşmuştu. Raporun belirttiği gibi “yerelden başlamak” gerekiyorsa, öncelikle olmakta olanı sorgulamak isabetli olur: Bu büyük ve büyüdükçe karmaşıklaşan resimde kültür-sanatın konumu nedir? Ve kültür-sanat hangi ekolojik dönüşüm için tali, hangi ekolojik dönüşüm için faildir? (e-skop)

 

Kıskançlık ile ırkçılığın dayanılmaz “aşk”ı: Faillik

Kıskançlık, ırkçılık ve faillik… Yan yana koyunca bayağı zorlanmış bir denklem gibi mi duruyor?  Türkiye’deki dizi sektörünün vazgeçilmez leitmotiflerini anlamlandırmaya çalışırken, bu üçünün ısrarlı bir tekrarla yan yana gelişini fark ettikçe bu üçlü üzerine daha fazla kafa yormam gerektiğine ikna oldum. (5 Harfliler)

 

1915 TEHCİRİ VE HAYATTA KALABİLEN ERMENİ AŞIKLARIN DESTANLARI

Trajedinin destanları

Yıllara yayılan Ermeni soykırımının en önemli ayağı 1915 tehciriydi. Anadolu topraklarından, yurtlarından sürülen yüzbinlerce Ermeniden sağ kalan aşuglar başlarına gelen felaketi destanlarla anlattı. Halep’in baraka mahallelerinde, hanlarında zorla şehirleşmek zorunda bırakılanların gündelik hayatını, yaşadıkları toplumsal dönüşümü 1920-1946 arasının Ermeni destanlarına odaklanan Ermeni Evine Figan Kuruldu kitabının yazarı sosyolog Ayhan Aktar’dan dinliyoruz. (1+1 Forum)

 

Almanya’da Oyuncuların Korona Videoları Tartışma Yarattı

Almanya’da oyuncuların korona önlemlerini eleştirdiği videoların sağ kesimler tarafından da beğenilmesi üzerine bazı oyuncular aksiyondan çekildi. Hükümet videoları “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirdi. (Mimesis)

 

Yapıcılık ve Yıkıcılık I Zehra İpşiroğlu

Hakaret mi? Hayır. Eleştiri mi? Evet. Hakaret anlık bir öfke patlamasıdır, gözü dönmüşlüktür, ilkelliktir ve hiçbir zaman, hiçbir koşulda onaylanmayacak bir şeydir. Çünkü hakaret, nefret ve şiddet söylemleri yeni şiddet söylemlerine yol açar. Şiddet şiddeti doğurur. Hakaret özünü  şiddet ve yıkıcılıkta bulur, eleştiri ise yapıcıdır, yol açıcıdır. Hakaret zehirlidir, zehirdir, eleştiri ise panzehir. Hakaret çok kolaydır, eleştiri ise çok zor, çaba, emek ve zaman ister. Sanatın özünde ise eleştiri vardır. (Mimesis)

 

Stratford Festival On Film Shakespeare Festivali

Karantina süresinde arşivindeki birçok ilginç ve etkileyici güncel Shakespeare yorumunu çevrimiçi izlenime açmış olan Stratford Festival, ‘Stratford Festival On Film’ seçkisinde yer alan 12 Shakespeare oyununu yeniden festivalin YouTube sitesinde İngilizce altyazılı olarak ücretsiz çevrimiçi yayınlayacak. (Mimesis)

 

Avukat Mustafa Zorbozan İle Telif Hakları Yasası Üzerine Bir Söyleşi

Telif hakları yasası sıkça duyduğumuz ve gelişen teknolojiyle alanı genişleyen bir konu olarak sürekli karşımızda. Sosyal medyanın hayatımızın odak noktası olması, sanat üretimlerinin dijitale taşınması ve üretimlerin de o tarafa evrilmesi derken genel çerçeve etrafında aklıma takılan ve sanatçı adaylarının ve meraklılarının işine yaracağını düşündüğüm sorularımı Sanat Hukuku Enstitüsü Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mustafa Zorbozan‘a ilettim. (SanatOkur)

 

24 Nisan

 

Atıf Ünaldı ile Netizen (298): Merkez bankaları ve kripto paralar arasındaki iktidar savaşları – Prof. Dr. Emre Alkin ile söyleşi

Netizen programının 298. bölümünde Atıf Ünaldı, konuğu Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin ile kripto paraların geleceğini ve merkez bankaları ile kripto paralar arasındaki iktidar savaşlarını konuştu. (Medyascope)

 

Saha’nın 10. yılı yaklaşırken – Saha Derneği Direktörü Çelenk Bafra ile söyleşi: “Saha’nın amacı, Türkiye görsel sanatına emek verenleri desteklemek ve onları küresel sanat ağının bir parçası kılmak”

Hatice Utkan Özden, Saha Derneği Direktörü Çelenk Bafra ile Saha’nın 10. yılı yaklaşırken yeni programları, sanat fonlarını, salgında sanat kurumlarının durumunu konuştu. Bafra, Saha Derneği‘nin fonlarına nasıl başvuru yapılacağını ve Saha’nın kültür-sanat çalışanlarına sağladığı fonları anlattı. (medyascope)

 

Disney, ırkçı tasvirleri ve stereotipleri geçmişinde bırakabilecek mi?

Disney, yayın platformundaki duyarsız ve ırkçı olduğuna dair tepkiler çeken stereotipleri* kaldırıyor. Son film projeleri ile Disney, ön yargılı tasvirleri geride bırakmayı ve çocuklara bunların yanlış olduğunu göstermeyi hedefliyor. (T24)

 

Nâzım Hikmet’in ‘İstanbul’da 1 Mayıs’ şiiri bestelendi: DİSK’in hesaplarından paylaşılacak

Usta şair Nâzım Hikmet’in 1925 tarihli “İstanbul’da 1 Mayıs” isimli şiiri, Ozan Çoban ve Güneş Demir tarafından bestelendi. “Bugün Mayıs 1” isimli şarkı, yarın DİSK’in sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. (BirGün)

 

Perdelerin ardındaki hak ihlaline acil çözüm talebi

Tiyatro Üreticileri ve Yapımcıları Derneği’nin (TÜYAD) “Tiyatro Emekçilerinin Yaşadığı Hak İhlallerini İzliyoruz” başlıklı çalışması kapsamında hazırladığı rapor yayımlandı. (BirGün)

 

Hayal edebilmek en büyük yetimiz

Ali Rıza Albayrak, solo albüm çalışması “Bâde’den Gelen” ile dinleyiciyle buluştu. 12 parçadan oluşan albümde sanatçıya Merih Aşkın, Ediz Hafızoğlu, Kağan Yıldız, Derya Türkan, Ömer Avcı, Sedat Anar, Cengiz Yılmaz, Ertan Tekin ve Hakan Önel gibi müzisyenler eşlik ediyor. (BirGün)

 

26 filme 25 milyon lira destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 yılında sinema sektörüne 26 proje için 25 milyon 50 bin lira daha destek sağladı. (Sözcü)

 

Olta Dayanışma’dan Murat Karaçay: Müzisyenlerin pandemisi bitmez

Pandemi nedeniyle işsiz kalan binlerce müzisyen, dayanma sınırının sonuna gelirken intihar eden müzisyenlerin sayısı ise 102’yi buldu. Bağımsız müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturdukları Olta Dayanışma, bu zorlayıcı süreci kırmak istiyor, kısmen de kırıyor. (Gazete Duvar)

 

Savaşta ilk vurulanlar: Gerçek ve geçmiş

Körfez Savaşı sırasında Bağdat’ın bombalanabileceği düşünülerek Irak Ulusal Müzesi’ndeki en kıymetli eserler güvenli olacağı düşünülen yerlere taşındı. (Gazete Duvar)

 

24 Nisan anma etkinlikleri çevrimiçi düzenleniyor

DurDe Platformu, Yeseyan Salonu, Nor Zartonk İnisitayifi ve Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Ağı bugün ve yarın çevrimiçi etkinliklerle anma programları düzenliyor. (bianet)

 

Levent Üzümcü’ye “Katılmadığı Toplantıdan” Terör Soruşturması Açıldı

Kolombiya‘da 2017 yılında yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısı nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve bazı eski CHP milletvekilleri ile Levent Üzümcü hakkında ‘terör soruşturması’ yapıldığı ortaya çıktı. (Tiyatro Dergisi)

 

Avusturya’da Tiyatrolar Mayıs Ayında Açılacak

Avusturya’da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında yaklaşık 7 aydır kapalı tiyatroların 19 Mayıs’ta açılması kararlaştırıldı. (Tiyatro Dergisi)

 

Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (23-29 Nisan)

Sinema gündeminin merkezinde bu hafta Oscarlar var. Bu yıl 93. kez düzenlenen Akademi Ödülleri 26 Nisan’da TSİ 03:00’te başlayacak törenle sahiplerini bulacak. Türkiye’deki dijital platformlarda izlenebilen Oscar filmlerine rehberimizin sonundaki listeden ulaşabilir, 25 Nisan akşamı canlı olarak düzenleyeceğimiz Oscar Öncesi etkinliğimizde tören öncesi son tahminleri dinleyebilirsiniz. Bunun yanında İstanbul Film Festivali ve Londra Kürt Film Festivali gibi çevrimiçi festivaller gösterimlerine devam ediyor. Nasipse Adayız ve Yeşilçam gibi iddialı yerli yapımlar da dijital platformlarda yayına girmiş durumda. Bir gün uzatılmış hafta sonu yasaklarında izlenebilecek yeni film ve diziler Haftalık Gösterim Rehberi’nde bir arada. (Altyazı)

 

Hollywood’daki istismar skandallarında yeni perde: Scott Rudin

Bundan 4 yıl önce, 2017 sonbaharında The New York Times ve New Yorker’da çıkan haberlerle Harvey Weinstein’ın cinsel şiddet suçları ortaya çıkmış ve sektördeki derin yaralar gözler önüne serilmişti. Düşen bu gölgenin karanlığının fark edilmesi, geçmişi 2006 yılına kadar takip edilebilen #MeToo gibi hareketlerin seslerinin daha fazla duyulabilir olmasına vesile oldu. Karanlıkta gizlenmiş pek çok cinsel şiddet vakası ortaya çıkarılmaya devam ediyor. (Bantmag)

 

“Parasite” evreninden yeni hikâyeler keşfetme vakti

  1. Akademi Ödülleri’ne damgasını vuran Parasite’dan ilham alan bir dizinin hazırlığında olunduğu, hatta HBO’nun çalışmalara başladığı geçtiğimiz sene duyurulmuştu. İşin yürütücülerinden Adam McKay, Happy Sad Confused isimli podcastte, gidişatı “tam yol ileri” olarak yorumladı. Projenin yeniden çevrim olmayacağını, aynı evrende geçen orijinal hikâyelerin çekileceğini açıklayan yapımcı/yönetmen, ilk bölümün senaryosunun tamamlandığını da doğruladı. (Bantmag)

 

Georgia Anne Muldrow hepimizi süper kahraman olmaya çağırıyor

Los Angeles’ın müzik sahnesinde cazdan hip hop’a birçok farklı estetikten müzisyen ve prodüktörle yaptığı çalışmalarla büyüleyen Georgie Anne Muldrow, önümüzdeki mayıs ayında VWETO adını verdiği hip hop beat albüm serisinin üçüncü bölümünü yayımlayacak. (bantmag)

 

King Diamond albümü “Abigail” çizgi roman âlemine taşınıyor

King Diamond’ın ürpertici bir cinayeti konu eden Abigail isimli konsept albümündeki karanlık köşke dadanan ruhlar, bu defa çizgi roman dünyasında yeniden canlanıyor. (bantmag)

 

30 Nisan Dünya Caz Günü bu yıl da internet üzerinden kutlanacak

Dünya Caz Günü organizasyonundan yapılan açıklamayla salgın nedeniyle kutlamalar bu yıl da çevrimiçi konser olarak gerçekleşeceği duyuruldu. 30 Nisanda gerçekleşecek global konser jazzday.com web sitesi ile UNESCO, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler web televizyonu üzerinden yayınlanacak. (cazkolik)

 

25 Nisan

 

Noga Erez: ‘Müzisyenler artık türlerle ilgilenmiyor’

Müziğinde politik konuları da işleyen İsrailli sanatçı Noga Erez, son albümü ‘KIDS’i yayımladı. Erez, “Dünya hakkında beni rahatsız eden konuları işliyorum” diyor.

(Cumhuriyet)

 

Rüştü Asyalı, Youtuber Reynmen ve rapçi Ben Büdü’ye dava açtı

Reynmen adıyla bilinen Youtuber Yusuf Aktaş ve Ben Büdü adıyla bilinen rapçi Hasan Binbaşı’nın, usta sanatçı Rüştü Asyalı tarafından Keloğlan filmlerinde seslendirilen “Aykız” türküsünü remikslediği ancak remikste, Asyalı’nın sesini ve görüntüsünü izinsiz kullandıkları ortaya çıktı. Asyalı, dava açtı. (Cumhuriyet)

 

TÜSTAV Komintern Arşivi’nde bulunan “İstanbul’da 1 Mayıs” isimli Nâzım Hikmet şiiri bestelendi

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) Komintern Arşivi’nde yer alan ve Banu İşlet tarafından transliterasyonu yapılan “İstanbul’da 1 Mayıs” isimli Nâzım Hikmet şiiri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesinde, Ozan Çoban ve Güneş Demir tarafından bestelendi. Şarkının klibini Nazım Soylu hazırladı. (medyascope)

 

Genco Erkal: Bu iktidar insanların ekmeğiyle oynuyor, bizi salonsuz bırakmakla tehdit ettiler, 30 yıldır aldığımız desteği kestiler, Anadolu’da salon verilmiyor!

Usta tiyatro sanatçısı Genco Erkal (83), geçtiğimiz günlerde attığı tweet’ler gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla ifade verdi. Sanatçı Erkal, tiyatro ve sanattaki sansürü ve muhalif kesimlerle ilgili baskıyı “İnsanların resmen ekmeğiyle oynuyor bu iktidar. Düşünün onların aileleri çolukları çocukları var… Televizyonda rol verilmesine engel olunuyor. Bizi de salonsuz bırakmakla tehdit ettiler. Nitekim Muammer Karaca salonundaki duvarındaki çatlakları bahane ederek ‘burası deprem yönetmeliğine uygun değil’ diyerek kapattılar bizi oradan attılar.” sözleriyle özetledi. (t24)

 

Pervin Chakar: Kürt müziğinin folklorik yapısını Klasik Batı Müziği’ne uyarladım

Kürt ezgilerini Batı müziği repertuvarına kazandıran Soprano Pervin Chakar’ın yeni projesi Mezopotamya ilahileri ve kilise müziği üzerine. (Evrensel)

 

Andımızla, Atatürk’ün ilkelerini dünyaya haykırıyoruz

Aktör Altan Erkekli, yasaklanan Öğrenci Andı’nın topluma anlatılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu bir ayrıştırma değil. Herkesin bir kimliği var, ailesinden soyundan sopundan gelen. Bundan gocunmamamız gerekiyor…” dedi. (Sözcü)

 

Türk Halk Müziği’nin duayeni Musa Eroğlu: Sanatın emrinde her şeye varım

Müziğin üstadı Musa Eroğlu, sanatçı-siyaset ilişkisini, “Birey olarak siyasileri hiç sevmediğim için bir alerjim var. Sanatın emrinde her şeye varım” diyerek yorumladı. (Sözcü)

Plastik kullanımını teşhir etti

Seramik ve resim sanatçısı Zeynep Atik Miniscalco, plastik kullanımının doğaya verdiği zarara dikkat çeken çalışmalar yapıyor. (Yeni Yaşam)

 

Dizilerde normalleştirilen çok eşlilik: ‘Küçücük hamleler, hikâyemizi değiştirebilir’

Türkiye’de televizyon ekranlarını dolduran dizilerin birçoğunda erkeğin çok eşliliği, sanki normalmiş gibi sunuluyor. Kadına şiddeti körüklemekle suçlanan RTÜK yine siyasi davranıyor, çifte standart uyguluyor. Yönetmenler ve senaristler “küçücük hamlelerle” eşitlikçi ve adaletli bir toplum idealini ekranlarımıza yansıtabilirler. Kadın hakları savunucuları, yazarlar, senaristler ve gazetecilerle dizilerdeki ‘polijini’yi konuştuk. (Journo)

 

‘Nasipse Adayız’: Erkeklerin bitmeyen iktidar mücadelesi

Yazar, oyuncu, senarist olarak Türkiye sinemasında hatırı sayılır bir yer edinen Ercan Kesal, bu kez yönetmen koltuğuna oturdu ve Nasipse Adayız filmini çekti. Katıldığı birçok festivalden ödülle dönen film, 23 Nisan’da dijital film ve dizi platformu Netflix’te seyirciyle buluştu. (Kronos)

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın aylık gelirinin 176 bin TL olduğu ortaya çıktı

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Nadir Alpaslan’ın aylık maaşını ortaya çıkardı. (Gazete Müstehak)

 

MESAM ve MSG, Uluslararası Yazarlar ve Besteciler Cemiyetleri Konfederasyonu tarafından üyelikten bir yıl men edildi

Daha önce de defalarca CISAC tarafından uyarılan MESAM ve MSG, bu kez affedilmedi. Müzikonair’ın haberine göre; MESAM ve MSG arasındaki anlaşmazlıkların, üyeleri mağdur ettikleri, veritabanı ve dokümantasyon eşleştirmesinin yapılan tüm uyarılara rağmen hayata geçmediğini gerekçe gösteren meslek birlikleri çatı örgütü olan CISAC, her iki meslek birliğini de, geçici olarak üyelikten men etti. CISAC yönetimi tarafından alınan kararın, kısa süre içinde CISAC genel kuruluna gelmesi bekleniyor. (Gazete Müstehak)

 

Sıra gecelerinde ve düğünlerde müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan Hüseyin Dörtkardeş, yaşadığı ekonomik sorunlara isyan edip müzik aletini yere atıp çekiçle vurdu

Şanlıurfa’da sıra gecelerinde ve düğünlerde müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan Hüseyin Dörtkardeş, pandemi sürecinde yaşadığı ekonomik sorunlara isyan edip müzik aletini yere atıp çekiçle vurdu. Dörtkardeş, “Şu an iş yerim kapalı evim kira durumumuz gözler önünde. Yani bin TL’lik aylık aldık ama çoğu yararlandı çoğu da yararlanmadı. Kendi memleketimizde mülteci olduk” dedi. (Gazete Müstehak)

 

1930’larda Berlin Kabareleri: Marazi Belirtiler ve Nazi-Karşıtı Direniş

Aşağıdaki metin Cabarets de Berlin (1914-1930) – 4/5 – Le Berlin des années 30 başlıklı yazıdan kısaltılarak çevrildi.  Jean-Michel Palmier’nin kabare kültürü üzerine üç yazısı daha önce e-skop’ta yayınlandı: Kabarenin Doğuşu: Paris/Berlin; Kabare Ruhu, Ekspresyonizm ve Siyasal İsyan; Weimar’da Siyasal Hiciv ve Kızıl Kabareler. Toplam beş yazıdan oluşan dizinin son metni de önümüzdeki günlerde yayınlanacak [UA]. (e-skop)

 

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Bu Yıl 16. Kez Gerçekleşiyor

Bu yıl 16.’sı düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF), dünyadan ve Türkiye’den emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİQ+’ların, gençlerin mücadelesini anlatıyor ve yaşanılan haksızlık ve adaletsizlikler “Hangi Kadraja Sığar” diye soruyor. Pandemi koşulları nedeniyle bu yıl da “çevrimiçi” (online) düzenlenecek festival 1 – 9 Mayıs tarihleri arasında 38 filmi seyirci ile buluşturacak. Filmler, festival programında belirtilen saatlerde, sadece o zaman diliminde izlenebilecek. İzleyici seansa geç kalırsa izleyemeyecek ve gösterim sonrasında filmler arşivden izlenemeyecek. (Sanat Okur)

 

Küba’dan Bir Tiyatro Kumpanyası: “Küçük Arı Kovanları, La Colmenita”

José Martí1 Küba Dostluk Derneği, 23 Nisan vesilesiyle “La Colmenita (Küçük Arı Kovanı)” Çocuk Tiyatrosu Kumpanyası ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye La Colmenita Çocuk Tiyatrosu Kumpanyası’nın Kurucusu ve Direktörü Carlos Alberto Cremata (Tin) ve yaşları 7 ila 11 arasında değişen 4 minik “arı” katıldı. Raul Castro’nun onları izledikten sonra “sırf bunun için, Sierra Maestra’ya2 çıktığımıza değer ve yine sırf bunun için, gerekirse yeniden çıkmaya hazır olmalıyız” dediği La Colmenita’yı biraz daha yakından tanıyalım. (Tiyatro Dergisi)

 

Festival ve turne sektörü nasıl görünüyor: Bozcaada Caz Festivali yanıtlıyor

2021 edisyonunu 16-17-18 Temmuz’da gerçekleştirmeyi planlayan Bozcaada Caz Festivali kurucu ortağı Gizem Gezenoğlu yanıtlıyor. “Dijitalleşmeyi öğrendiğimiz bu süreç bize çok şey kattı diyebilirim. Bundan sonraki tüm kurgumuzda artık dijitalin yeri çok büyük olacak.” (bantmag)

 

26 Nisan

 

Batman’da tüm etkinliklere yasak

Batman il merkezinde 10 Mayıs’a kadar düzenlenecek etkinlikler valilik iznine bağlandı. (Cumhuriyet)

 

Oscar ödülleri sahiplerini buldu

Oscar Ödülleri olarak da bilinen ve sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 93. Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. (Cumhuriyet)

 

Ünlü rapçi Eminem, üç farklı NFT’yi satışa çıkarıyor

ABD’li rap müzik sanatçısı Eminem, imzalı NFT eserlerini yayınlamak için Gemini’ye ait bir NFT platformu olan Nifty Gateway ile ortaklık kurduğunu duyurdu. Belirtilenlere göre üç ayrı türde NFT satışa sunulacak ve hepsi Eminem tarafından üretilen, orijinal bir ritme sahip yüksek kaliteli animasyonlar olacak. (t24)

 

Pandemi sürecinde işsiz kalan müzisyenler için dayanışma kampanyası

Bir yılı aşkın süredir eğlence mekânlarının kapalı olmasından dolayı çalışamayan, hükümetten yeterli desteği alamayan müzisyenler, meslektaşları için “askıda fatura” kampanyası başlattı. 20 gün içerisinde 500’e yakın elektrik, su, telefon ve doğalgaz faturası yatırıldı. 30’a yakın kişinin ev kiraları ödendi. (t24)

 

Hangi ülkede kaç kişiye Covid-19 aşısı yapıldı? Küresel çapta aşılamada son durum ne?

Koronavirüs salgınından kurtulmanın başlıca umut kapısı olan Covid-19 aşılamaları devam ederken, aşılama kampanyalarına bakıldığında ülkeler arasında büyük farklılıklar görülmeye devam ediyor. (euronews)

 

Tarkan İkizdere direnişine destek verdi: Mücadelenizde yanınızdayım

İkizdere’de yöre halkının taş ocağına karşı direnişi sürüyor. Tarkan, Twitter paylaşımı yaparak yöre halkına destek verdiğini açıkladı. (Evrensel)

 

Oscar’a damgasını vuran Nomadland’in hikayesi

  1. Akademi Ödülleri Töreni’nde en iyi film ödülüne layık görülen Nomadland filmi, evsiz kalan ve memleketi Nevada’dan ayrılan bir kadının karavanıyla yaptığı yolculuğu konu alıyor. (Evrensel)

 

Sinema yazarları Oscar’ı değerlendirdi: Oscar’da sürpriz yok, beklentiler karşılandı

Nomadland filmine giden bu ödülle birlikte son üç yıldır En İyi Yönetmen ve En İyi Film ödüllerinin (Green Book hariç) bir ABD’liye “gitmemesi” (Meksikalı, Güney Koreli, Çinli) yıllardır milliyetçi-muhafazakar damarıyla nam salmış Akademi’nin çok kültürlü, dünyalı bir değişime girdiğini gösteriyor. Bu durumu sinema sanatının gelişimi ve kültürler arasında etkileşimi üzerinden okuduğumuzda ise Akademi için ilerici bir dönüşümün ayak seslerini duyuyoruz. (Evrensel)

 

Erkan Oğur – İbrahim Kalın Buluşması, Genco Erkal’a Savcılık Soruşturması

Sanat ile siyaset ilişkisinde, Erkan Oğur ve Genco Erkal kararsız ve kararlı duruş çeşitlemelerinin nasıl meydana geldiğini çarpıcı bir şekilde örnekleyen sanatçılar: Erkan Oğur’un İbrahim Kalın’la buluşmaya varan kararsızlığına karşı Genco Erkal’ın savcılık soruşturması açılmasına neden olan kararlı duruşu. Nihayetinde Erkan Oğur’un daha kararlı bir duruş sergileme ihtiyacı duyması, diktatörlük karşıtı muhalefet açısından bir kazanımdır. Genco Erkal’a açılan savcılık soruşturması ise, en başta kültür-sanat camiasının duyarlılık, itiraz ve dayanışma kapasitesini test eden kritik bir gelişme. (art-izan)

Oscar’ı kazanan Chloé Zhao’ya ülkesinden sansür

Çin’in Zhao’ya olan kini devam ediyor. Oscar ödüllü yönetmenin 2013 yılında bir röportajda Pekin’i eleştirmesini ülke hâlâ affedemiyor. (Sözcü)

 

Asimilasyona karşı dernek

Ankara’nın Mamak ilçesi Hüseyingazi Mahallesi’nde yaşayan Kürtler, başta dil olmak üzere kendilerine karşı geliştirilen her türlü asimilasyon politikalarına karşı Hüseyingazi Başak Kültür Sanat Derneği’ni kurdu. Kürt dili, kültürü ve sanatına ilişkin eğitimlerin verileceği dernek, mahalle sakinlerinin fikriyle, ortak çaba sonucu kuruldu. (Yeni Yaşam)

 

Yeni bir üretim: Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre Bak

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından ‘Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK’ programı başladı. 27 Nisan’a kadar sürecek olan program kapsamında 12 film youtube kanalından izlenilebilir. (Yeni Yaşam)

 

Gülşen’den koruma altındaki çocuğu ifşa eden Bakana: Nasıl bir vicdansızlık?

Aile Bakanı Derya Yanık’ın, 10 yaşındaki koruma altındaki çocuğun ifşa etmesine tepki gösteren Gülşen, “Bir çikolatadan mahrum bırakmak nasıl vicdansızlık” diye sordu. (Kronos)

 

Ahmet Mümtaz Taylan: Ayda bin lira bir müzisyene yardım yapmaktan bahseden devlet mi olur? Utanır insan. Çalışmıyor, çalışmasına izin vermiyorsun! Ondan sonra intiharlar geliyor

İçerik platformu GAİN’de geçtiğimiz hafta ‘Jülide Ateş’le 40’ programına konuk olan Ahmet Mümtaz Taylan, Jülide Ateş’in sorularını yanıtladı. (Gazete Müstehak)

 

Covid-19’la en iyi mücadele eden ülkelerin başında gelen Yeni Zelanda’da 50.000 kişilik sosyal mesafesiz ve maskesiz konser düzenlendi

Organizatörlerin, Covid-19 salgınının başlamasından bu yana en büyük canlı müzik etkinliği olduğunu açıkladığı konser Yeni Zelanda’nın en büyük spor stadyumunda gerçekleşti ve 50.000’in üzerinde seyirci katıldı. (Gazete Müstehak)

 

Haftanın sansür gündemi

Kırklareli’nde 1 Mayıs’ı, Trabzon’da Metin Lokumcu davasını kapsayan eylem ve etkinlik yasakları, AYM’nin Osman Kavala davasındaki gerekçeli kararında üç belgeseli ‘casusluk’ ile ilişkilendirmesi ve Puhu TV’den sansür iddiası… 19 – 26 Nisan 2021 haftası sansür gündemini derledik. (Susma)

 

AYM’nin Kavala hakkındaki gerekçeli kararında üç belgesel ‘casusluk’ suçuyla ilişkilendirildi

AYM’nin Osman Kavala hakkında açıkladığı gerekçeli kararda adı geçen ‘Küçük Kara Balıklar: Güneydoğu’da Çocuk Olmak’ ve ‘Rojava’nın Işıkları: Kadın Devrimi’ belgeselleri ile çekilmeyen ‘1994’ adlı proje ‘casusluk’ suçuyla ilişkilendirildi. (Susma)

 

Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan 1 Mayıs bildirisi

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), yayımladığı bildiriyle 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde alanlarda yapılacak kutlamaların salgın koşulları öne sürülerek engellenmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Bildiride, “İşçiler çalıştırılırken dikkate alınmayan salgının, işçiler taleplerini seslendirdiğinde engel olarak ileri sürülmesini kabul etmiyoruz” denildi. (Kültür Servisi)

 

Fransa’da kültür çalışanları öncülüğündeki eylemlere binlerce kişi katıldı

Fransa’da kültür alanı çalışanlarının öncülüğünde, 23 Nisan Cuma günü geniş kapsamlı gösteriler düzenlendi. Binlerce kişi, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan işsizlik sigortası reformunun geri çekilmesini talep etmek için Fransa genelinde sokaklara çıktı. AFP’nin aktardığına göre, Paris’teki eyleme binlerce kişi katılırken, sayı Nantes’tebin beş yüz, Lyon’da altı yüz, Lille’de beş yüzü buldu. (Kültür Servisi)

 

Oscar’da ilklerin yılı

Oscar ödül töreni Türkiye’de ilk kez TRT 2’de canlı yayımlandı. “Ma Rainey’s Black Bottom” ile en iyi saç ve makyaj kategorisinde Oscar kazanan Mia Neal’ın teşekkür konuşmasında yer alan “trans kadınlar” ifadesi TRT tarafında simultane çeviriye alınmadı. (Kültür Servisi)

 

Pandemide işsiz kalan müzisyenler Ramazan davulcusu oldu

İzmir’in Tire ilçesinde koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kalan müzisyenler Ramazan davulcusu oldu. (Kültür Servisi)

 

İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı Özgür Başkaya: “Tiyatro Emekçileri Pandemi ve Kapitalizm Kıskacında”

İzmir Tiyatrolar Derneği Başkanı Özgür Başkaya pandemi sürecinde tiyatro ve sanat emekçilerinin yaşadığı sorunları Haber2021’e anlattı. Kültür Bakanlığı’nın belirlenen tiyatrolara vergi borcu yoktur yazısı kapsamında kısıtlı bir şekilde destek sunduğunu belirten Özgür Başkaya: “Yalnız, destek başvurusunda “vergi borcu yoktur” kâğıdını da istemekten geri durmadılar. Bunun pandemide çalışamayan tiyatrolar için mümkün olamadığını görememişlerdi. “Vergi borcu yoktur” yazısı almak için bankadan kredi çeken mi ararsın, eşinin bileziklerini satan mı, oturup ağlayan mı?” dedi. (Tiyatro Dergisi)

 

İş Arayan Tiyatrocu Kadın, İlan Üzerine Gittiği Adreste Cinsel Saldırıya Maruz Kaldı

Tiyatro oyuncusu A.Ç., iş ilanı üzerine gittiği adreste cinsel saldırıya maruz bırakıldı. A.Ç.’nin şikayeti üzerine E.T. isimli erkek tutuklandı. (Tiyatro Dergisi)

 

New York’un köklü etnik modern dans kuruluşları yarım yüzyılı devirdi

Her zaman New York’u dünyanın 1 numaralı kültür-sanat kenti olarak gördüm. ABD’nin gerçek eritme potası olduğunu da dikkate alırsak, bu zenginlik hiç kuşkusuz sözünü ettiğim etnik karışım neticesi. (t24)

 

Boa Sahnenin “Hayatta Kalması” İçin

‘Sezon: Hayatta Kalmak’, Boa Sahne’nin zorlu sezona verdiği isim. 100’e yakın yazar, yönetmen, oyuncu ve tasarımcı güçlerini birleştirdi, ortaya yepyeni oyunlardan oluşan ve seyirciyle çevrimiçi buluşan ‘Boa Kısalar’ çıktı. (Mimesis)

 

Akbank Caz Festivali, Dünya Caz Günü’nde anlamlı bir belgesele imza attı

Bugüne kadar 5 binin üzerinde uluslararası ve Türk caz sanatçısını ağırlayarak caz müziğinin yeni nesillere aktarılması için şimdiye kadar 773 konser, bin atölye ve yüzün üzerinde söyleşiyle toplamda 500 binin üzerinde izleyiciye ulaşan Akbank Caz Festivali 30. yılına özel hazırladığı “Dün Bugün Yarın” isimli albümün hazırlık sürecini içeren arşiv niteliğindeki belgesel çalışmasını 30 Nisan Dünya Caz Günü’nde sanatseverlerle buluşacak. (Cazkolik)

 

27 Nisan

 

Oscar’da bilinçlenme dönemi-Yazgülü Aldoğan

Oscar’larda hayal dönemi bitti, gerçekler kazandı. Favori gösterilenler kazandı. Minimalist, insancıl eserler kazandı. Oscar’ın favori konusu, Amerikan rüyası bitti, orta sınıfın ayakta kalma mücadelesi kazandı! Çin asıllı bir kadın yönetmen en iyi yönetmen ödülünü kazanırken filmi de Oscar aldı, Hollywood güzeli olmayan kadın oyuncusu da en iyi kadın ödülünü! En iyi erkek oyuncu ödülü ise yakışıklıya jöne değil, Baba ile 80’lik Sir Anthony Hopkins’e! (Cumhuriyet)

 

Dayanışma konserlerinin demirbaşı için bir araya

Dayanışma konserlerinin aranan müzisyeni ve ekibi “Erdal Güney ve Forantası” yarın 15.00’te çevrimiçi dayanışma konseri için KarmaDrama’da sahne alacak. Güney, “Müzik onu paylaşan insanlarla var. Dayanışma yaşatır, yaşasın dayanışma” diyor. (BirGün)

 

Dünya, Covid-19 sonrası nasıl bir yer olacak?

Dünya neredeyse görünmez bir düşman, bir virüs tarafından “yerle bir edildi”. Milyonlarca insan ölür, korkular ve yoksulluk riski artarken bu mikroskobik “kötü adamın” tarihi nasıl değiştirdiğini göreceğiz. Post-covid dünyası neye benzeyecek? Bu konuyu üç uzmana, küresel tarih profesörü Peter Frankopan, Chicago Üniversitesi’nde sosyal bilimci Karina Knorr-Cetina’ya ve Ekonomi Profesörü Jean-Paul Fitoussi’ne sorduk. (euronews)

 

Kadıköylülerin 25 yıllık hasreti

Kadıköy Fikirtepe’de 1960’lı yıllarda onlarca Yeşilçam oyuncusunun uğrak noktası olan, yaz aylarında ise konserlerin verildiği tarihi Murat Sineması 25 yıl önce kullanıma kapatılmıştı. Kadıköylü vatandaşlar harabeye dönen Murat Sineması’nın yeniden açılarak hizmete girmesini istiyor. (Sözcü)

 

‘San Fermin Festivali’ üst üste ikinci kez iptal edildi

İspanya’nın ünlü “San Fermin Festivali” corona virüsü salgını nedeniyle üst üste ikinci kez iptal edildi. (Sözcü)

 

Tam kapanmada içki satışı yasağı kesinleşti

‘Tam kapanma’ boyunca içki satışına izin verilmeyecek. Sabah saatlerinde ortaya atılan iddia İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamasıyla resmiyet kazandı. (Sol)

 

Tam kapattık bitti! Aradığınız devlete de, desteğe de şu an ulaşılamıyor!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, kabine toplantısının ardından 17 günlük tam kapanma uygulanacağını açıklarken tek bir sektör için destek paketi açıklamasında bulunmaması ise dikkatlerden kaçmadı. (Gazete Müstehak)

 

Türkiye’de Kabare Tiyatrosunun Başlangıcı, Gelişimi ve Bugünü

Tez. (e-skop)

 

TRT 2 “trans kadınlar” ifadesini çevirmedi iddiası

Oscar ödül töreni yayınında bir ilk de TRT 2’den simültane çeviriyle yayımlanması oldu. Bu yayın sırasında Ma Rainey’s Black Bottom filmiyle “En İyi Saç ve Makyaj” kategorisinde Oscar kazanan Mia Neal’ın teşekkür konuşması sırasında trans kadınlar ifadesi TRT tarafından simultane çeviriye alınmayarak sansür uygulandı. (Susma)

 

  1. Oscar ödül töreni ABD’de tarihinin en düşük reytingini aldı

Pandemi şartlarında gerçekleşen 93. Oscar ödül töreni, televizyonda yayımlanmaya başladığından beri ABD’de en az izlenen Oscar ödül töreni oldu. İzlenme oranlarında geçen yıla göre yüzde 58’lik bir düşüş yaşandı. (Kültür Servisi)

 

Genç Khron ve Genç Bir Aktör: “Poyraz Deniz Genç”

Bu defa konuğum İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncusu Poyraz Deniz Genç. “Moira’nın Gece Döngüsü” oyununda yaşar kıldığı Genç Khron karakteri ile önemli bir başarıya imza atıp, iki ayrı ödüle değer bulunan Poyraz Deniz Genç ile tiyatrodan konuştuk. (Tiyatro Dergisi)

 

Gaziantep Şehir Tiyatrosu İçin Başvurular Başladı

Tarih, sanat ve kültür değerlerinin korunması ve yaşatılması için çalışmalarını yürüten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehirde en çok istenilen sanat kültür etkinliğini belirlemek için yaptığı anket çalışması ile şehir tiyatrosu kurulması yönündeki sonuç sonrası hazırlıklara başladı. (Tiyatro Dergisi)

 

Podcast Mecrasına Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Bakmak ve K’nın Sesi Deneyimi

Pandeminin ve pandemi döneminde yayına başlayan K’nın Sesi podcast kanalının ortaya çıkmasının birinci yılı doldu. 2. sezonumuzun ortasına geldik ve bir sezon arası verdik. Ben de tüm bu süreçte Türkiye’de son yıllarda hem üretim hem de dinleme açısından gelişen podcast alanında toplumsal cinsiyet odaklı bir yayın yapmak hakkındaki gözlemlerimi ve deneyimlerimi kaleme almak istedim. Bu yazıda podcast alanındaki üretme ve dinleme dinamiklerini toplumsal cinsiyet perspektifi ile değerlendirmeyi, bu alanın toplumsal cinsiyet gündemine ne kadar alan açtığını, sivil toplum ve sanat alanında podcast üretiminin imkanlarını ve Türkiye özelinde K’nın Sesi’nin nerede durduğunu ve kime, nasıl hitap ettiğini ele alacağım. – Duygu Dalyanoğlu (Mimesis)

 

28 Nisan

 

‘Nomadland’ yoksulluğu romantize mi ediyor?

İngiltere’de yaşayan İranlı belgesel sinemacı ve akademisyen Kaveh Abbasian da mart ayında yazdığı bir makalede “Nomadland yoksulluğu romantize ederek normalleştiriyor ve bu yüzden Oscar’ı kazanacak” demiş ve sonuçta haklı çıkmıştı. (Cumhuriyet)

 

Müzisyenlerin alkol yasağı tepkisi akıma dönüştü: ‘Memleketin içine ediverdiler gari’

İktidarın salgına yönelik tedbirler kapsamında açıkladığı 17 günlük kapatma sürecinde alkollü içki satışını yasaklaması büyük tepkileri beraberinde getirdi. İçki yasağına karşı sosyal medyada yükselen tepkilere müzisyenler de katıldı. (Cumhuriyet)

 

Promising Young Women: Sarhoş olmam bana tecavüz edebileceğin anlamına gelmez

Başrolünde İngiliz oyuncu Carey Mulligan’ın oynadığı film feminist mücadele açısından oldukça çetrefilli ve önemli bir konuyu ele alıyor: Alkol ve cinsel rıza… (Cumhuriyet)

 

Annie Le Brun: “Görüntü mutlak bir silah haline geldi”

Télérama dergisi, şair ve deneme yazarı Annie Le Brun’den, akıllı telefonların (smartphone) çıkışından beri görüntüyle ilişkilerimizdeki dönüşümleri tahlil etmesini istedi. Ona göre, kapitalist yasalara tâbi algoritmaların rehineleri hâline gelen görüntüler özgürleştirici güçlerini yitiriyor. Söyleşiyi Haldun Bayrı çevirdi. (medyascope)

 

TEKNİĞİN OLANAKLARIYLA YENİDEN ÜRETİLEBİLDİĞİ ÇAĞDA SANAT YAPITI

Walter Benjamin

 

Google’un 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 164 kâr etti

Google ve Google hizmetlerinin çatı şirketi Alphabet, 2021 yılına ait ilk çeyrek raporunda 17,9 milyar dolarlık kâr açıkladı. Alphabet, böylece şirket tarihinin en yüksek kâr oranına ulaşmış oldu. (medyascope)

 

Meraklısına Bilim: Kentlerin Türkiyesi, 2000’lerde Kentler Nasıl Değişti? Konuk: Ayşe Köse Badur

İstanbul Politikalar Merkezi Proje Koordinatörü Ayşe Köse Badur ile yazarlarından biri olduğu, İletişim Yayınları’ndan çıkan “Kentlerin Türkiyesi“ isimli kitap üzerine konuştuk. Badur, küreselleşme ve siyasal süreçler ışığında Türkiye’nin kentlerinin gelişimini ele aldı. (medyascope, YouTube)

 

Yayınevi, hakkında cinsel taciz suçlaması çıkan yazar Blake Bailey’nin Philip Roth biyografisini geri çekti

Yayınevi WW Norton and Company, yazar Blake Bailey hakkında çıkan birden fazla cinsel taciz suçlamasının ardından yazar Philip Roth hakkında yazdığı beklenen biyografiyi rafa kaldırdığını durdu. (t24)

 

80 yıl önce yapılan değerlendirme, Yurttaş Kane’in Rotten Tomatoes’taki yüzde 100’lük puanlamasını bozdu

Bu değerlendirme ile Yurttaş Kane, Rotten Tomatoes’ta film eleştirmenlerinin en çok beğendiği film titrini Paddington 2’ye kaptırdı. (t24)

DasDas Online’ın tiyatro gösterimleri mayıs ayında da devam ediyor

DasDas Online, mayıs ayına Anadolu Efes tarafından dijitalleştirilen ‘Joseph K.’ ile giriyor. Tom Basden’ın imzasını taşıyan, süpervizörlüğünü Serdar Biliş’in üstlendiği oyun, Franz Kafka’nın kültleşmiş eseri Dava’yı modern dünyanın labirentlerinde kara mizah yüklü bir uyarlama ile tekrar açıyor. Oyuncu kadrosunda Didem Balçın, Mert Fırat, Onur Dilber ve Özgün Aydın’ın yer aldığı ‘Joseph K.’ 1 Mayıs Cumartesi akşamı saat 21.15’te DasDas Online’da Mayıs ayını karşılıyor. (t24)

 

600 yıllık tarihi Hıdır Bey Camisi bakımsızlıktan yıkılmak üzere

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Hamam Mahallesi’nde bulunan 600 yıllık tarihi Hıdır Bey Camisi cemaati, daha önce vakıf olan camilerinin bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğunu belirterek restore edilmesini istiyor. (t24)

 

“Kadınların kazanımları 20 yıl öncesine döndü; STK’larla ilgili düzenleme kadınları şiddetle daha fazla baş başa bırakacak”

Düzenlemeyi yorumlayan Avukat Gülizar Tuncer,  kabul edilen tasarının, TCK’dan CMK’ya TMK’dan avukatlar yasasına kadar pek çok yasada düzenleme öngördüğünü ve bu düzenlemelerin de  temel amacının hak ve özgürlükleri kısıtlama ve ortadan kaldırmaya dönük olduğunu söyledi. “Bundan sonraki süreçte bütün hak arayışlarında çok büyük bir engelle karşılaşacağız” diyen Tuncer, “Tweet atmanın bile terör suçu olarak değerlendirildiği bir ülke var. Burada artık idari kararlarla STK’ların örgütlenme hakkının ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir sürece giriyoruz” ifadelerini kullandı. (t24)

 

Yeşim Salkım’dan Nihat Hatipoğlu’na tepki: İlahi okumak da müziktir, o da mı günah?

Şarkıcı ve oyuncu Yeşim Salkım, Nihat Hatipoğlu’nun müzik aletlerinin kullanımının artmasını ‘kıyamet alameti’ olarak değerlendirmesine tepki gösterdi ve “İlahi okumak da müziktir, o da mı günah?” sorusunu yöneltti. (t24)

 

Tam kapanma: Ekonomik destek ve yeterli aşı olmadan kapanma nasıl olacak?

Bazı ülkeler etkili aşılama sonrası normale dönme hazırlıkları yaparken, Türkiye, kısa sürede 8 binden 60 bine çıkan COVID-19 vaka sayılarını indirmeye çalışıyor. (BBC News Türkçe, YouTube)

 

Lüks, Şatafat, İsraf / AKP’nin makam odaları

Bold Medya editörleri AKP’li bürokratların makam odalarını sizler için araştırdı. (Bold Medya,YouTube)

 

https://twitter.com/Grup_YORUM/status/1386845365199069184?s=20

Grup Yorum açıklaması

 

Burning Man Festivali corona virüsü nedeniyle iptal edildi

Burning Man organizatörleri, COVID-19 salgını nedeniyle bu yaz da Nevada Çölü’nde düzenlenen festivali ikinci kez iptal ettiklerini açıkladılar. (Sözcü)

 

5 bin kişinin sosyal mesafesiz izlediği konser ‘güvenli’ çıktı

Barcelona’da 27 Mart tarihinde yapılan 5 bin kişilik konser sonrasında korona virüsünün bulaştığına dair bir belirtiye rastlanmadığı duyuruldu. (Gazete Duvar)

 

DİSK, bianet’in ‘1 Mayıs 1977’ kitabını tanıttı

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Genel Sekreteri Adnan Serdaoğlu’nun katıldığı etkinlikte, bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın hazırladığı “1 Mayıs ’77 Kayıplarını Anlatıyor – 1 Mayıs ’77 ve Cezasızlık” anı kitabı, LeMan dergisinin 1 Mayıs özel sayısı ve şair Nazım Hikmet’in şiirinden bestelenen Ozan Çoban ve Güneş Demir’in “Bugün Mayıs 1” şarkısı konuşuldu. (Bianet)

 

Bakan Ersoy: 1 yıldır uygulandığı gibi kısıtlamalar turistleri kapsamıyor, onlar istedikleri gibi sokaklarda dolaşabiliyorlar. Müze ve ören yerleri açık, Turist olmak avantajlı Türkiye’de

“Türkiye’de 1 yıldır süredir belli kısıtlamalar uygulanıyor. Bu kısıtlamalar kısmı olarak uygulanıyordu. 1 aydır yeni kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Perşembe akşamından itibaren genişletilmiş kapatma şeklinde uygulanacak. Kısıtlamalar turistleri kapsamayacak. Bu süreçte turistleri hiçbir zaman kapsamadı. Müze ve ören yerlerimiz onlar için açık olacak. Türkiye’de turist olmak avantajlı oluyor. Otellerimiz içerisinde Güvenli Turizm Sertifikasyonları var. Çok iyi bir sertifikasyon programı var. Bu sene kriterleri 152’ye çıkardık. Daha fazla kural koyduk. Otellerin tamamı denetleniyor. Ayda en az 4 kere otellerimiz denetleniyor. 3 tanesi haber verilmeden denetleniyor. Türkiye genelinde turizm çalışanlarının hepsini aşılıyoruz. Mayıs sonuna kadar personel aşılanmış olacak. Geçen yıla oranla Türkiye turizm hizmetleri çok daha kontrollü ve daha sağlıklı olarak hizmet sunacak. Türkiye’ye tatile gelip ülkesine dönen turistlerde covid bulunma ihtimali çok çok düşük çıktı. 10 binlerle ifade edilecek şekilde düşük çıktı. 10 bin üzerinde işletmenin Güvenli Turizm Sertifikasyonuna dahil oldu” açıklamasına yer verdi. (Gazete Müstehak)

 

İstanbul Dans Günleri III Dijital Olarak Gerçekleşiyor

Mimesis Haber / Konsept ve direktörlüğü, Prof. Tuğçe Ulugün Tuna tarafından sürdürülen ve MSGSÜ İDK Modern Dans Ana Sanat Dalı’nın değerli işbirliğiyle ‘İstanbul Dans Günleri III’ bu sene 26 Nisan-01 Mayıs 2021 tarihleri arasında dijital olarak gerçekleşiyor. (mimesis)

 

“Pandemi Sürecinin Yaratıcı Kültür Endüstrileri Üzerindeki Etkisi ve Dijital Dönüşüm” Paneli

Panelimiz 3 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 14.00’de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek ve Genel Müdürlüğümüz YouTube hesabından canlı olarak yayınlanacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı (mimesis)

 

Pandemide Sanat Kurumları

Türkiye’de pandemi ile ilgili vakaların başladığı 2020 Mart ayından itibaren vakalar yükselince okullar, kafeler, lokantalar kapandı, şehirlerarası yolculuklar kısıtlanmasına rağmen toplu olarak çalışılan Bakanlığımıza bağlı sanat kurumlarında temsil ve provalar devam etti.  Sendikamız ve diğer meslek örgütlerinin ısrarlı çabaları ile kısıtlamaya gidildi ve temsil ve provalar iptal edildi. Ancak daha sonra normalleşme ile tekrar belirli kısıtlamalarla temsil ve provalar başladı. Örneğin Devlet Tiyatrosunda turneler yapıldı, kamyon tiyatrosu kurularak illere gidildi. Bornova Kültür Merkezinde açık hava sahnesi kurularak kalabalık kadrolarla hem tiyatro hem de opera ve bale gösterileri yapıldı. Ayrıca her yıl yapılmakta olan Efes Festivali pandemi koşullarında da yapıldı ve İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) sanatçıları da görev aldı. (Mimesis)

 

Geri Dönüşüm Dramaturgileri: “Ekolojik Düşünüş Olarak Tiyatro”

Ekoloji, Gastroloji ve Tarım alanlarında çalışanlara bir misafirperverlik projesi olan Konukevi; Bahar 21 döneminde, halen Ankara Üniversitesi Tiyatro bölümünde doktora çalışmasını sürdüren Eylem Ejder‘i ağırlıyor. (Tiyatro Dergisi)

 

29 Nisan

 

Tiyatronun ilkleri hep ondan geldi: Muhsin Ertuğrul

Tiyatro kültürümüzü üretmemizi sağlayan Muhsin Ertuğrul’a 29 Nisan ölüm yıldönümünde selam, sevgi, teşekkür ile… (Cumhuriyet)

 

Tepebaşı’nda çocuk ve gençlik orkestrası çocuklara dokunuyor

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, İki Elin Sesi Var Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası ile kentte yaşayan çocukları müzik ile bir araya getiriyor. (Cumhuriyet)

 

Çünkü Dünya Dans Günü

İzmir’de bir grup sanatçı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde “Dans sınır ve mekân tanımaz” sloganıyla bir sokak projesi hayata geçirdi. Sanatçılar, günlük yaşamın sürdüğü meydan, park ve sokaklarda bale, Latin ve hip hop dansı figürleri sergiledi. (Cumhuriyet)

 

Balerin, ‘Sahneden Naklen’ gösterilecek

“Balerin” isimli dans tiyatrosu 9 Mayıs’ta (21.00) Moda Sahnesi’nin “Sahneden Naklen” başlıklı çevrimiçi programında gösterilecek. (Cumhuriyet)

 

Özel tiyatrolara yardıma pandemi ayarı: Salgın döneminde oyun sayılarını bakanlık belirleyecek

‘Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre, “Asgari oyun sergileme sayıları, salgın, doğal afet, toplumsal olaylar gibi mücbir sebeplerin meydana gelmesi halinde ülke çapında ya da bölgesel olarak bakan onayıyla” belirlenecek. (t24)

 

Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu’ndan İşkencedere Vadisi’nde ‘Tencere Tava Havası’: “Bu ne kibir, bu ne öfke”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde acele kamulaştırma kararı verdiği, dünyada koruma altındaki 200 vadiden biri olan İşkencedere Vadisi’ndeki projenin ihalesi, 1 milyar 370 milyon TL ile Cengiz İnşaat ile Yapı ve Yapı İnşaat İş Ortaklığı’na verilmişti. (t24)

 

Elçin Sangu’dan aşı eleştirisi: Bize kilitleyecekler

Oyuncu Elçin Sangu, Twitter hesabından “Aşıyı da bize kilitleyecekler” diyerek devletin aşı konusundaki başarısızlığına göndermede bulundu. (BirGün)

 

Kostüm Tasarımcısı Ali Cem Köroğlu’nun ölümüne dair kamu görevlileri soruşturulacak

Kültür Sanat Sen Genel Merkez Yönertim Kurulu, Kostüm Tasarımcısı Ali Cem Köroğlu’nun Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. (Evrensel)

 

Tarkan’ın şarkısını İkizdere için söylediler

Tarkan, Rize İkizdere köylülerine şarkıyla destek verdi. Söz ve müziği sanatçıya ait “Uyan” adlı şarkıyı, Boğaziçi Gençlik Korosu, taş ocağına karşı mücadele verenler için seslendirdi. (Gazete Duvar)

 

Saraçoğlu’nda katliam gibi restorasyon

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın restorasyon projesine başladığı Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin son hâli fotoğraflara yansıdı. Açılan davadaki bilirkişi incelemesi için mahalleye giren Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri tarihi mahalledeki yıkım karşısında şaşkına döndü. (Kronos)

 

Her şey hareketle başlar: O zaman dans!

Uluslararası Dans Günü Mesajı”nı bu yıl Almanyalı balet Friedemann Vogel kaleme aldı. “Her şey hareketle başlar” diyen balet Friedemann Vogel, Uluslararası Dans Günü için kaleme aldığı mesajında şöyle diyor: “Fiziksel temas yok. Gösteri yok. İzleyici yok. Varoluş nedenimizi bulmak için hiç bu kadar motive kalmaya zorlanmamıştık.” (Bianet)

 

“Bir kültürel mirasın yok oluşuna şahitlik edeceğiz”

Genelgede tiyatro ve kültür-sanat kurumlarıyla ilgili herhangi bir maddenin yer almadığını hatırlatan Tiyatro Kooperatifi, “Sektörümüz için sürdürülebilir çözümler üretilmezse, salgın koşulları elverdiğinde yeniden tiyatrolarda buluşmamız mümkün olmayacak” dedi. (Bianet)

 

 

Devlet Tiyatroları Personel Daire Başkanı Atilla Özşatır’ın COVID-19 temaslı olduğu halde bu durumu gizleyerek bir hafta boyunca personel alım sınavında jüri üyeliği yaptığı iddia ediliyor

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Devlet Tiyatroları (DT) Personel Daire Başkanı Atilla Özşatır’ın COVID-19 temaslı olduğu halde bu durumu gizleyerek bir hafta boyunca personel alım sınavında jüri üyeliği yaptığını iddia etti. DT Genel Müdürü Mustafa Kurt ise iddiayı yalanladı. (Gazete Müstehak)

 

Sanat Tarihimizle Yüzleşmek ve Türkiye’de Modernist Sanatın Doğuşu

Ali Artun’un İletişim Yayınları’nın “Sanat/Hayat” dizisinden yayınlanan Modernizm Kavramı ve Türkiye’de Modernist Sanatın Doğuşu adlı kitabı, bugüne dek çoğu akademik araştırmada ve yayında tekrar edilerek bir tür kutsal metne dönüşen tarihi sorguluyor, parçalıyor ve bu yarı bilinçli sanat tarihi inşa sürecinin analizini yapıyor. (e-skop)

 

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin tarihleri yenilendi

  1. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 27 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında çevrimiçi gösterimlerle, 4-11 Haziran tarihleri arasında ise açık hava sinemasında izleyicilerle buluşacak. (Kültür Servisi)

 

30 Nisan

 

‘Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç’ sergisi erişime açıldı

Kale Grubu tarafından hayata geçirilen Kale Tasarım ve Sanat Merkezi yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Atığın İhtimalleri: Biçim ve Süreç” başlıklı sergi çevrimiçi olarak görülebilir. (Cumhuriyet)

 

RTÜK’ten ‘Camdaki Kız’ dizisi hakkında karar

RTÜK, Kanal D’de yayınlanan Camdaki Kız adlı diziye bazı sahnelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen ve kadını istismar eden nitelikte olduğu belirterek para cezası kesti. (Cumhuriyet)

 

Camdaki Kız dizisine ‘bekaret kontrolü’ tepkisi

Gülseren Budayıcıoğlu’nun aynı adlı romanından uyarlan Camdaki Kız dizisindeki bekaret kontrolü sahnesi tepkilere neden oldu. (Cumhuriyet)

 

https://twitter.com/ihd_genelmerkez/status/1388119195670491141?s=24

Derneğimiz Merkezi Kadın Komisyonu’nun Grup Yorum tarafından Dilan Ekin’e yönelik olarak yaptığı açıklamaya ilişkin kınama metni. (İHD Genel Merkezi, Twitter)

 

Medyascope Gündem (30 Nisan 2021) Önder Algedik: “Salgın döneminden en kârlı çıkan inşaat sektörü oldu”

Medyascope Gündem’de bu sabah Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik, koronavirüs salgını döneminde Türkiye’de ve dünyada çevre ve rant mücadelesindeki durumu değerlendirdi. (Medyascope)

 

Türkiye’nin 2 kültür varlığı daha Dünya Geçici Miras Listesi’nde

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Erzincan Kemaliye Tarihi Kenti ile Mardin Midyat Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Orta Çağ Kilise-Manastırları’nın Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklendiği duyuruldu. (t24)

 

Caz hayat için konuşur

Her yıl sahnelerden caz tınılarının yükseldiği 30 Nisan Dünya Caz Günü, bu yıl da salgın nedeniyle çevrimiçi kutlanıyor. Evlerden kutlanan son 30 Nisan olmasını ümit eden caz müzisyenleri, “Önümüzü biraz görebilsek küllerimizden yine doğarız” diyor. (BirGün)

 

‘Felaket kızı’ fotoğrafı NFT olarak 500 bin dolara satıldı

İşte bu fotoğraf şimdi bir ‘Non Fungible Token’ (NFT) yani ‘Değiştirilemez Kripto Varlık’ olarak 180 Ether’e satıldı. Bu kriptopara biriminin bugünkü değeri ile ‘Felaket Kızı’ NFT’si 495 bin dolardan fazla bir paraya alıcı bulmuş oldu. Blockzinciri sistemi ile el değiştiren fotoğrafın haklarını @3FMusic rumuzlu bir kullanıcı aldı ancak Zoe’nin babası Dave Roth ikonik fotoğrafın gelecekti kazançlarından yüzde 10 pay almaya devam edecek. (euronews)

 

Ümit Kıvanç’ın “16 Ton” belgeseli, 10 yıl sonra yeniden yapımıyla yayımlanacak

Ümit Kıvanç, 2011 yılında yayımladığı 16 Ton belgeselini yeniden yapımıyla izleyiciyle buluşturuyor. Animasyonların ve görsel malzemelerin yenilendiği yapımda şarkının yeni versiyonları da yer alıyor. (Evrensel)

Belgesel, 2 Mayıs Pazar günü saat 21.00’de Ümit Kıvanç’ın Vimeo kanalı üzerinden erişime açılacak. Öte yandan belgeselin 2011 yılında yayımlanan versiyonuna dair detaylı bilgiye gecetreni.net adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Emniyet genelgesine göre eylemlerde cep telefonu ile ses ve görüntü alanlara yasal işlem yapılacak

ÇHD’nin “İçişleri Bakanlığından 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi” yorumuyla paylaştığı Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı genelgede, “eylemler sırasında polislerin görüntü ve seslerini kaydeden kişilere fırsat verilmemesi, engellenmesi ve hatta haklarında adli işlem yapılması” talimatı yer alıyor. (euronews)

Eurovision seyircili düzenlenecek

Hollanda Hükümeti yeşil ışık yaktı: Eurovision’da yarı final ve final seyircili yapılacak. (Gazete Duvar)

 

Burcu Biricik ve ‘Fatma’ gündemde: Psikolojisine bir şey olmazsa bordo berelidir

Başrolünde Burcu Biricik’in yer aldığı “Fatma” dizisi Netflix’te yayın hayatına başladı. Dizi ve dizide Biricik’in canlandırdığı rol sosyal medyada gündem oldu. (Gazete Duvar)

 

132 Kürt yazar ve araştırmacıdan Prof. Akçam’a: Delil göster ya da özür dile

Aralarında İsmail Beşikci’nin de bulunduğu Kürt yazar ve araştırmacılar Prof. Dr. Taner Akçam’ın ‘ilk gece hakkı’ ifadesinin “absürd bir iddia” olduğunu belirterek iki halktan özür dilemesini istedi. (Gazete Duvar)

 

Kim bu çizgi filmciler?

Bugünden itibaren her hafta bir bölümün paylaşılacağı serinin ilk bölümü “Animasyonun Hikâyesi” İKSV YouTube sayfasında yayında. Serinin ilk konuğu ise animasyon sanatçısı ve illüstratör Tuğçe Audoire. (bianet)

 

Pandemi nedeniyle bu yıl da çevrimiçi olarak düzenlenecek 16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1 Mayıs’taki açılış gecesi ile başlıyor

Bu yıl 16’ncısı düzenlenecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, dünyadan ve Türkiye’den emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ+’ların, gençlerin mücadelesini anlatıyor ve yaşanan haksızlık ve adaletsizliklere karşı “Hangi Kadraja Sığar?” diye soruyor. (Gazete Müstehak)

 

Oyun Sandalı ekibi, 1 Mayıs için yeni bir marş hazırladı

Marx ve Engels’in dünyayı sarsan eseri “Manifesto”nun finali için yazılan “İşçiler Birleşin” marşı ve klibi bu akşam bu akşam 19.00 itibari ile Oyun Sandalı’nın sosyal medya hesaplarından izlenebilecek. (Gazete Müstehak)

 

Oyuncular Sendikası, PCR Testleri ve Aşılama İçin Bakanlıklara Resmi Talepte Bulundu

Oyuncular Sendikası, tam kapanma sürecinde dizi sektörü çalışmalarının akıbetiyle ilgili belirsizliği gidermek için İçişleri Bakanlığı’na sorularını iletti. Sendika, çalışma koşullarının düzenlenmesi, PCR testlerinin belli bir standartta yapılması ve aşılama istekleriyle ilgili de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na resmi talepte bulundu. (Tiyatro Dergisi)

 

Resmi Gazete’de yayımlandı: İstanbul Sözleşmesi 1 Temmuz’da Türkiye’de sona erecek

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye açısından sona erme tarihinin 1 Temmuz 2021’de olarak tespit edildiği bilgisi yer aldı. (Kültür Servisi)

 

Tekel Bayileri Platformu Başkanı: ‘İçki satışı yasağı kalktı’

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, kişisel Twitter hesabından  “Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun” açıklamasını yaptı. (Kültür Servisi)

 

Açlık grevinden ayrıldı, hedef gösterildi! Grup Yorum’dan nefret söylemi

Grup Yorum, kendilerinden ayrılan ve bağımsız hareket edeceğini açıklayan Dilan Ekin’i ihanetle suçladı. Grup Yorum’un sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada; “Dilan Ekin’i gördüğünüz yerde yüzüne tükürün, lanetleyin, gördüğünüz, tanıdığınız herkese yaptığı ihaneti anlatın” ifadeleri yer aldı. (Sabah)

 

Arkadaşları Dilan Ekin’i, açlık grevini terkettiği için yayınladıkları bir bildiriyle hem tehdit ettiler, hem de türlü hakarette bulundular.

Ama yaptıkları bu çirkin iş, kendi aleyhlerine döndü. Toplum, Grup Yorum’un gençleri ölüme sürüklediğini, ölüm anaforuna atamadıklarını ise, şeref lincine tutmakla tehdit ettiğini kesin ve net şekilde öğrendi… Vicdanlar, müzik maskeli bu ölüm şebekesini zamanın çöplüğüne fırlattılar fırlatmasına da… Bu ölüm burgacı çok yönlü sorgulanmalı… (Star)

 

Teröristler birbirlerine düştü: Grup Yorum üyesini açık hedef gösterdiler!

DHKP-C ile açık ilişkisi olan Grup Yorum üyeleri birbirine düştü. Grup Yorum tarafından yapılan yazılı açıklamada Dilan Ekin adlı kişi ‘ölüm orucu’na destek vermemesi sebebi ile açık hedef gösterildi. (Yeni Akit)

 

Üyelerini hedef gösteren Grup Yorum’a sol tepki

Yurttaşlar, Grup Yorum’un yaptığı açıklamaya sert bir dille tepki gösterdi. (Tele1)

 

Perde Kapanmasın Diye-Belgesel

Pandemi sürecinde tiyatroların ve tiyatro emekçilerinin yaşadıklarını anlatan belgesel. (36-42 YouTube Kanalı)

 

1 Mayıs

 

  1. yılında Caz Derneği, Ankara Caz Festivali ve Uluslararası Caz Günü buluşması

Birleşmiş Milletler Unesco’nun girişimiyle her yıl 30 Nisan’da kutlanan Uluslararası Caz Günü, Türkiye’de Caz Derneği’nin 25. kuruluş yıldönümü eşliğinde anıldı. 25 yılda çok sayıda ulusal ve uluslararası festival, konser, atölye ve etkinlik gerçekleştirerek Türkiye’de alanında kurumsallaşan ilk örgüt olan Caz Derneği’nin düzenlediği online buluşmada, derneğin Ankara’daki kuruluş günlerinden bugüne ulaşan serüveni konuşuldu. (t24, YouTube)

 

Selen Gülün Akustik24’te: Bestecilik cinsiyetler üstü bir şey; mücadele vermek zorundayız

Batıda aldığı müzik eğitimini Türkiye ruhuyla harmanlayan uluslararası bir müzisyen, Selen Gülün Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu. Yeni çağdaş klasik müzik albümü ‘Tre’yi, akademisyen kimliğiyle yaptığı çalışmaları ve müzik üretimi yapan kadınların görünürlüğünü anlatan sanatçı, “Mücadele vermek zorunda kaldığımız bir şeyin içindeyiz, bestecilik cinsiyetler üstü bir şey” diye konuştu. (t24, YouTube)

 

Perde kapandı: Kadıköy Theatron veda etti

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde faaliyet gösteren bir tiyatro, Covid-19 salgını sürecinde gelir kaybı nedeniyle kapısına kilit vurdu. (Diken)

 

Yeşilçam’ın 1 Mayıs’ı artık nostalji oldu…

Hayal değil, gerçek: Bir zamanlar sinemanın Türkan Şoray, Fatma Girik, Cüneyt Arkın ve tabii ki Tarık Akan gibi efsane isimleri işçi filmlerinde rol alıyor, 1 Mayıs Emekçi Bayramı’nda Sinema Emekçileri kortejinde yer alarak Taksim’e yürüyorlardı. (Cumhuriyet)

 

İşte Leman ve Uykusuz’un bu haftaki kapakları

Mizah dergileri Leman ve Uykusuz 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı yine unutmadı… (Cumhuriyet)

 

Kılıçdaroğlu’ndan CHP’li belediye başkanlarına “askıda defter” talimatı

Bir başka önemli sorun alanının da düğün salonları ve burada çalışan sanatçılar olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, buralar kapandığı için özellikle yerel sanatçıların son derece sıkıntıda olduğunu, bunlara da ulaşılması gerektiğini söyledi. (t24)

 

1 Mayıs’ta müzisyenler için konser

Solfasol Müzikal Dayanışma, dayanışma konserlerini sürdürüyor. Pandemide yoksulluk krizi içine giren müzisyenlere “online konserler” ile destek verilecek. (BirGün)

 

Sanatımız sömürüldü

Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta sendikalar sanatçıların hak arayışında. Müzisyenliğin, oyunculuğun bir meslek tanımı olarak görülmesini talep eden sendika temsilcileri, “Yılların emeğinin karşılığını kıt kanaat geçinmekle alıyoruz” diyor. (BirGün)

 

Daha fazla bahane yok I Burhan Şeşen

Bundan 36 sene önce Bob Geldof ve Midge Ure tarafından organize edilen ve yaklaşık 2 milyar kişi tarafından izlenilen (O zamanki dünya nüfusunun yüzde 40’ı) “Live aid” konserinde yüzlerce müzisyen Afrika’daki açlık sorununa ve çocuk ölümlerine dikkat çekebilmek için şu sloganı kullanmıştı: No more excuses. ‘Daha Fazla Bahane Yok’ diye dilimize çevrilebilir. Pandemi döneminde müzik sektörünün içinde bulunduğu durum için ne kadar uygun değil mi bu cümle? (BirGün)

 

3 bin kişi maskesiz, sosyal mesafesiz ‘Covid-19 deneme’ konserinde eğlendi

İngiltere’nin Liverpool kenti cuma akşamı salgın öncesini aratmayan görüntülere sahne oldu. Yaklaşık 3 bin genç, maske ve sosyal mesafe kuralları olamadan hınca hınç doldurdukları bir mekanda, müzik eşliğinde dans ederek eğlendi. (euronews)

 

Müzisyen Mert Ör’den Saros şarkısı

Mert Ör, Saros Körfezi’nin yok olmasına ve talan edilmesine karşı söz ve müziği kendisine ait “Saros” isimli şarkı yazarak farkındalık yarattı. (Evrensel)

 

Destek bekleyen özel tiyatrolarda hayal kırıklığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı özel tiyatrolara yardımla ilgili yeni yönetmelik yayımladı. Destek almak zorlaştı. Pandemi sürecinde hayatta kalma mücadelesi veren yüzlerce özel tiyatro, beklediğini bulamadı, yine hayal kırıklığı yaşadı… Yeni yönetmeliği değerlendiren Bağımsız Tiyatrolar Birliği Başkanı Kımız Bozkır, yeni düzenlemeyle şirketleşmeyen tiyatroların destek alma imkanının tamamen ortadan kalktığını kaydetti. (Sözcü)

 

İşçiler ve sanatçılar birlikte söyledi: Yiğit Muhtaç Olmuş

Sınıf Tavrı üyesi işçiler ve sanatçılar 1 Mayıs için yan yana geldi. Sanatçılar ve işçiler Aşık Mahzuni Şerif’in ‘Yiğit Muhtaç Olmuş’ türküsü seslendirildi. (Gazete Duvar)

 

Bulu’suzluk Özlemi’nden 1 Mayıs Marşı

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyelerinin Melih Bulu protestolarının 100. günü nedeniyle kurdukları müzik grubu Bulu’suzluk Özlemi 1 Mayıs Marşı’nı söyledi. (Gazete Duvar)

 

Koro Mor’dan çok dilli 1 Mayıs Marşı

Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Kadın Müzik Topluluğu KORO MOR, 1 Mayıs Marşı’nı çok dilli olarak seslendirdi. (Gazete Duvar)

 

‘En güzel günüm’: Binlerce kişi kulüpte maskesiz, mesafesiz eğlendi

Etkinliğe katılan kadınlardan birinin “Üzerimdeki kıyafeti üç haftada hazırladım” demesi heyecanı özetliyordu. (Diken)

 

Stada akın eden taraftara işlem

Adana valiliği, tam kapanmaya rağmen kuralı ihlal ederek stada giden Adana Demirspor taraftarlarına işlem yapılacağını duyurdu. (Diken)

 

‘Amerikan rüyası’: Pandemide devlet desteği, kişisel geliri rekor düzeyde artırdı

ABD’de kişisel gelirler pandemi nedeniyle dağıtılan teşvik çeklerinin etkisiyle rekor düzeyde arttı. Türkiye’de ise tablo hayli farklı. (Diken)

 

Clubhouse ve müzik kulüpleri

Yeni sosyal medya salgını Clubhouse’da müzik tarihinden popüler müziğe, telif haklarından NFT’ye, müzik emekçilerinin pandemi sürecinden müzik yazarlığına kadar pek çok konunun konuşulduğu çok sayıda kulüp açıldı. (Bianet)

 

Genco Erkal Davası ve 1 Mayıs

Genco Erkal bu yıl 1 Mayıs’ı Nazım Hikmet’in bir şiiriyle kutladı. (Mimesis)

 

2 Mayıs

 

Modern dans sanatçısı Serhat Kural: Kürt sanatını tartıştığımızda neyi ele alabiliriz?

Uluslararası alanda birçok dans gösterisine katılan Serhat Kural’la konuştuk. Kural, “Bugün Kürt sanatı adına tartıştığımızda neyi ele alabiliriz? Kürt müziğinde bir direksiyon kaybı var” dedi. (Duvar)

 

Çin’de 270.41 milyon doz aşı yapıldı, Wuhan’da gençler müzik festivalinde buluştu.

Pandemiye yol açan korona virüsünün ilk saptandığı yer olan Wuhan’da, geçen yılki katı karantina tedbirlerinin ardından normalleşme süreci bu kez binlerce kişinin katıldığı bir müzik festivaline yansıdı. Binlerce genç, Wuhan Strawberry Müzik Festivali’nde biraraya geldi. (Duvar)

 

Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülleri’ni kazananlar açıklandı

2021 Sennur Sezer Şiir Ödülü’nü ‘Miskin Peri’ dosyasıyla Can Hakman, Öykü Ödülü’nü de ‘Hayatlarınızdan Alacaklıyım’ dosyasıyla Tunç Kurt kazandı. Ödüller 12 Haziran’da sahiplerine verilecek. (Duvar)

 

Rekor fiyata satılan Kanuni tablosu İBB’ye bağışlandı

Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından rekor fiyata satılan Kanuni tablosunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlandığını duyurdu: ‘Evine dönüyor!’ (Duvar)

 

Rıza Kıraç: Türkiye’de elini attığın her konu belgesel yapmaya müsait

Rıza Kıraç ile belgesel sinemayı konuştuk. Kıraç, “Türkiye’de elini attığın her konu belgesel yapmaya müsait, kötü niyetli değilseniz, çektiğiniz hemen her şey muhalif hikâyesine dönüşüyor” dedi. (Duvar)

 

New York’ta dansa devam…

Şaka değil, New York Eyaletinde değil, sadece beş ilçeden oluşan New York kentinde tamı tamına 172 dans kuruluşu var. T24 Haftalık’ta yayımlanan önceki yazımda sadece New York’un etnik kökenli iki dans kuruluşunu anlatarak geriye kalan 170 kuruluşun hakkını mı yedim acaba diye düşündüm sonradan. Şaka değil, New York Eyaletinde değil, sadece beş ilçeden oluşan New York kentinde tamı tamına 172 dans kuruluşu var. Alın size New York’u “Dünyanın 1 numaralı kültür-sanat kenti” olarak değerlendirmemin nedenlerinden biri! (T24)

 

Emeğin sesleri, meydanların türküleri…

Miting meydanlarında toplanan on binler hep birlikte ‘Güvercin Uçuverdi’yi söylese anında duyuluverir Ankara’dan… Çünkü mazlumun neşesi ürkütücüdür. (T24)

 

NYT: Clubhouse Orta Doğu’da sanal bir kent meydanı hâline geldi

Sesli sohbet uygulaması Clubhouse, çeşitli konuların toplum içinde konuşulmasının tabu olduğu  Orta Doğu ülkelerinde popüler bir platform hâline geldi. New York Times gazetesindeki makale, Suudi Arabistan, Mısır, İran örneklerini göstererek bu ülkelerde Clubhouse’un “sanal bir kent meydanı hâline geldiği” belirtildi. (T24)

 

 

Habermas, BAE Şeyh Zaid Kitap Ödülü’nü kabul etmeyecek

Ünlü Alman felsefeci ve toplum bilimci Prof. Dr. Jürgen Habermas, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) verdiği Şeyh Zaid Kitap Ödülü’nü kabul etmeyeceğini duyurdu. (Demokrat Haber)

 

Tiyatrolar bir bir kapanırken devlet ve yerel yönetimler kafasını kuma gömüyor

Yandaş inşaat şirketlerinden Kolin İnşaat’a 36 kez, Cengiz İnşaat’a 30 kez, Makyol İnşaat’a 24 kez, Limak İnşaat’a 19 kez, Kalyon İnşaat’a 19 kez olmak üzere toplam 128 kez yapılan vergi indirimi tiyatrolara 1 (bir) kez bile yapılmadı. (Gazete Müstehak)

 

Tom Morello ve Pussy Riot’ın direnişçi ruhu aynı potada birleşti: “Weather Strike”

Müziğini, kendine has söylemi ve aktivist ruhuyla harmanlayan Tom Morello ve Rusya’nın protest punk grubu Pussy Riot direniş ateşini körükleyen ortak çalışmalarıyla karşımızda. “Weather Strike” isimli yeni parçada değişim temelli başkaldırı arzusu ön planda. (bantmag)

 

Ekolojik dönüşümde kültür sanatın rolü önemli

‘Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat’ raporu, insanlığın en acil meselelerinden ekolojik krize dikkat çekerek kültür-sanat dünyasını konu üzerine birlikte düşünmeye ve çözüm sürecinin bir parçası olmaya davet ediyor. (Dünya)

 

Krizler çağında bir video-sanat deneyimi

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi tarafından düzenlenen Kente Çevresel Yaklaşımlar: Bendine sığmayan İstanbul / İstanbul Unbound: Environmental Approaches to the City konferansı 8 – 11 Nisan tarihlerinde online ortamda gerçekleşti. Konferansın video programı 29,9 km ise Birbuçuk sanat kolektifi tarafından düzenlendi. Akademik sunumlarına İAE’nin açtığı internet sitesinden ulaşılabilecek olan konferans, 8 Nisan akşamında Anna Tsing’in açılış konuşmasıyla başladı. (Yeşil Gazete)

 

Girişimci Göknil Bigan: Sürdürülebilirlik trend değil hayat memat meselesi

Bigan, tuhaf bir dünyaya doğan Giyi’nin bir yıllık yolculuğunu, kadın emeği üzerinde yükselen sürdürülebilir moda anlayışını, ‘hikayesi olan giysiler’den kastını anlatıyor… (Diken)

 

Çevre krizi: Küresel karbon emisyonları bu yıl tarihteki en büyük ikinci artışını yaşayacak

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, küresel karbon emisyonlarının elektrik sektöründe kömür kullanımının artmasıyla bu yıl 1,5 milyar ton artacağını belirterek, “Bu, Kovid-19 salgının yarattığı etkilerden ekonomik olarak toparlanmanın sürdürülebilir olmaktan başka her şey olduğuna dair korkunç bir uyarı.” ifadesini kullandı. (euronews)

 

Kanal İstanbul projesinde sona doğru

Kanal İstanbul projesiyle ilgili art arda açıklamalar geldi. Murat Kurum, yaza temelin atılacağını söyledi. Adil Karaismailoğlu ise 4 ülkenin projeyle ilgilendiğini duyurdu. (En Son Haber)

 

Bakan Kurum’dan “İklim değişikliğine dur demek için hep birlikte mücadele etmeliyiz” uyarısı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğine “dur” demek, havayı, suyu, toprağı korumak için hep birlikte mücadele etmek gerektiğini belirtti. (Son Dakika)

 

İklim krizi: Biden ‘Krizle mücadelede belirleyici 10 yıldayız’ dedi, iddialı hedefler açıkladı

ABD Başkanı iklim kriziyle ilgili olarak acil adımlar atılmasının “ahlaki ve ekonomik zorunluluk” olduğunu kaydetti, “İşaretler hiç bir yanılgıya izin vermeyecek kadar, bilim inkara imkan tanımayacak kadar açık ve adım atmamanın maliyeti giderek artıyor. ABD beklemeyecek. Adım atmakta kararlıyız” diye konuştu. (BBC)

 

İklim krizi ve küçük bir böcek müzik tarihinin akışını değiştiriyor

İklim krizinin tüm dünyadaki etkisi her geçen gün artarken yeni bir alanda daha kendini gösterdi. Kimsenin aklına gelmeyecek şekilde küresel iklim krizinden en çok etkilenecek kişilerin rock yıldızları olacağı ortaya çıktı… İkonik gitar markası Fender, artık eskisi gibi gitar yapamayabileceğini duyurdu. (Sözcü)

 

İklim politikaları açısından Kanal İstanbul: Yangına körükle gitmek

İzlenmesi gereken iklim politikalarıyla taban tabana zıt olan Kanal İstanbul projesi, iklim krizi karşısında her bakımdan zayıf, kırılgan, uyum sağlayamayan, doğası yıkıma uğramış bir İstanbul yaratacaktır. (Yeşil Gazete)

 

3 Mayıs

 

Melike Şahin, Times Meydanı’nda!

Spotify’ın, kadın müzisyenlerin seslerini yükseltmek ve her alanda olduğu gibi müzik sektöründe de var olan eşitsizlikle savaşmak için oluşturduğu EQUAL projesi duyuruldu. (Cumhuriyet)

 

“Kimilerinin” sesine ses veren podcast kanalı: K’nın Sesi – Duygu Dalyanoğlu ve Beril Sarıaltun ile söyleşi: “Anlatılanı büyütüp, genişletip, tartışıp farklı bir boyuta taşıyoruz”

Kadınlar ve kuirler başta olmak üzere hikayesi anlatılmayan ya da sınırlı ve yanlı anlatılanları, görmezden gelinenleri merkeze alan podcast kanalı K’nın Sesi, ikinci sezonuyla devam ediyor. K’nın kim olduğunu, kanaldaki oyun ve söyleşileri, ikinci sezonun devamını ve önümüzdeki sezonların sürprizlerini, yaratıcı ekipten Duygu Dalyanoğlu ve Beril Sarıaltun ile konuştuk. (medyascope)

 

Ses Kaydı (92): Merve Eryürük ile “Müzik Platformu”

Ses Kaydı’nda bu hafta Fatih Börekçi ve Barış Buran, Müzik Platformu‘nun kurucusu Merve Eryürük’ü ağırladı. (medyascope)

 

  1. İstanbul Bienali Açık Radyo’da
  2. İstanbul Bienali,her hafta Pazartesi saat 15.30’da Radyo Bienal başlığıyla Açık Radyo’da olacak. Program, 25 Ekim’e kadar sürecek. (Duvar)

 

Ercan Kesal: Baskı dönemleri ilham bağışlar

Ercan Kesal ‘Nasipse Adayız’ ile geçtiğimiz aylarda gündem oldu. Baskı dönemlerinin sanatçılara ilham bağışladığını vurgulayan Kesal, “Belleksiz bir toplum başına gelen her şeyi hak eder” dedi. (Duvar)

 

Ümit Kıvanç’ın ’16 Ton’ belgeseli, 10 yıl sonra yeniden yapımıyla yayınlandı

Yazar ve belgesel sinemacı Ümit Kıvanç’ın madencilerin sefaletini anlatırken popüler bir hit olan ’16 Ton’ şarkısı üzerinden insanlık tarihini ironik bir yaklaşımla ele aldığı ’16 Ton’ belgeseli, 10 yıl sonra yeniden yapımıyla Vimeo’da yayınlandı. (T24)

 

Mardin’de 9 tarihi yapı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi

Mardin’de Geç Antik ve Ortaçağ dönemindeki 9 kilise ile manastır UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girdi. (Duvar)

 

Peaky Blinders setinde ‘koronavirüs’ incelemesi başlatıldı

Peaky Blinders dizisinin setinde, bir çalışanın Covid-19 testinin pozitif çıkmasına rağmen çekimlere devam edilmesi iddiası nedeniyle inceleme başlatıldı. (BirGün)

 

Yıldız Tilbe topu attı, Tarkan tutmadı: İçimden gelmedi

Yıldız Tilbe’nin başlattığı akım Tarkan’dan geri döndü: Nasıl bir amaca hizmet edeceğini pek anlamadım doğrusu ve bir parçası olmak da gelmedi içimden… (Duvar)

 

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah’tan Bakan Koca’ya aşı çağrısı

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, dizi setlerinde çalışan emekçilerin aşılanması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulunarak, “Daha önce Oyuncular Sendikası 2 kez aşı için başvurmasına rağmen hiç bir cevap alınamadı, set emekçilerinin sağlığı için lütfen bir adım atılsın” dedi. (BirGün)

 

Gazeteci, aktivist ve belgesel fotoğrafçılardan oluşan iki yüzü aşkın kişi ortak bir açıklama yayınladı: ‘Bu genelge bizim açımızdan yok hükmündedir. Buradayız ve kayıttayız.’

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘ses ve görüntü yasağı’ olarak nitelenen genelgesine tepkiler büyüyor. Gazeteci, aktivist ve belgesel fotoğrafçılardan oluşan iki yüzü aşkın kişi konu hakkında ortak bir açıklama yaptı: “Bu genelge bizim açımızdan yok hükmündedir. Buradayız ve kayıttayız.” (Gazete Müstehak)

 

Yahudi karşıtı skeçleri yüzünden birçok kez mahkum olan Fransız komedyen M’bala, Erdoğan’a mektup göndererek siyasi sığınma talebinde bulundu

Yakın zamanda, Türkiye’nin kendi milletine karşı alenen her türlü aşağılamayı yasaklayacak ve cezalandıracak kadar bir hukuk devleti olduğunu keşfettim. Son aylarda Türkiye’yi birkaç kez ziyaret ettim. Yaşadığım dinlenme ve misafirperverlik duygusu ruhumu canlandırdı ve bana ilham verdi. (Gazete Müstehak)

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 17 Mayıs itibarıyla vaka sayıları 5 binin altına inecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, koronavirüs günlük vaka sayılarının 17 Mayıs’tan sonra 5 binin altına inmesi halinde bu yıl için koydukları 30 milyon turist hedefini koruduklarını söyledi. (Gazete Müstehak)

 

Gazeteci örgütlerinden ortak 3 Mayıs açıklaması

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde 3 gazeteci örgütü ortak bir açıklama yayınladı. (Demokrat Haber)

 

Türkiye Tiyatro Vakfı ile Söyleşi

Dilan Erdoğan ve Utku Yıldız ile bünyesinde çalıştıkları Türkiye Tiyatro Vakfını ve çalışmalarını konuştuk. Keyifli okumalar dilerim… (Mimesis)

 

Billie Eilish: ‘Cinsel istismar gibi kötü bir deneyim yaşamayan tek bir kadın tanımıyorum’

Grammy ödüllü ses sanatçısı Billie Eilish, Vogue dergisiyle bir söyleşi yaptı. 19 yaşındaki Eilish “Her yaş grubu cinsel anlamda uygunsuz davranışlarla karşılaşıyor” dedi. (Kültür Servisi)

 

Kurt Cobain’in son fotoğraf çekiminden kareler NFT olarak mezatta

Fotoğrafçı Jesse Frohman, Kurt Cobain’in ölümünden birkaç ay önce gerçekleştirilen “The Last Session” adlı ikonik çekim görüntülerini de içeren çok yönlü bir NFT mezatı gerçekleştiriyor. Cobain’in en çok kullanılan görsellerinden olan bu fotoğrafların NFT satışa sunulanları, daha önce hiç görülmemiş negatif basımlı versiyonlarından oluşuyor. (Kültür Servisi)

 

Chomsky: ‘Erdoğan rejiminin boğucu hakimiyeti genişledikçe özgürlükler de kısıtlanıyor’

Chomsky, Türkiye’de halk üzerindeki baskıların her geçen gün daha da arttığını belirterek, ”Gittikçe daha da otoriter bir hal alan Erdoğan rejiminin Türk toplumu üzerindeki boğucu hakimiyeti genişledikçe özgürlükler de kısıtlanıyor. Basın özgürlüğüne yönelik baskılar artıyor. Türkiye, basın özgürlükleri konusunda çok ciddi bir tehlike altında. Sınır Tanımayan Gazeteciler Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin sıralamasına bakın Türkiye’deki basın özgürlüğünün nerede olduğunu görürsünüz” dedi. (Kültür Servisi)

 

Haftanın sansür gündemi

Gezi Parkı davasının birleştirilmesi, “Türk pasaportunu aşağıladıkları” gerekçesiyle iki gence yurtdışı yasağı verilmesi, EGM’nin polis görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelge yayımlaması ve belgesel sinemacıların imza metni ve JinNews’a yeniden erişim engeli getirilmesi… 27 Nisan – 3 Mayıs 2021 haftası sansür gündemini derledik. (Susma 24)

 

Hatice Yıldız: “Yerel yönetimlerin sanata bakışı da önemli”

Susma Platformu olarak; son yıllarda Antep’in kültür sanat ortamına önemli katkılar sunan derneklerden biri olan Nar Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hatice Yıldız ile, kente ilişkin merak ettiklerimizi ve kentin kültür sanat ortamını konuştuk. (Susma 24)

 

4 Mayıs

 

Dersim’in kara günü: 4 Mayıs

Gerçekler inatçıdır. Muktedirler belki bir süre üzerlerine kara bir şal çekip, karanlıkta tutabilir. Ancak ne yapılırsa yapılsın, gün olur gerçekler harekete geçer. (Duvar)

 

Pandeminin en çok etkilediği meslek gruplarından biri de müzisyenler oldu

Müzik emekçilerinin yaşadığı en acı tabloyu İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, bir fotoğrafla anlattı. (Cumhuriyet)

 

İBB mülkiyetindeki Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçti

DHA‘da yer alan habere göre, kulenin, restorasyon çalışmasının ardından yeniden düzenlenerek kültür ve sanat merkezi haline getirileceği belirtildi. Kulede, konser verilebilmesi için düzenleme yapılacağı ifade edildi. (Gazete Müstehak)

 

Uzmanlar prensin öldüğünü sandığı Pamuk Prenses’i izinsiz öpmesinin cinsel istismar modeli oluşturduğunu söyleyerek kaldırılmasını istedi

ABD’de koronavirüs nedeniyle kapalı olan eğlence parkı Disneyland’in açılmasıyla Pamuk Prenses tartışması başladı. Uzmanlar eğlence merkezine prensin öldüğünü sandığı Pamuk Prenses’i izinsiz öpmesinin cinsel istismar modeli oluşturduğunu söyleyerek kaldırılmasını istedi. (Gazete Müstehak)

 

İletişim Başkanlığı tarafından hazırlatılan ve darbe girişimini konu alan sinema filminin setinde, günlüğü 60 TL’ye çalışan oyuncular Covid-19’a yakalandı

“Biz Ankara’dan Kayseri’ye getirildik. Özgül Canişçi Cast Ajans’la birlikte film çekimi için getirildik buraya. Bize burada 15 Temmuz darbe gecesini anlatan bir film çekimi olacağını söylediler. Biz buraya 60 kişi olarak geldik ve 60 kişi olduğumuzu biliyorduk. Buraya geldiğimizde karşılaştığımız manzara çok farklı bir şekildeydi. 800 kişilik bir grup halinde iç içeydik. Bize burada covid testi yapıldı. Covıd testi sonuçlarımız saatler sonra çıktı ve biz covid testi sonrasında o 800 kişi izdiham gibi bir aradaydık. Biz şu anda 8 arkadaş Kayseri Melikgazi Yurt Müdürlüğü KYK’da karantina altındayız. Ajans tarafından hiçbir şekilde yardım yapılmadı. Kendileri bize yardım yapıldığını söylüyor ama bize hiçbir şekilde yardım yapılmadı. Bizi bu hale düşürenlere gerekenin yapılmasını arz ediyoruz.” (Gazete Müstehak)

 

Harun Güzeloğlu: “Belediye de Kadıköy’de Kapanan Tiyatroların Vebalini Taşıyor”

Kültür Bakanlığı’nın yaklaşımının zaten bilindiğini ama yerel yönetimlerin de bu süreçte tiyatrolara sahip çıkmadığını, Kadıköy’de tiyatroların kapanmasına belediyenin de ilgisiz kaldığını belirten Güzeloğlu, “Kadıköy’ü Kadıköy yapan, Kadıköy’ün sosyal yaşamının belirleyen özel tiyatrolar kapanmaya devam ederse, Kadıköy Belediyesi bunun vebalini ödeyemez. Ve ben kendi adıma hayatımın sonuna kadar bunun hesabını sorarım” dedi. (Tiyatro Dergisi)

 

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’nden Özel Tiyatrolara Destek Yönetmeliğindeki Değişikliklere Dair Açıklama

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Özel Tiyatrolara Destek Yönetmeliği’ne ilişkin geçen hafta yayımlanan değişiklikler, bazı basın mecralarında ‘destek almanın zorlaştırılması’ ve ‘özel tiyatrolarda hayal kırıklığı yaratması’ olarak ifadelendirilmiştir. Oysa yönetmelikteki bu değişiklikler, pandemi döneminde Bakanlık nezdinde oluşturulan Tiyatro Çalışma Grubu’nun öneri ve ortak aklıyla şekillenmiştir. (Tiyatro Dergisi)

 

“Pandemi Sürecinin Yaratıcı Kültür Endüstrileri Üzerindeki Etkisi ve Dijital Dönüşüm” Başlıklı Panel Düzenlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından “Pandemi Sürecinin Yaratıcı Kültür Endüstrileri Üzerindeki Etkisi ve Dijital Dönüşüm” başlıklı çevrim içi panel düzenlendi. (Mimesis)

 

İsmail Hakkı Demircioğlu’ndan İkizdere direnişine türkü: Karadeniz uşağı, asma başın aşağı

Sanatçı İsmail Hakkı Demircioğlu, yaşam alanlarını korumak için taş ocağı yapımına direnen İkizdere halkına destek türküsü yazdı. “Karadeniz uşağı/Asma başın aşağı/Hak hukuk adaleti/Kaldır yerden yukarı” sözlerine yer verilen türkü çok sayıda beğeni aldı. (BirGün)

 

Müzikseverle müzisyeni bir araya getiren girişim

Fakat bir yerlerde birileri çok iyi işler yapıyor. Örneğin The Planner Co’nun sosyal girişimi “Evimiz Sahneniz”i birkaç gündür takip ediyorum. Salgının başından beri çalışamayan müzisyenler için güzel bir imkân sunuyor. Müzikseverler ve müzisyenler arasında bir bağ kurarak tatlı bir işbirliği imkânı sunuyor. Salgında işsiz kalan müzisyenlerin karantinada evinden çıkamayan müzikseverlere Zoom üzerinden konser vermesine imkân sunan bu girişimde yer almak çok basit. Müzisyenlerin Zoom’dan yayın yapabilecek ekipmana, gider pusulasına ve müziğine ihtiyacı var. Bu kadar. Müzisyenler muzisyen@evimizsahneniz.com adresine mail atıp sisteme kayıt oluyor ve 30 dakikalık bir performans için talebi olan ücreti belirtiyor. Müzikseverler ise aynı bizegelsene@evimizsahneniz.com adresine mail atarak bir müzisyeni evine davet etmek istediği belirtiyor. Planlamasını The Planner Co üstlendiği bu oluşum kar amacı da gütmüyor. Müzikseverden gelen para doğrudan müzisyene gidiyor. (BirGün)

 

New York Filarmoni yeniden sokaklara dönüyor

Pandemi nedeniyle dinleyicilerinden uzak bir yıl geçiren New York Filarmoni, müziğini duyurmak için yeniden sokaklara ve parklara dönüyor. Orkestra, geçen yıl da aynı yöntemle şehrin müzik severlerine ulaşmayı başarmıştı. (Sözcü)

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 15 Temmuz filminin setinde korona virüsü çıktı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “15/7 Şafak Vakti” filmine götürülen figüranların bir kısmı koronaya yakalandıklarını açıkladı: ‘Ajanstan sonuna kadar şikayetçiyiz.’ (Duvar)

 

Enstrümanlarını satıyor, memleketlerine dönüyorlar

Pandemi kısıtlamalarından ilk etkilenenlerin başında müzisyenler yer alıyor. Bir yıldan fazladır sahneler kapalı, konserler yapılmıyor. Zor günler geçiren beş farklı müzisyen bianet’e nasıl ayakta kalmaya çalıştıklarını anlattı. (Bianet)

 

5 Mayıs

 

Görünür kadınlar, görünmez kadınlar

Kadınların nerede nasıl görüneceklerine, nasıl görünmeyeceklerine dair hiç susmayan toplumsal iç ses, potansiyellerinin onda birini bile kullanmalarına engel olan bir özgüvensizlik bulutu yaratıyor. Zehra Çelenk’İn Oscar Ödülleri ile ilgili yazısı. (Duvar)

 

Dijital ve Tiyatro İlişkisi Üzerine – 1

Türkiye’de ilk KOVİD-19 vakasının görüldüğü 11 Mart 2020 itibarıyla salonlara girmek riskli hâle geldiğinden tiyatro faaliyetlerine ara verilmiştir. Bir süre sonra önlem alınarak kısıtlı bir şekilde yapılmaya başlasa da vakaların artışı ve havaların soğumasıyla beraber seyircili tiyatro etkinlikleri tamamen durmuştur. Bu noktada dijital tiyatronun olanaklarının araştırılması, denenmesi ve tartışılması mecburi bir durum hâline gelmiştir. (Artizan)

 

NFT: Sanat Tasarım Mıdır? – Sanat Sohbetleri – Bager Akbay – B12

Hayatımıza yeni giren NFT’yi, sanat ve tasarım arasındaki karmaşık ilişkiyi konuşuyoruz. NFT nedir? NFT nereden çıktı? NFT sanat mı, ticaret mi? İlk NFT ürünü ne zaman ortaya çıktı? Sanat tasarım mıdır? Tasarım sanat mıdır? Sanat ile tasarımı birbirinden ayıran sınırlar neler? Bir şeyin sanat olmasını ne belirler? (Flu Tv YouTube kanalı)

 

YALAN ÜRETİM MERKEZİ

CHP yalan üretim merkezi. (akp twitter)

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzisyenlere 1000’er lira daha destek vereceğini açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘Müzik Susmasın’ sloganıyla başlattıkları projede destek süresinin mayıs ayı da dahil ettiklerini duyurdu. Böylece Ocak ayından bu yana 4 aydır 1000’er lira alan müzisyenler 1 ay daha destek almış olacak! (Gazete Müstehak)

 

Müzik emekçileri: Çığlığımızı duyun

Bir yılı aşkın süredir işsiz kalan müzik emekçileri için hâlâ kayda değer bir çözüm bulunamadı. Kırmızı alarm çizgisini çoktan geçtiklerini belirten sektör emekçileri, çözümün ancak uzun vadeli genel bir politika ile mümkün olabileceğini söylüyor. (BirGün)

 

Türkiye Tiyatro Vakfı, destek amaçlı çevirimiçi etkinlikler düzenliyor

Türkiye Tiyatro Vakfı, tiyatroya destek olmak için mayıs ayında çevrimiçi etkinlikler düzenliyor. Ayrıca vakıf, Türk Tiyatro Müzesi’ni geliştirmek için çalışmalara devam ediyor. Esen Çamurdan ile tiyatro adına neler yaptıklarını konuştuk. (Cumhuriyet)

 

Uykusuz: Kapağımız, Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesine uygun şekilde düzenlenmiştir

Haftalık mizah ve karikatür dergisi Uykusuz, bu haftaki kapağına Emniyet Genel Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda ses ve görüntü alınmasını engelleyen genelgesini taşıdı. (T24)

 

Spotify’ın lisans başvurusu onaylandı

Spotify’ın başvurusunu değerlendiren RTÜK, platforma lisans verildiğini duyurdu. Buna göre Spotify 10 yıl süreyle Türkiye’de faaliyetlerini sürdürebilecek. (Kültür Servisi)

 

Bolu Belediyesi’nin mobil konser etkinliği valilik kararıyla durduruldu

Bolu Belediyesi tarafından tam kapanma sürecinde evde kalanlara moral vermek ve yerel müzisyenlere destek olmak amacıyla düzenlenen mobil konser etkinliği kapsamında müzik yayını yaparak kenti dolaşan otobüs, valilik kararıyla polis tarafından durduruldu. (Kültür Servisi)

 

Banksy’nin eserinin satılacağı müzayedede ilk defa kripto para kabul edilecek

İngiltere merkezli Sotheby’s Müzayede Evi, ünlü sokak sanatçısı Banksy’nin ‘Love is in the Air’ eserinin satışının yapılacağı müzayedede, ilk kez fiziksel bir sanat eseri için kripto para ile ödemeleri kabul edeceğini açıkladı. (Sputnik)

 

Vogue’a ‘sarışın bomba’ pozu veren Billie Eilish: Derdim, beden olumlamak değil, canımın istediğini yapmak

Saçındaki neon yeşili tonları ve bol kıyafetleri atarak Vogue’a kapak kızı olan ünlü şarkıcı, sanıldığı gibi beden olumlama gibi bir derdinin olmadığını belirtti. Önyargılara aldırmadan canının istediği gibi giyindiğini söyleyen şarkıcı, “Tenini göstermek isteyince birdenbire ikiyüzlü, hafifmeşrep, sürtük ve fahişe oluyorsun” tepkisini gösterdi. (Sputnik)

 

Müzik türlerinin şekillendirdiği engin bir keşif haritası

Müzik taksonomisti Glenn McDonald’ın Spotify verilerini kullanarak oluşturduğu web sitesi, bugüne kadar üretilmiş sesleri kategorize ederek 700’ü aşkın müzik türünü haritalandıran bir platform.  McDonald, rock müziği merkez kabul ediyor; türlerin akışkanlığını baz alarak dünya haritasını yeniden çiziyor ve karşımıza bir tür müzik ansiklopedi misali bir site çıkarıyor. (bantmag)

 

Yüreği dağlarda bir Amerikalı: William Saroyan

Saroyan’ın kaleme aldığı ‘Aram Derler Adıma’da dokuz yaşındaki Aram Karaoğlanyan’ın gözünden renkli bir dünyayı, ‘deli’ aile fertlerini ve olan biteni bir çocuk olarak algılama çabasını okuyoruz. (Duvar)

 

6 Mayıs

 

Kadınlar daha iyisini hak ediyor

Maalesef ana karakteri kadın olduğunda bile hikaye dünyalarını kaplayan “seri” şiddetin “eril” bir karakteri var. Sevilay Çelenk’in yazısı. (Duvar)

 

Pandemiden olumsuz etkilenen sahaflar: Okurları ikinci el kitaptan hastalık bulaşır mı korkusu sardı

Pandemi sürecinde zorluk yaşayan mesleklerden biri olan sahafların satışları büyük oranda düştü. Okurların ikinci el kitaplardan hastalık bulaşabileceği korkusu taşıdığını belirten sahaflar, online satışlarla ayakta kalmaya çalıştıklarını anlattı. (T24)

 

Yerdeniz Kitapçısı’ndan “askıda kitap” kampanyası

İzmir Alsancak’ta bulunan Yerdeniz Kitapçısı, olanakları kısıtlı okuyucular için askıda kitap kampanyası başlattı. Askıda olan kitap sayısı 300’e ulaştı. (T24)

 

Mem û Zîn Kültür Sanat Merkezi

2004 yılından beri Şırnak’ın Cizre ilçesinde faaliyet gösteren; tiyatro, müzik, dans gibi sanat dallarında etkinlikler yürüten, eğitim veren ve yüzlerce öğrenci yetiştiren Mem û Zîn Kültür Sanat Merkezi’nin 5 yıldır açılmasına izin verilmeyen binası, mülk sahibi tarafından yerine apartman dikilmek üzere yıkıldı. (Artizan)

 

Aleyna Tilki hakkındaki ‘aşı’ soruşturmasında takipsizlik kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “İnsanları korona virüsü değil, ilaçlar öldürüyor” sözleri nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Aleyna Tilki hakkında takipsizlik kararı verdi. (Duvar)

 

HDP’lilerden Kürtçe için seferberlik

Kürtçe’nin resmi dil olması talabiyle başlatılan imza kampanysı için HDP’liler, kapı kapı dolaşarak imza topluyor. (Yeni Yaşam Gazetesi)

 

Fransa’da Kültürel Aktörlerin Öfkesi Büyüyor

4 Mart’ta Paris’teki Odéon Tiyatrosu’nda, bu endüstrideki yarı zamanlı/aralıklı çalışanların (intermittents) girişimi ve CGT Spectacle ile (Genel İş Konfederasyonu CGT’nin bu alanda örgütlü sendikası), kültürel mekanların yeniden açılmasını talep etmek için tiyatroları işgal etme ulusal hareketi başlamıştı. (Tiyatro Dergisi)

 

7 Mayıs

 

Mücbir Sebep’in filmi

Yaşadığımız kısıtlı yeni dünya düzeninde Zeynep Tanbay’ın Beethoven’ın müziğiyle yaratıp 4 Kasım 2020’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) sahneye koyduğu Mücbir Sebep dans gösterisinden dijital #mecburevde çıktı. Beykoz Kundura ve Tophane- i Amire mekân desteğinde gerçekleşen çevrimiçi gösterilecek filmin ilk gösterimi bugün CRR YouTube kanalında. (Cumhuriyet)

 

İster tek başına, ister arkadaşlarınla

Pandemiyle birlikte sayıları katlanarak artan dijital platformlara bir yeni daha eklendi. JoJo ile canlı konser izleme deneyiminin yeni bir seviyeye geldiğini söylemek mümkün. İşin girdisini çıktısını JoJo’nun kurucusu Can Aydoğdu’ya sorduk. (Cumhuriyet)

 

Bakanlıktan ‘Sıfır Atık Kısa Film Yarışması’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sıfır atık bilincini ve farkındalığını artırmak amacıyla kısa film yarışması düzenleyecek. (T24)

 

Müzisyen Burcu Arı: Adalet arayışı baki

Triphop / Deep House tarzındaki Türküler Projesi’nin ilk single çalışması “Gelin Canlar”ı dinleyiciyle buluşturan Burcu Arı, Pir Sultan Abdal’ın sözlerini, “Özgürlüğü ve adaleti sağlamak adına yaşam haklarına saygılı olmaya evrensel bir çağrı” olarak yorumluyor. (BirGün)

 

‘Anadilimizi yaşatmak için mücadele etmeliyiz’

Kürtçe dilinin yaşatılması için mücadele edilmesi gerektiğini belirten Ferhat Ertaş, dilin yaşaması için en büyük sorumluluğun aileye düştüğünü söyledi. Ertaş, ‘Ev içerisinde anadilimizle konuşmadığımız takdirde Kürt dili yok olma tehlikesi altına girer’ dedi. (Yeni Yaşam)

 

AKP kendi yaptırdığı çizgi filmi yayından kaldırdı

AKP’nin ‘Yalan Üretim Merkezi’ isimli çizgi filminin videosu, yol açtığı tartışmaların ardından partinin sosyal medya hesaplarından kaldırıldı. (Susma 24)

 

8 Mayıs

 

Bulu’suzluk Özlemi, Boğaziçililerin eylemlerine müziğiyle güç veriyor

Yılın ilk günlerinden bu yana süren ve Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektörü hedef alan protestoya müzikal bir destek geldi. Akademisyenlerden oluşan “Bulu’suzluk Özlemi” adlı grup direnişin sembollerinden biri olurken verdikleri konser büyük ilgi gördü. Grupla uzaktan bir söyleşi yaptık. (Cumhuriyet)

 

Bulutsuzluk Özlemi’nin kurucusu ve solisti Nejat Yavaşoğulları, “Özgürlük Emek İster” şarkısının hikayesini anlattı: “Ağabeyinin baskıları yüzünden başörtüsünü açamayan bir kadının hikayesi”

Bulutsuz Özlemi grubunun 1998 yılında yayınlanan “Yol “albümündeki “Özgürlük Emek İster” şarkısının söz ve müziğinin hikayesini, şarkının sahibi Nejat Yavaşoğulları, Medyascope’tan Sema Kızılarslan’a anlattı. (Medyascope)

 

Coldplay, yeni şarkısını uzay istasyonunda çalarak duyurdu: Şu anda Dünya’daki hiç kimse için çalamıyoruz

“Sana biraz müzik gönderdik, çünkü şu anda Dünya’daki hiç kimse için çalamıyoruz, bu yüzden sadece sizin için çalabileceğimizi düşündük” (T24)

 

27 yıldır cezaevinde bulunan şair İlhan Sami Çomak’ın yeni kitabı çıktı: Karınca Yuvasını Dağıtmamak

İletişim Yayınları tarafından bugün yayınlanmaya başlayan Karınca Yuvasını Dağıtmamak, yazar İlhan Sami Çomak’ın çocukluğu, tutukluluğu ve cezaevi yıllarını anlatışının yanı sıra şiirini, şiirinin arkasında yatanları, hayata bakışını ve bir ömür süren adalet arayışını da anlatıyor. (T24)

 

Olta Dayanışma’dan yedinci albüm: ‘Türküler Yetişti İmdada’

Peyk Grubu’nun geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlattığı Olta Müzik Dayanışması çıkardığı albümlere bir yenisini ekledi. Yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren dayanışma ağı 500’e yakın müzisyen ile 71 şarkı ve müzik albümü çıkarmıştı. (BirGün)

 

Roger Waters: İsrail bir apartheid devlettir

Rock grubu Pink Floyd’un solisti Roger Waters, “İsrail bir apartheid devlettir” dedi. “İsrail’i her koşulda destekliyorum” şeklinde açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden’a seslenen Waters, “İnsanların, evlerinden soykırım gibi çıkarılmasına destek oluyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. (BirGün)

 

Uffizi sosyal medya fenomenlerine savaş açtı: Parayı veren fotoğrafı paylaşır

İtalya’nın en önemli müzelerinden Uffizi corona yasaklarının gevşemesiyle kapılarını yeniden açarken, bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Sosyal medya fenomenlerinden müzede çekilmiş fotoğrafların paylaşılması için ücret talep eden müze yönetimi, “Venüs’ün Doğuşu tablosu önünde poz verip pantolon satmak istiyorsanız bunun bir bedeli var” ifadelerini kullandı. (Sözcü)

 

Müzikseverleri yıkan karar: Sziget Festivali iptal

Avrupa’nın en önemli müzik festivallerinden olan Sziget, bu yıl da corona virüsüne kurban gitti. Organizatörler, 2022 yılına daha güçlü bir şekilde dönme sözü vererek bu yıl festivalin yapılmayacağını duyurdu. (Sözcü)

 

Dansçı Didem Kınalı: 20 bin lira vergi istendi, dansçılara yardım edin

Oryantal dansçısı Didem Kınalı, pandemide destek alamayan sanatçılar hakkında konuştu: Yardım edin. (Gazete Duvar)

 

Sanatı sokağa çıkaran sergi: Double Ex

Hınar Daşğın ile Mir Zana Maran, izleyicinin müdahalesine açık bir çalışmaya imza attılar. Daşğın, üç mekanda açtıkları sergi için, “Bir anlamda sokaktan geçen insanları sanata maruz bıraktık” dedi. (Gazete Duvar)

 

Kürtçe şarkıları Türkçe ilahiye uyarlayan Menzilci Önel’e Temo’dan tepki: Dizo Abdurrahman

Menzil tarikatına bağlı Abdurrahman Önül, 10 Kürtçe şarkı ve ilahiyi Türkçeleştirip albümlerine koydu. Temo sosyal medya hesabından “#dizoAbdurrahman” (Hırsız Abdurrahman) etiketi ile yaptığı paylaşımda, ‘Kürtçe şarkıları çalıp çırpıp ilahi yapıyor. Hem çalıyor hem sevap kazanıyor’ diyerek  tepki gösterdi. (Yeni Yaşam Gazetesi)

 

Eyüboğlu: Tarkan’a ‘Müzisyenlerin çığlığına kulaklarını tıkayan şımarık’ diyenler gerçeği öğrenince özür diler mi?

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, Tarkan ve Sezen Aksu’nun da aralarında olduğu bazı sanatçıların 2020’de paylarına düşen telif gelirlerini almadığını ve işsiz kalan müzisyenlere dağıtılmasını istediğini söyledi. Eyüboğlu, “Tarkan’a ‘Müzisyenlerin çığlığına kulaklarını tıkayan şımarık’ diyenler gerçeği öğrenince özür diler mi? Bekleyip göreceğiz” dedi… Tarkan ve Sezen Aksu’nun da aralarında bulunduğu MSG üyesi bazı sanatçılar, 2020 yılında paylarına düşen telif gelirlerini almayıp, pandemi sürecinde işsiz kalan müzisyenlere dağıtılmasını istedi. Bu sanatçıların MSG’den bir isteği vardı, o da bu operasyonun gizli tutulması. (Sputnik)

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Destekleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kovid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen özel tiyatrolara bu dönemde toplam 36 milyon 500 bin lira destek verildi. (Mimesis)

 

Tiyatrocular Kültür ve Turizm Bakanı ile Toplantı Yaptı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bazı tiyatrocular ve tiyatro örgütlerinin temsilcileriyle dün İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bir araya geldi. Özel tiyatroların yaşadığı sorunların konuşulduğu toplantıyla ilgili Tiyatro Kooperatifi sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: (Tiyatro Dergisi)

 

“Yasa Çıkarma Adına ‘Şirketleşme’ Dayatmalarını Desteklemiyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde “özel tiyatrolara destek yönetmeliğinde” değişiklikler yapıldığını açıkladı. Bakanlık 2018’de yayımladığı yönetmeliğe bazı eklemeler yaptı.  2018 yönetmeliği de bizim eksik ve gereksiz bulduğumuz yönetmeliklerden biriydi… Tiyatrocunun inisiyatifini budayan ve inisiyatifi tamamen bürokratlara bırakan bir yönetmelikti.  O dönem şöyle söylemiştik: “Tiyatrocular yok gibiydiler, artık hiç yoklar!” (Tiyatro Dergisi)

 

KarmaDrama’dan “Dijital Şeyler”

Kendi online sitesini kuran, etkinliklerin bilet satışını http://www.karmadramaonline.com adresindeki sitesinden yapan topluluk, tüm çekimlerini ve kayıtlarını kendi sahnesinde gerçekleştirdiği canlı ve bant yayınlarını da @karmadramasahne adıyla yer aldığı kendi Youtube kanalından yapmakta. (Tiyatro Dergisi)

 

Ümit Kıvanç: Mevzu o kadar can acıtıcı ki, izleyen de en azından yerinde kıpırdanmalı

Ümit Kıvanç ile yeniden yapımıyla yayınlanan belgeseli 16 Ton’u konuştuk. Kıvanç, “İnsanlar eşit haklar talep ederek sokaklara dökülüyor. Zıt yönde iki dinamik var. Sonucu mücadele belirleyecek” dedi. (Duvar)

 

Kadıköy Boa Sahne’den tiyatroyu yaşatmak için alternatif dijital alanlar: ‘Boa Kısalar’

Kadıköy Boa Sahne ekibinden Ceren Taşçı, Gökhan Gürün ve Murat Mahmut Yazıcıoğlu, Ayşen Güven’e konuk oldu. (T24)

 

Zülfü Livaneli, yeni romanı ‘Balıkçı ve Oğlu’ ile geri dönüyor

Zülfü Livaneli, üç yıl aradan sonra yazdığı yeni romanı Balıkçı ve Oğlu ile okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Livaneli’nin yeni kitabı 25 Mayıs’ta ön siparişe çıkacak. (Cumhuriyet)

 

Vitrindeki albümler

Vitrindeki Albümler’de bu hafta…HANDAN KARA ‘SONBAHAR RÜZGÂRLARI / YEŞİLÇAM ŞARKILARI’ ve TURHAN ALICI ‘BAHAR GELSİN’ (KALAN MÜZİK) (Cumhuriyet)

 

Eksik hissettiği duygu peşinde

Kadir İncesu’nun yazısı: “Cahide/Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz” isimli romanıyla oyuncu, yönetmen ve yapımcı Cahide Sonku’nun yaşamına ışık tutan Eyüphan Erkul, “Cahide Hanım’ın varoluşundaki eksiklik hiç bitmedi. Hayatı boyunca kendini tamamlamaya çalışarak bir hikâye kurdu” diyor. (Birgün)

 

Spotify çevrimiçi müzik dinleme zorbalığı mı?

400 günü aşkındır hayatta kalmaya çalışan müzik sektörü bir de stream müzik dinleme platformlarının adaletsizliğiyle mücadele etmek zorunda kalıyor. “Karnı büyük obur dünya” müzik emekçisini yemelere doyamıyor. (Bianet)

 

Yeteneğin ırkı ve yüzü yok ama ten rengi vardır

Oyuncu Evin Ahmad örneği ilk dili İsveççe olsa ve İsveç kültürünü ve toplumunu tüm kalbiyle benimsese de, doğal beden renginin beyazlıkla birleştiğini gösteriyor. İsveç’te doğup büyüyen Kürt kadın oyuncu Evin Ahmad ile tanışmanın film endüstrisindeki kurumsal ırkçılığı anlamamda bana güçlü ve yeni bir bakış açısı kazandırabileceğini düşünmüştüm. Yanılmamışım. (Bianet)

 

Sosyal medya ve yeni sanat deneyimi

Pandemi döneminde ise sosyal medyanın sanatla bu denli iç içe geçmesi sadece sanatın kendisinin değil, sanat deneyiminin de yozlaşmasına neden oldu. (Bianet)

 

9 Mayıs

 

Sedat Peker’den Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz çıkışı! Oktay Kaynarca’yı arayıp değişiklik talep etmiş

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yaklaşık 1 saatlik videosunda, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisi ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Dizide Peker isimli bir şoför için “O hep boş konuşur” denildiğini söyleyen Sedat Peker, bu durumun kendisine bir gönderme olduğunu iddia etti. Dizinin başrol oyuncusu Oktay Kaynarca’yı aradığını ve onun aracılığında yapımcıyla iletişime geçtiğini söyleyen Peker, durumun düzeltilmesi talebinin reddedildiğini belirtti. (Son Dakika)

 

Koleksiyoner Hakan Sepici: Amacım Anadolu kültürünün bir parçasını kayda almak

Osmanlı porselen çekmece kulpları ile ilgili çalışmalarını sürdüren Hakan Sepici ile koleksiyon serüvenini konuştuk. Sepici, “Her antikacıda sizi umulmadık sürprizler bekliyor olabilir!” dedi. (Duvar)

 

Hükmedilmeze hükmetme iradesi: Havîn Al-Sindy

Havîn Al-Sindy çok kanallı bir video enstalasyon çalışmasını izleyiciyle buluşturdu. Sergi, açılışını yine videonun bir devamı olarak kurgulanan kadınların halay performansıyla açık alanda sahnelendi. (Duvar)

 

Sivaslı halk ozanı Ali Doğan vefat etti

Sivaslı halk ozanı Ali Doğan vefat etti. Doğan, bir süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu. (Duvar)

 

Tilbe Saran ile Söyleşi.

Hazal Şahin’in Tilbe Saran ile yaptığı bu röportaj ilk olarak KafkaOkur dergisinde yayınlanmıştır. “Önce sanatı bir ihtiyaç olarak gören bir toplum oluşturacak dinamiklerin geri kazanılması gerek ki bu talep idarecilerin başını çeviremeyeceği yüksek seste çıksın. Sağlıklı, mutlu insanların ülkelerinde şiddetsiz iletişimin temelinde sanat paylaşımı var. Yani bu hayal kutuplaşmaktan medet ummayan toplumun topyekûn iyilik halinde olmasını düşleyenlerle mümkün olabilir. İpliği iğnesi olamayan cumhuriyetin bile kültür politikası vardı. Yani niyet olursa gerisi aşılır. Kısacası Kamusal tiyatro mümkündür.” (Mimesis)

 

Dünya sineması gerçeğin peşinde

Vecdi Sayar’ın yazısı: Ülkemizde şiddet tekelini sorgulayanların önüne yeni engeller çıkartılırken, dünya sinemasında toplumsal-siyasal temalara eğilen belgeseller büyük ilgi görüyor. (Birgün)

 

Kadıköy Emek Tiyatrosu’ndan Online Uni. Fest. : “Peki Şimdi Ne Olacak?”

Kadıköy Emek Tiyatrosu, geçtiğimiz yıllarda bir geleneğe dönüştürdüğü üniversiteler arası tiyatro festivalini bu yıl da “Peki Şimdi Ne Olacak?” sloganıyla dijital ortama taşıyor. (Tiyatro Dergisi)

 

Temel Demirer yazdı: “Direnen Tiyatro”

(Tiyatro Dergisi)

 

Bir nihavent Samatya: Sahakyan Tıbrast Tas Korosu

Samatya’da çan seslerine karışan, uykusuz bir trenin tıkırtısı mıydı yoksa? Bildiğim tek şey… Surp Kevork’un kuyusu sustu, Gomidas sustu, senin sesin dünya durdukça yankılansın Sahakyan! (Duvar)

 

Anadilde eğitim isteyenler yüzde 99, talep eden bunun yarısı

Anadillerin kullanımı ve resmi eğitim içindeki yerine dair yapılan bir araştırmaya göre, çocuklarının anadilde eğitim görmesini isteyenlerin oranı yüzde 99,1 iken, bu yönlü talepte bulunanların sayısı ise sadece yarısı oldu. (Yeni Yaşam Gazetesi)

 

Hangi ülkede kaç kişiye Covid-19 aşısı yapıldı? Küresel çapta aşılamada son durum ne?

Koronavirüs salgınından kurtulmanın başlıca umut kapısı olan Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ederken, aşılama kampanyalarına bakıldığında ülkeler arasında büyük farklılıklar görülmeye devam ediyor. (Euronews)

 

10 Mayıs

 

Kitap temel ihtiyaç mı?

İnsanların kitap yazma özgürlüğü, yayınlama özgürlüğü, kitaplara ulaşma özgürlüğü sınırlanamaz, bırakın sınırlanmasını kitaba ulaşmanın kolaylaştırılması, özendirilmesi için tedbirler düşünülür. (Duvar)

 

Sanatta devrim niteliği taşıyan NFT’ler, dijital pazarlarda satılıyor

Sanat dünyası NFT’yi kullanıyor, alıyor, satıyor ama bu grubun dışında ne kadar biliniyor, tartışılır. Bu kavram yeni bir dünyanın ilk ve halen yabancısı olduğumuz öğelerinden biri. (Cumhuriyet)

 

NFT’nin en önemli özelliği, bu sayede orijinalliğinin korunabilmesi, kopyalanamaması

Sanat eserleri, videolar hatta tweet’ler artık sanal dünyada sertifikalandırılıyor, eşsiz olan bu ürünler kripto paralarla satın alınıp sadece sizin oluyor… (Cumhuriyet)

 

Oyuncu Scarlett Johansson’dan ‘Altın Küre’den çekilme çağrısı

Oyuncu Scarlett Johansson, üyeleri arasında siyah olmadığı için tepki çeken Hollywood Yabancı Basın Birliği’nden çekilme çağrısında bulunarak, “Örgüt içinde gerekli temel reformlar yapılmadıkça, HFPA’dan geri çekilip sendikalarımız ve bir bütün olarak sektördeki birliğin önemi ve gücüne odaklanmanın zamanının geldiğine inanıyorum” dedi. (BirGün)

 

Bulu’suzluk Özlemi: Kabul etmiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektörü hedef alan protestonun 100’üncü gününde sahne alan “Bulu’suzluk Özlemi”nin vokalisti akademisyen Dr. Alaz Pesen, “Akademisyen kimliğimle de müzisyen kimliğimle de asla kabul etmiyorum, vazgeçmiyorum” diyor. (BirGün)

 

Dünya, Covid-19 sonrası nasıl bir yer olacak?

Post-covid dünyası neye benzeyecek? Bu konuyu üç uzmana, küresel tarih profesörü Peter Frankopan, Chicago Üniversitesi’nde sosyal bilimci Karina Knorr-Cetina’ya ve Ekonomi Profesörü Jean-Paul Fitoussi’ne sordu. (Euronews)

 

İkizdere’ye destek: İş makinelerinin derhal geri çekin

44 tabip odası, Türkiye Ormancılar Derneği ve Çevre Mühendisleri Odası: Vadiye giren iş makinelerinin geri çekilmesini, İşkencedere Vadisi’nde taş ocağı kurulmasından vazgeçilmesini istiyoruz. (Evrensel)

 

Ulaştırma Bakanı “marjinal” dediği İkizdereli köylüleri ziyaret edecek

TRT’de katıldığı programda İkizdere’de direnen halk için “marjinal gruplar” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bugün çadırda nöbet tutan İkizderelileri ziyaret edecek. (Evrensel)

 

Google nesli tükenmekte olan dillerin kelimelerini öğretiyor

Google Arts & Culture bir nesenenin, nesli tükenmekte olan bir dildeki karşılığını öğrenmeye olanak tanıyan açık kaynaklı fotoğraf çevirisi Woolaroo’yu hayata geçirdi. (Sözcü)

 

Dijital medya yatırımlarının yüzde 70’i mobile yapılıyor

Dünya genelinde medya yatırımları yüzde 7,4 azalırken dijitale ayrılan bütçeler artıyor. Türkiye’de yüzde 39 büyüyen dijital medya yatırımları 7 milyar 528 milyon TL’yi buldu. Toplam medya yatırımları içinde gelenekselin payı yüzde 46’ya gerilerken dijitalin payı yüzde 54’e yükseldi. (Mürekkep Haber)

 

KÖTÜ ANNELER VARDIR!

Prof. Ayşegül Yaraman öğrencilerinden Kinem Tokdemir, Türk dizilerinde kötü anne temsili üzerine yaptığı incelemesinde Camdaki Kız, Masumlar Apartmanı ve Doğduğun Ev Kaderindir dizilerinden yola çıkıyor. (Sanat Atak)

 

RTÜK’ün internete sansür yetkisi: AYM oy çokluğu ile davayı reddetti

Çoğunluk kararı, “Yasal çerçevenin kanun hükümleriyle belirlendiği görülmektedir. Bu çerçeve içinde kalacak idari tekniğe ilişkin hususların düzenlenmesinin yönetmeliğe bırakılması, yasama yetkisinin devri olarak nitelendirilemez” gerekçesine dayandırıldı. Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ve eski Başkanvekili Engin Yıldırım dahil beş üye ise çoğunluk kararına karşı çıktı. (Susma 24)

 

RTÜK Başkanı: “Spotify içeriklerini yasalarımıza uygun olarak düzenlemek zorunda”

“Artık 10 yıl süreyle ülkemizde yasal olarak faaliyet gösterebilecekler. Spotify artık 6112 sayılı kanunda açıkça belirtilen yayıncılık ilkelerine uymak zorunda. Bunun dışında yayın yaparlarsa RTÜK olarak gerekeni yaparız. Bu tarz platformların lisans almasındaki en büyük yararlardan biri de hukuki ve mali sorumluluk altına girmeleridir. Türkiye’ye vergi ödeyecekler. Lisans sahibi olmadan önce vergi ödemesinden kaçıyorlardı, şimdi bunun da önüne geçilmiş oldu. Gerekli durumlarda yasal muhatap bulunduracaklar. Ülkemizde temsilcilik açmaları yine son derece önemli bir nokta. Benzeri uluslararası markaların lisans başvuruları RTÜK’e devam ediyor. Gün geçtikçe global ölçekte yayıncılık yapan platformların sayısı artıyor.” (Susma 24)

 

Tiyatro Dayanışma Festivali 15-22 Mayıs 2021 tarihleri arasında yapılıyor

Katılımcılarımızdan Gazete Solfasol’ün AnTiYap ile ortak organizasyonu Tiyatro Dayanışma Festivali 15-22 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek. Alınacak her bilet, Ankara’da gelir kaybı yaşayan katılımcı tiyatrolara ve emekçilerine aktarılacak. (Susma 24)

 

Diyarbakır kayyımının 4 milyon liralık ‘heykelleri’

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından peyzaj çalışmalarıyla birlikte 4 milyon 412 bin TL’ye dikilen heykeller hem alay konusu oldu hem de tepki çekti. (Kültür Servisi)

 

Almanya’da gece kulüpleri ‘kültürel varlık’ olarak korumaya alınacak

Almanya’da parlamento hükümetten gece kulüpleri ve canlı müzik çalınan mekânları ‘kültürel varlık’ ilan edilmesini talep etti. Amaç, normalde yıllık 1.1 milyar euro cirosu olan gece kulüplerinin kapanmasını ve inşaat-emlak sektörünün eline düşmeni önlemek. (Kültür Servisi)

 

Bakanlıktan, içki satışında yetkiyi valiliklere ve kolluk kuvvetlerine verecek yasa taslağı

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve içkili yerlerin “sorun alanı” olarak tanımlandığı taslakta, belediyelerin yetkileri valiliklere devredilirken bu tür yerleri açabilmek için kolluk kuvvetlerinden izin alma şartı getiriliyor. (Kültür Servisi)

 

Sanatta Hak İhlalleri – Nisan 2021 Raporu

Bir sanat sezonunun daha sonuna yaklaşıyoruz. Sezonun başından bu yana işsizlik ve salgın hastalık sanat alanını vurdu geçti. İşte Nisan 2021 de sanat alanının başına gelenler: (Mimesis)

 

Eskişehir Şehir Tiyatroları Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivalini Çevrimiçi Düzenliyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 17-23 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali Çevrimiçi Özel Gösterimi etkinliğini, online olarak sosyal medya aracılığı ile çocuklarla buluşturacak. (Tiyatro Dergisi)

 

Scarlett Johansson’dan ‘Altın Küre’den çekilme çağrısı: Sendikamızın gücüne odaklanmalıyız

Scarlett Johansson, üyeleri arasında siyah olmadığı için eleştirilerin odağında olan Hollywood Yabancı Basın Birliği’nden çekilme çağrısı yaptı: Sendikalarımızın gücüne odaklanmanın zamanı geldi. (Duvar)

 

Rauf Denktaş’ın eski danışmanından TRT dizisine tepki: Geri zekalı mısınız?

Rauf Denktaş’ın eski danışmanı Sabahattin İsmail, TRT’nin ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisine tepki gösterdi: ‘Geri zekalı mısınız? Sampson kim ki Denktaş’ın kafasına silah dayayacak?’ (Duvar)

 

Yok edileni hatırlatmak: Aras Yayıncılık

Aras Yayıncılığın editörlerinden Rober Koptaş’la konuştuk: ‘Misyonumuz yok edilen şeyi hatırlatmak veya ondan geriye kalanları kurtarmak. Kopmuş bir zincirin halkalarını bir araya getirmeye çalışıyor gibiyiz’ (Yeni Yaşam Gazetesi)

 

 

11 Mayıs

 

Ustalardan Ders Niteliğinde Tiratlar

Bahar Çuhadar’ın yazısı. “İstanbul Şehir Tiyatroları’nın (ŞT) YouTube kanalı tiyatro tarihinin klasik tiratlarına ev sahipliği yapıyor bir süredir. Pandemi sürecinde doğan ‘Salondan Yayın’ projesi kapsamındaki ’10 Klasik Eserden 10 Tirat’ başlıklı program, tiyatro tarihine dair kısa kısa dersler niteliğinde, şık bir iş olmuş.” (Mimesis)

 

İki kez iptal edilen Glastonbury Festivali, dijital olarak gerçekleşecek

Pandemi nedeniyle 2 sene iptal edilen dünyanın en büyük festivallerinden Glastonbury Festivali, 22 Mayıs’ta özel bir canlı yayın yapacak. Worthy Farm’dan gerçekleşecek ve Coldplay, Damon Albarn, HAIM, IDLES, Jorja Smith, Kano ve Michael Kiwanuka gibi isimlerin yer aldığı yayının biletleri ise 23 Euro. (T24)

 

Oyuncu Scarlett Johansson’ın Altın Küre çağrısına destek artıyor

Oyuncu Scarlett Johansson’ın, üyeleri arasında siyah olmadığı için tepki çeken Hollywood Yabancı Basın Birliği’nden çekilme çağrısında bulunmasının ardından NBC, 2022 Altın Küre Ödül Töreni’ni yayınlamayacağını açıkladı. Tom Cruise ise aldığı ödülleri geri verme kararı aldı. (BirGün)

 

Suriyeli mülteci çocuğu temsil eden dev kukla, Gaziantep’ten Manchester’a yürütülecek

9 yaşındaki Suriyeli sığınmacı kız çocuğunu temsil eden dev bir kuklanın, Türkiye’den İngiltere’ye büyük bir sanat çalışması çerçevesinde yürütüleceği duyuruldu. Little Amal (Küçük Emel) adı verilen kuklanın 8 ülke gezeceği ve projeye 250 organizasyonun katkı sağladığı belirtildi. (Sputnik)

 

Bu Bir Tür Direnç: “Tiyatro Ekranda Olamaz!”

Maral Çankaya ve  Mehmet Can Engül’ün söyleşisi (Mimesis)

 

Hollywood Yabancı Basın Birliği Eleştirilerin Odağında

Üyeleri arasında temsil eşitliği sağlayamadığı için eleştirilen Hollywood Yabancı Basın Birliği zor günler geçiriyor. Sektörün farklı alanlarından gelen sert eleştiriler, Altın Küre Ödülleri’nin geleceğini de etkileyecek gibi görünüyor. (Altyazı)

 

Britanya’da Tiyatrolar Yeniden Açılıyor

Britanya’da, 17 Mayıs’tan itibaren tiyatro, sinema ve müzelerin yeniden açılacağı, restoran ve barların ise iç mekanlarda müşteri kabul etmeye başlayacağı bildirildi. (Tiyatro Dergisi)

 

Oyuncular Sendikası, Uluslararası Aktörler Federasyonu Yönetim Kurulu’na İkinci Kez Seçildi

Konuyla ilgili olarak, Oyuncular Sendikası”nın sosyal medya hesabından açıklama yapıldı: “Üyelerimizi, meslektaşlarımızı ve sektörümüzü uluslararası alanda en iyi şekilde temsil etmeye, çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz.” (Tiyatro Dergisi)

 

Haftanın sansür gündemi

Van’da uzatılan eylem yasağı, Netflix’ten dublaj sansürü iddiası ve haftanın erişime engellenen içerikleri… 3 – 10 Mayıs 2021 haftası sansür gündemini derledik. (Susma 24)

 

Müzisyenler anlatıyor: “Binlerce insan kaderlerine terk edildi; bir dayanışma ağı kurmaya çalışıyorum”

Yetkili makamların köklü çözümler üretmediği, müzisyenlerin bir araya gelemediği, meslek örgütlerinin yapılarının tartışıldığı bu zor dönemde dayanışma yaşatıyor gerçekten. Müzisyen Mavi bu gidişata dayanamayıp, zor zamanlar geçiren müzisyenlerle imkanları biraz daha geniş olan meslektaşlarını buluşturmaya ve bu şekilde bir dayanışma ağı kurmaya çalışıyor. (Susma 24)

 

Sanatta dijital bilgi aktivizmine neden ihtiyaç var?

Daralan kamusal alan, pandemi döneminde şiddetini artıran hak ihlalleri, kriz anlarının sayısının çoğalmasıyla gitgide bulanıklaşan kavramlar… Bunlar kültür-sanat alanında ifade özgürlüğü ihlallerini kayıt altına alırken ve alternatif savunuculuk yöntemleri üzerine kafa yorarken önümüze çıkan sorunların sadece bir kısmı. Dijital bilgi aktivizminin sunduğu yeni yollar ise bu sorunlarla mücadelede yeni kapılar açma potansiyeli barındırıyor. (Susma 24)

 

Freemuse ‘Sanatsal Özgürlüğün Durumu 2021’ raporunu yayımladı

2020 yılında dünya genelinde tespit edilen 978 sanatsal ifade özgürlüğü ihlâlini ayrıntılı analiz eden rapor, ihlâllerin yüzde 75’inin Türkiye’de gerçekleştiğinin altını çiziyor. (Susma 24)

 

Çıplak Hayat ve Aşı

skopbülten / Giorgio Agamben, Çeviri: Elçin Gen (e-skop)

 

Kadınlardan İstanbul Sözleşmesi türküsü

Rize Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümü için “Hamsi Balığı” türküsünü seslendirdi. (Kültür Servisi)

 

Bir ‘İfşa’ Üzerine Notlar

Gönderen Celal Mordeniz  Mayıs 11, 2021

BİR “İFŞA” ÜZERİNE NOTLAR-1

https://celalmordeniz.blogspot.com/2021/05/bir-ifsa-uzerine-notlar-giris.html?m=1

 

12 Mayıs

 

TRT’de yayımlanan “Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisi öfke ve kırgınlığa yol açtı

TRT’nin yeni dizisi “Bir Zamanlar Kıbrıs” Kuzey Kıbrıs’ta tartışmalara ve kırgınlıklara yol açtı. Bir dizi siyasi amaçlarla yapılınca sinema değeri değil, anlattığıyla gündeme geldi. TRT’nin, özel kanalların dizi seyircilerini “milli” temayla kendisine çekme çabası, gerçeklerin değiştirildiği gerekçesiyle Kuzey Kıbrıs halkını kızdırdı. (Cumhuriyet)

 

İBB’den Ramazan Bayramı’na özel altı konser

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), pandemi nedeniyle online kanallarda gerçekleştirdiği Ramazan etkinliklerini bayramda da sürdürecek. Müzikseverler, Ramazan Bayramı boyunca altı farklı konserle buluşturulacak. (Birgün)

 

Orkestra sanatçıları Kovid-19 aşısı olmadan çalışmaya zorlanıyor

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bünyesindeki sanatçıların sağlığını gözetmeden çalışmaya zorluyor. Antalya’da 22 Mayıs’ta konsere çağrılan sanatçılar, bir kez daha aşı taleplerini yineliyor. (Evrensel)

 

Diyarbakır’ın sembolik sesleri kayıt altına alınıyor

Amidart Kültür-Sanat Topluluğu, kültürel sesler konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Diyarbakır’da kentin sembolik seslerini kayıt altına alıyor. (Gazete Duvar)

 

Van Barosu avukatlara Kürtçe ders verecek

Van Barosu, 75 avukatın içerisinde yer aldığı Kürtçe Dil Komisyonu kurdu. Avukatların Kürtçe öğrenmesi ve dile ilişkin kimi etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla kurulan komisyonun kısa bir süre içerisinde çalışmalarının startını vermesi bekleniyor. Komisyondan sorumlu Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi Kadir Kutevi, çalışmalarıyla asimilasyon politikalarına karşı duracaklarını belirtti. (Yeni Yaşam Gazetesi)

 

AURA GERİ Mİ DÖNDÜ?

NFT sanat piyasasındaki eserlerin ‘biricik’ olması hususu, bize Benjamin’in tanımladığı gibi kült değeri ile bütünleşen bir ‘aura’ kıstaslarına uymadığını mı gösteriyor? ‘Aura’ yoksa tamamen ortadan kaybolmadı mı? Dijital ortamda yeniden biçimlendiriliyor olabilir mi? (Sanat Atak)

 

La Scala Operası’nda 500 kişinin katılımıyla bir konser düzenlendi

Milano’daki La Scala Operası yedi ay sonra seyircisine kavuştu. Koronavirüs salgını sebebiyle alınan önlemler kapsamında yedi aydır kapalı olan La Scala’da dün akşam 500 kişinin katılımıyla bir konser düzenlendi. (Gazete Müstehak)

 

Britanya’da sinema, müze, tiyatro ve stadlar yeniden açılıyor

Britanya’da, 17 Mayıs’tan itibaren sinema, tiyatro ve müzelerin yeniden açılacağı, restoran ve barların ise iç mekanlarda müşteri kabul etmeye başlayacağı bildirildi. (Gazete Müstehak)

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada AKP dışındaki diğer siyasi partileri yok saymasına tepki yağdı

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “…kira kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma, ilave yararlanma bedelleri ve hasılat paylarının ertelenmesi için çalışma başlatılmış olup AK Parti Grubu ve Sayın Milletvekilleri ile paylaşılmıştır.” yazılarak diğer siyasi partilerin yok sayılmasına tepki yağdı. (Gazete Müstehak)

 

Celal Mordeniz’den hakkında yapılan ifşa iddialarına yanıt

Şubat ayında Tiyatro Medrese’nin kurucusu ve Seyyar Sahne’nin yönetmeni Celal Mordeniz’in, taciz ve cinsel saldırısına maruz kaldığını sosyal medyada ifşa eden “Ayşe” isimli anonim hesabın ardından 3 kadın daha cinsel taciz ve psikolojik şiddet iddiasında bulunmuştu. (Gazete Müstehak)

 

Müzisyenler anlatıyor (II): “Eski haline dönmek zaman alacak; sektörün ekonomik kurgusu baştan yapılmalı”

Koronavirüs salgını Türkiye’de de sahne sanatlarının karşısına “pandemi önlemlerinden” bir duvar örmeye devam ediyor. Pek çok müzisyen 2020 Mart’ından bu yana sahneye çıkamıyor, salonlar kapılarını açamıyor. Festivaller online organizasyonları deneyimliyor ama sektörün asıl geçim kaynağı olan konserler ne zaman başlayacak bilinmiyor. Yazı dizimizin ikinci bölümünde, bu tablonun sebeplerini, sonuçlarını ve nelere işaret ettiğini organizatör, menajer ve işletmeci Serkan Fidan’la konuşuyoruz. (Susma 24)

 

Ragıp Ertuğrul, Kültür ve Turizm Bakanı ile Görüşmelerini Anlatıyor

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı ve Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Yürütme Kurulu Üyesi Ragıp Ertuğrul,  tiyatro yasası hazırlıklarını ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi Polemik Haber’den Sercan Meriç’e anlattı. (Tiyatro Dergisi)

 

13 Mayıs

 

Küçük Emel’in ‘büyük’ yolculuğu…

Bu şartlar altında, bugüne kadar girişilmiş en iddialı kamusal sanat etkinliklerinden biri hayata geçiriliyor. “The Walk – Yürüyüş” projesi, Küçük Amal adındaki, 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3.5 metre boyundaki kuklanın, Türkiye-Suriye sınırından Birleşik Krallık’a uzanan, 4 ay sürecek yolculuğunu anlatacak. (Cumhuriyet)

 

Akustikhane’den anlamlı proje

Akustikhane’nin yeni vizyonu ile hayata geçirdiği projelerden biri olan “Akustikhane: Yeni Yerli” programı ise keşfedilmemiş isimlere, duyulmamış bestelere yer veren farklı içeriğiyle 10 Mayıs akşamı Akustikhane YouTube kanalında başladı. (Cumhuriyet)

 

Soma katlimanın 7. yıldönümü: Madenci için bir flamenko ağıdı

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci anısına ‘Madenci – Bir Flamenko Ağıtı’ adlı bir video performans hazırlandı. ‘Madenlerde hayatını kaybedenlere ve gidenlerin ardında kalanlara…’ adanan videonun yönetmenliğini Şahan Nuhoğlu ve Oğuz Çiçek üstlendi. (T24)

 

Covid-19 tablosu: 238 can kaybı, 11 bin 534 yeni vaka

Türkiye’de son 24 saatte 201 bin 295 Covid-19 testi yapıldı, 11 bin 534 kişinin testi pozitif çıktı, 238 kişi hayatını kaybetti. (Euronews)

 

Müzisyenler anlatıyor (III): Yardım etmek istemiyorlarsa bıraksınlar çalışalım; denetimli bir şekilde konserlerimizi yapalım”

Yazı dizimizin bu bölümünde canlı performans konserlerine dönebilmenin mümkün olduğu kanısı öne çıkıyor. Tonmaister Hünkar Çalışkan da müzisyen Ufuk Şafak da, siyasi parti kongrelerinden daha sağlıklı şartlarda konserlerin yapılabileceğini söylüyor ve gerekli şartların sağlanmasını istiyorlar. Uzun zamandır mesleklerini icra edemez kılınan iki isimden biri pazarcılık diğeri ise motorlu kuryelik yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. (Susma 24)

 

Celal Mordeniz’den Tiyatro Eğitiminde Cinsel Tacize Dair Açıklama

Şubat ayında, Tiyatro Medresesi’nde verilen eğitimlerde Celal Mordeniz tarafından cinsel şiddet uygulandığına dair ifşalarda bulunulmuştu. O dönemden beri Tiyatro Medresesi ve Celal Mordeniz tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmamıştı. (Mimesis)

 

Dünya genelinde 1 milyar 342 milyondan fazla doz Kovid-19 aşısı yapıldı

Kovid-19 verilerinin derlendiği “Worldometers” internet sitesine göre, dünya genelinde vaka sayısı 160 milyon 718 bini aşarken, virüs nedeniyle 3 milyon 337 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. (Evrensel)

 

Türkiye’de vaka sayısı kaç, son durum ne?

Türkiye’de 29 Nisan Perşembe akşamı itibarıyla tam kapanma dönemine geçildi. Tam kapanma dönemi 17 Mayıs sabah 05.00’e kadar kesintisiz olarak uygulanacak. Ancak bazı uzmanlar, İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgede çok sayıda iş kolunun kapsam dışı bırakıldığını ve bunun gerçek anlamda tam kapanma manasına gelmediğini söylüyor. Erdoğan, Avrupa’da açılma sürecinin başladığını vurgulayarak, Türkiye’nin geride kalmaması için vaka sayılarını 5 binin altına çekmesi gerektiğini sözlerine ekledi.Erdoğan, “Aksi halde ağır bir fatura ile karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır” dedi.

 

Covid: Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırlattığı koronavirüs raporuna göre pandemi önlenebilirdi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kurulan bağımsız inceleme heyetinin hazırladığı ve Covid-19 salgınının incelendiği raporda, pandeminin önlenebilir olduğu sonucuna varıldı.

Heyet, bir başka yıkıcı pandemiyi önlemek için şu reformları öneriyor; Ülkelerden hesap sorma yetkisine sahip, yeni bir Küresel Tehditler Konseyi kurulması, İlgili ülkelerin onayı olmadan bilgi yayımlayabilen bir hastalık izleme sistemi oluşturulması, Zengin G7 ülkelerinden, yoksul ülkelere aşı desteği veren WHO’nun Covax programına derhal 1,9 milyar dolar kaynak aktarma taahhüdünde bulunmalarının istenmesi (BBC News)

 

Hep 25 Yaşında: Melek Kobra

Otuzlu yılların operet ve sinema oyuncusu Melek Kobra verem illetine teslim olup bu hayattan gideli 82 yıl olmuş. Kendisi meşhur Süreyya Opereti’nin ilk temsilinde Asaletmaab adlı eseri sahnelendikten sonra namı yürüyen besteci Muhlis Sabahattin’in kızı. Meşhur besteci Neveser Kökdeş’in yeğeni. Onu tanıyan az sayıda kişi ise seslendirme sanatçısı, oyuncu Ferdi Tayfur’un eşi olarak hatırlıyor Melek Kobra’yı. Oysa Melek’in bu referanslara hiç ihtiyacı yok. Ama onun kısa hayatının hem ışıltılı hem de dokunaklı hikayesinde önemli rolü olan bu kişiler, o hayatın böyle yaşanmasına vesile olmuşlar. (Duvar)

 

  1. İstanbul Film Festivali’nde çevrimiçi gösterimler başlıyor
  2. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışıması ve Ulusal Kısa Film Yarışması çevrimiçi gösterimleri başlıyor. (Duvar)

 

Dua Lipa’dan Filistin’e destek: Yeter, uyanın artık!

Dünyaca ünlü şarkıcı Dua Lipa, İsrail’in Gazze saldırılarına tepki gösterdi. Lipa, “Bu bir insan hakları meselesi” dedi.(Duvar)

 

14 Mayıs

 

Birileri 6. Filo’ya karşı namaz kılarken, Deniz Filistin için savaşıyordu

Sanatçı Apolas Lermi, geçtiğimiz günlerde Halk TV ekranlarındaki canlı performansı ile Rize İkizdere’de AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat’ın taşocağı ısrarına karşı çıkan köylülerin direnişine destek oldu. (Cumhuriyet)

 

Netflix Türkiye’den ‘La Casa de Papel’ paylaşımı: Ve hikâyenin sonu, 5. kısım çekimleri tamamlandı

Paylaşımda, “Hırsız olarak başladılar, aile olarak tamamlıyorlar. Hikayenin bir parçası olan tüm hayranlara teşekkürler. Ve hikâyenin sonu, 5. kısım çekimleri tamamlandı” denildi. (T24)