Sansür Ve Yasaklamalar

TYS’den Sezen Aksu ve Sedef Kabaş açıklaması: Saldırı hepimizedir!   (25 Ocak, Evrensel)

Türkiye Yazarlar Sendikası, gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması ve Sezen Aksu’nun şarkı sözleri nedeniyle linç edilmeye çalışılmasına karşı açıklama yaptı.

Sezen Aksu’ya ilahiyatçılardan destek: Dil koparma tehdidi İslam’a aykırı   (26 Ocak, gazete duvar)

Sezen Aksu’ya, kendilerini “İslami kimlikli” olarak tanımlayan ilahiyatçılardan, yazarlardan ve siyasetçilerden de destek geldi. Yayınlanan bildiride, “dil koparma” tehdidine ayetle yanıt verildi.

Fazıl Say, Sezen Aksu’nun ‘Avcı’ şiirini besteleyecek  (27 Ocak, Birgün)

Fazıl Say, Sezen Aksu’nun kendisini hedef alanlara yönelik verdiği yanıtta paylaştığı ‘Avcı’ isimli şiirini besteleyecek. “Şairinden izin aldım” diyen Say, “Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım layık olmak için” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Sözlerimin muhatabı Sezen Aksu değildir (27 Ocak, bianet)

Geçtiğimiz hafta “Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz; o dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir” sözleriyle Sezen Aksu’yu hedef alan Erdoğan, o açıklamayı şöyle güncelledi:

“Burada çok açık net bir gerçeği ortaya koymakta fayda var. Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu Türk müziğinin önemli bir ismidir eyvallah. Ama diğer taraftan ben ülkenin cumhurbaşkanı olarak, insanımızın hangi inançtan olursa olsun, dini değerlerine yani kutsalına laf edilmesine müsaade etmem. Dilini koparma ifadesini, bir kişinin şahsına yönelik değil, kutsallarına karşı yönelik bir tavır olarak ifade ettim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cem Karaca paylaşımı: Sesiyle milletimizin gönlünde farklı bir yer edinmişti (8 Şubat, Yenişafak)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından paylaşım yaparak vefatının yıl dönümünde Cem Karaca’yı andı. Erdoğan, “Memleketini seven, sesiyle ve eserleriyle milletimizin gönlünde farklı bir yer edinen, Anadolu rock ozanı, Türk müziğinin efsane ismi Cem Karaca’yı vefatının yıl dönümünde saygıyla, rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sansür ve baskı günlerinde sanat: Kardeş Türküler projesi (5 Şubat, gazete duvar)

Temelleri 1993’te  Boğaziçi Üniversitesi’nde atılan Kardeş Türküler, o gün bugündür Anadolu’nun ve çevre coğrafyaların dilleriyle türküler, şarkılar söylüyor. Kardeş Türküler’i, üyeleri anlatıyor.

Kültür kimin harcı? – Gazete Duvar (2 Şubat, gazete duvar)

Türkiye, hiçbir dönem sanatsal ifade ve kültürel temsiliyetler açısından çok özgür bir ülke oldu diyemeyiz, ama hiç bu dönemki kadar kuruyan, çölleşen bir kültürel iklimimiz olmamıştı.

Kültürü var eden “ifade”nin bizatihi kendisidir. Halıdaki desenler bir hikâyeyi ifade eder, ninniler sevgiyi, ağıtlar acıyı, renkler coğrafyayı, sazlar, sözler, çizgiler bütün bir yaşam algısını. Tüm bu ifade biçimlerine dijital sanatın, NFT’lerin, dijital mecraların ve sosyal medyanın katıldığı bir çağda biz renklerin siyaha boğulduğu, şarkı sözlerinin ‘dillerinin koparıldığı’, oyuncuların yargılandığı ve daha bir sürü şeyle imtihan edildiğimiz bir yere geldik. Bu artık sansürün ve oto-sansürün de ötesinde. Bu “ifade”ye, yani var oluşumuzu anlamlandıran o şeye bir düşmanlık ve tehdit!

CHP’den kültür stratejisi: Siyaset kurumu, sanatın . (7 Şubat, gazete duvar)

CHP’nin, 8 Ekim 2021’de İstanbul’da gerçekleştirdiği Kültür Sanat Çalıştayı’nın sonuç kitapçığı hazırlandı. Kültür ve sanat dünyasının tüm alanlarından 127 kişinin katıldığı çalıştayda, tüm tarafların görüşleri derlenerek oluşturulan kitapçığa göre, CHP iktidarında anayasada “kültür hakkı”, temel haklar arasında yer alacak.

Kitapçıkta CHP iktidarında kültür alanında yapılacaklar şöyle sıralandı:

ANAYASAYA GİRECEK: Anayasadan başlayarak “kültür hakkı” temel haklar arasına girecek. Kültür Bakanlığı, tek başına bir bakanlık olarak yeniden örgütlenecek.
KURUMLARA ÖZERKLİK: Kültür Bakanlığı’nın bünyesindeki sanat kurumlarının mali ve idari özerk yapılarına kavuşması için gerekli adımlar atılacak. Kültür ve sanatın tek tipleştirilmesine izin verilmeyecek.
SANATÇILARA STATÜ: Bugün sanatçılar “sıfır noktası”nda yaşıyor. Geliri 2 bin liranın altında olan binlerce kültür sanat emekçisi var. Kültür sanat alanının her dalında çalışanları sağlık, emeklilik, işsizlik türünden sosyal ve ekonomik güvence altına alınacak.

Sanata erişim artık lüks oldu (8 Şubat, Birgün)

Pandeminin ardından şimdi de ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle tiyatro, konser, sinema gibi sanat faaliyetlerine erişim neredeyse imkânsız hale geldi. Sanat kurumları ayakta kalabilmek amacıyla bilet fiyatlarını geçtiğimiz yıla göre neredeyse iki katına çıkardı. Sanat faaliyetlerine katılmak lüks haline geldi.

Klinik psikolog Bülent Usta, sosyolog Esin İleri ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Işıl Uğurad’ın görüşlerine yer verilen yazıda, “Bütün dünyada sanki toplu bir deney yapılıyor gibi. Dijital teknoloji, ‘temas’ın yerini alabilir mi? Evde film izlemekle, sinema salonunda izlemek arasındaki fark ne? Hayatımızdan konserleri, tiyatroları, sergileri çıkarınca ne oluyor?” sorularına yanıtlar veriliyor.

Ortaya çıkan şey: Derin bir umutsuzluk, detayların içinde kaybolmuş, kayboldukça parçaları birleştiremeyen, tekdüzeleşen, bıkkınlaşmış, ölüm korkusunu çıplak bir biçimde deneyimleyen ve bu yüzden kendisine ve hayata yabancılaşmış insanlar… Sanattan uzaklaştıkça gerçeklikle ilişkimiz bozuldu. Sanat, çoğu zaman gerçekliğin alternatifiymiş, gerçeklikten çok hayallere aitmiş gibi düşünülür, ama tam tersine gerçeklikle en korunaklı biçimde temas etmemizi, iç ve dış gerçeklikler arasında köprüler kurarak başarır.

Devletin sanata ve sanatçıya sahip çıkmasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna vurgu yapan uzmanlar, “İnsanların daha ulaşılabilir koşullar ve daha makul fiyatlarla sanatsal üretimlerle buluşması sağlanmalı” diyorlar.

Sanatta Hak İhlalleri – Ocak 2022 Raporu  (10 Şubat)

Sokak şarkıcısından tanınmış sanatçısına kadar herkes baskı ve tehdit altında. Herkesin bugün ya da geçmişte katıldığı bir etkinlik, söylediği şarkı, ifade ettiği bir düşünce için balyoz tepesinde bekliyor. Sanata saldırı, sanat alanlarını yok etme, sanatçıyı sindirme konusunda iktidar ve muhalefetin programı birçok yanıyla benzeşiyor. Bu durumda kimi sanatçı dostlarımızın bu iktidar gidince “her şey güzel olacak” düşleri boşuna. Sanatın özgürce soluk alması ve üretim yapabilmesi için kökten bir değişime gereksinim var. Bu konuda sanat alanı bir araya gelmeli, son yıllarda yaşanan onlarca sanata yapılmış hak ihlali, saldırı, baskı, hapis cezalarını ciddi bir biçimde irdelemelidir.

BASAD’ın kullandığı tarihi yapı, ‘AKP’li derneklere verilecek’ iddiası (11 Şubat, artı gerçek)

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tahliye edilmek istenilen Bakırköy Sanat Konağı’nda bulunan Bakırköylü Sanatçılar Derneği karara tepki göstererek açıklama yaptı. “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Yanlışlıklar Komedisi” başlıklı bildiriyi açıklamada BASAD Başkanı A. İlhan Gülek okudu. Gülek sanatseverlere, “Yeni bir oyun yazdık size!” diye seslendi. “Binayı kütüphane yapacağız” diyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanlış bilgi verdiğini söyleyen Bakırköylüler gerçek başka diyerek bir iddiada bulundu. Söz konusu iddiada, bu binanın AKP’lilerin Bakırköy’de hiç derneği olmadığı ve bu binayı kendi dernekleri için kullanmak istedikleri olduğu ileri sürüldü.

 

Konuyla ilgili diğer haberler:

Bakırköylü Sanatçılar: “Biz Hancıyız, Biz Haklıyız! Yaşasın Sanat! Yaşasın Basad!”

Basad’dan Kültür Ve Turizim Bakanlığı’na: “Sahi, Bizi Bu Konaktan Neden Çıkartıyorsunuz?”

BASAD’ın kullandığı tarihi yapı, ‘AKP’li derneklere verilecek’ iddiası

Vakıflar Müdürlüğü Karar Almıştı: ‘Sanatçı fabrikası’ BASAD Tahliye Ediliyor!

 

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Akm’deki Salonların Kiralanmasına Devam Edilmesini İstedi

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nün Konak AKM’ye taşınma tartışması sürerken Ege Üniversitesi Rektörlüğü gönderdiği yazıyla AKM’deki salonların kiralanmasına devam edilmesini istedi.

 

Konuyla ilgili diğer haberler:

İzmir Tiyatroları Derneği’nin Akm İle İlgili Basın Açıklaması

AKM’nin Emniyet’e devredilmesine sanatçılar tepki gösterdi

 

Sansür ve yasaklamalar başlığı altındaki diğer yazılar:

“Türkiye Sansür Ve Otosansür Raporu – 2021” Yayımlandı!

Gazete Müstehak’tan 2021 Sansürsüz Kültür Sanat Yıllığı

İstinaf, Bakur filminin yönetmenlerine verilen cezayı bozdu

İşte Yaşar Kemal’in ‘Alevi Kürt’ sözü nedeniyle sansürlenen önsözü

Hüsnü Öndül Yazdı: “Tiyatro Sanatı Ve Özgürlükler”

Dikmen Gürün Yazdı: “Yine Mi Gözdağı Ve Tehdit?”

 

Pandemi Ve Ekonomik Kriz

Cemevi ‘ticarethane’ sayıldı, 30 bin lira elektrik faturası geldi (3 Şubat, gazete duvar)

İstanbul Küçükçekmece’deki Garip Dede Kültür ve Cemevi Derneği’ne 30 bin 60 TL elektrik ve 11 bin 847 TL doğal gaz faturası geldi. CK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış isimli şirket tarafından düzenlenen elektrik faturasının ‘tüketici grubu/sınıfı’ kategorisinde ‘ticarethane tarifesi’ yazdığı görüldü.

Bağımsız Tiyatrolar Ekonomik Krizle Boğuşuyor: “Perdenin Ardında Kur Farkı Çığlığı” (1 Şubat, tiyatro dergisi)

Bağımsız tiyatrolar ekonomik krizle boğuşuyor. Dolar kurundaki artışla gelirlerinin 3 ayda yarıya düştüğünü belirten tiyatro işletmecileri, “Bizimki artık bir ayakta kalma savaşı değil, hayatta kalma savaşı” diyor.

Covid-19 Kültür, Sanat ve Yaratıcılık Alanında 10 Milyon İşi Yok Etti (9 Şubat, mimesis)

UNESCO, yayınladığı global raporunda 2020 yılında kültür, sanat ve yaratıcılık sektöründe Covid-19 salgını sebebiyle 10 milyon işin yok olduğunu açıkladı. Salgın kısıtlamaları sebebiyle insanların daha fazla kültür ve sanat içeriklerine yönelirken bununla ters orantılı olarak artan dijitalleşme bir çok sanatçıyı ve sektör çalışanını işinden etti. 

Cem Yılmaz: Hayat pahalılığından yakınmayan biri, ya … – Diken (6 Şubat, diken)

Komedyenin mesajları şöyle:

“Eskiden şey vardı, ödediğiniz vergiler size yol, su, elektrik olarak geri dönüyor!! Birçok giden memnun ki yerinden, çok seneler geçti dönen yok seferinden. Bence hayat pahalılığından yakınmayan biri, ya hırsızdır ya deli. İyi günler.

İşine bak Ceeam! Bakıyorum, zaten kurumlar vergimi geçen hesapladık da o yüzden konuşuyorum… Yoksa biz de mi ‘Simit çok pahalı yaa’ deyip sıramızı savalım? Memleket diyorum… Zengin… Zengin! Yalnızca bizim haberimiz yok! Misal hava 32 derece, hissedilen 18 gibi düşün.”

“Zamlar geri alınmazsa elektrik faturamı ödemeyeceğim … – T24 (10 Şubat, T24)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek elektrik zamlarının geri alınması çağrısıyla birlikte, zamlar geri alınmazsa elektrik faturasını ödemeyeceği çıkışını yapmıştı. Bugün Twitter hesabından konuyla ilgili kararlılığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu hatadan ivedilikle dönülsün. Dönülmez ise diğer adımları da atacağım!” dedi. Özgür Özel ise Adalet Yürüyüşü’nü hatırlatarak şunları söyledi;  “Kemal Kılıçdaroğlu karanlıkta kalmayı göze almıştır. 2 Kasım’da, Abant’ta ne uyarı yaptıysa, ne söz verdiyse arkasında durmaktadır. Bir kurumsal karar almamış, aldırmamıştır. Kişisel protestosudur, Adalet Yürüyüşü gibi tek başına başlamıştır.”

Moda Sahnesi ’20 bin TL’lik elektrik faturasını paylaştı: ‘Ödemiyoruz’ yazdı (11 Şubat, cumhuriyet)

Fahiş düzeydeki zamlara tepki gösteren Moda Sahne, elektrik faturasını ödemeyeceğini duyurdu. Moda Sahne Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Elektrik faturasının son ödeme tarihi geldi çattı. Aralık ayında 7 bin TL olan tutar ocakta 20 bin TL oldu. Bu fahiş artış bir tiyatronun ödeme kapasitesinin sınırlarını aşıyor. Bu fahiş elektrik bedelini kabul etmiyoruz, bu nedenle faturayı ödemiyoruz” ifadelerini kullandı.

M.S. 2022: Mum ışığında yaşam (11 Şubat, Birgün)

Elektrik faturalarındaki artış tepki çekiyor. Aynı kullanım oranına rağmen iki kat gelen faturalara tepki gösteren esnaf bir saat mum yakarak karartma eylemi yaparken bazıları da faturaları camlara asıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ocak ayı ile birlikte elektriğe ve doğalgaza gelen büyük zamların beraberinde iflasları da getirdiğini belirtti. Yılın ilk ayında en az 10 bin 147 esnafın iflas ettiğini söyleyen Ağbaba, ocak ayında sadece İzmir’de 680 esnafın iflas ettiğine dikkat çekti. Barlar, restoranlar akşam saat 21.00-22.00 arasında 1 saatlik karartma uygulamasıyla, mum yakarak zamlara karşı eylem yapıyor.

65 Yaş Üstü Sahneye Çıkamayacak: “Sanatçının Yaşı Olmaz” (10 Şubat,tiyatro dergisi)

Yakın zamanda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Kontrabas” adlı tek kişilik oyunda rol alan Metin Belgin, 4 Şubat’ta 65 yaşını doldurdu. Konuştuğumuz Belgin hiçbir resmi açıklama yapılmadığını, sadece sözlü olarak artık sahneye çıkamayacağının söylendiğini belirtti. Belgin, “Bir kere başka mesleklerle karıştırılmamalı, usta – çırak ilişkisi bu. Bizler ustalar sayesinde bugüne geldik. Ama ben artık çıraklarla bir ilişki kuramayacağım. Dünyada da bunun bir örneği yok. 

 

Pandemi ve ekonomik kriz başlığı altındaki diğer yazılar:

Sabah Yazarı Uluç: “Bu nasıl bir ‘Devlet’ skandalıdır Kültür Bakanım?”

Tuncay Özkan: “Pandemiden Sağ Çıkmayı Başaran Tiyatrolar Zamlarla Boğuluyor”

Özel tiyatroları zam yağmuru vurdu, sanatçılardan tepki geldi

Genco Erkal: “Zamlar İktidarınızın Sonu Olacak. Dilerim 2023’ü Göremeyesiniz”

Muhammet Uzuner’den Fatura Tepkisi: “Tiyatrolar Günden Güne Karanlığa Doğru İlerliyor”

Hepsijet işçileri için 1 TL’lik zam önerisine Cem Yılmaz’dan tepki

Konservatuvarın Hayali Bile Para

Konservatuvarda Yemeklere Yüzde 857 Zam Yapıldı

 

Toplumsal Cinsiyet

PEN Duygu Asena ödülü Uçan Süpürge’ye verildi – T24 (10 Şubat, T24)

Türkiye’de kadın hareketinin öncülerinden gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen PEN Duygu Asena Ödülü bu yıl Uçan Süpürge’ye verildi. 2021 yılında ise aynı ödül akademisyen Prof. Dr. Ayşe Buğra’ya verilmişti. Uçan Süpürge’nin Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle öne çıktığına değinilirken, “Direniş için bir platform, özgürleşme için bir araç olan feminist sanat ve festival, içindeki filmlerle mücadelelerine taşındı. Ülkemizde kadınlar için, kadınlar tarafından kurulmuş ilk film festivali olan bu olay, tam 25 yıldır yani çeyrek asırdır kesintisiz sürmekte. Mücadelesini azimle, cesaretle sürdüren Halime Güner Başkanlığındaki Uçan Süpürge Vakfı’na, PEN Duygu Asena Ödülü’nü vermekten mutluluk duyuyoruz! Siz siz olun, asla uçan süpürgelerinizden inmeyin ve cadılığınızı her daim sürdürün diyoruz” ifadelerine yer verildi.

Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Ezgi Mola (9 Şubat, Evrensel)

Batman’da İpek Er’e tecavüz edip intihara sürüklediği suçlamasıyla yargılanan Uzman Çavuş Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Oyuncu Ezgi Mola hakim karşısına çıktı. Mola, davacı tarafın 50 bin TL karşılığında uzlaşma talebinde bulunduğunu, bunu kabul etmediğini söyledi. Savunmasını yapan Mola, “Ben kadına şiddete yönelik olarak bu ifadeleri kullandım. Tüm basın kanallarında çıkan haberlerde rahmetli İpek Er’in iddiasını doğrulayan adli tıp raporunu görünce diğer sosyal medya kullanıcıları gibi ben de tabii ki bu durumun üzüntüsünü yaşadım ve üzüntümü sosyal medya hesabımda paylaştım. Benden önce 160 bin küsur bu konuyla alakalı tweet atıldı ve konu Türkiye gündemine girdi. Kadına yönelik şiddete karşı daha önce de paylaşımlarım oldu, bundan sonra da olmaya devam edecek çünkü ben kadına şiddetin ülkemizde kanayan bir yara olduğunu düşünüyorum. Ana akım medyanın konu üzerine haberlerini okuduğumda çok öfkelendim ve artık sona ermesi için bahse konu olan tweeti attım. Burada yorumumu şahsa değil duruma yaptım. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

 Işın Karaca: Gülşen bu ülkeye göre hareket etmelidir

Işın Karaca, daha önce meslektaşıyla ilgili, “Her şeyin dozajını çok net bilmek gerekiyor hayatta. Yanındaki 3-5 marjinal insana inanıp da ‘Haydi bu çok güzel oldu, bunu da magazine taşıyalım’ demekle olmuyor bazı şeyler. Ben bunu 10 yaşındaki kızıma atıp normalleştirebilir miyim? Yani, normalleştiremezsin bu kadarını, bu kadarı fazla!” demişti. Bu kadarı fazla!” diyen Karaca, yeni açıklamalarda bulundu: “Gülşen aslan gibi şarkıcı, efsane bir söz yazarı. Sadece ben de kız annesiyim o da belirli bir normun içerisinde bu ülkeye göre hareket etmelidir diye düşünüyorum.”

Ceylan Ertem’den taciz isyanı: Benim için cinsiyet değiştirdi (2 Şubat, artı gerçek)

Ceylan Ertem, tacizcinin son olarak “hayranıyım” diyerek sanatçı adına bir restorana yemek siparişi verdiğini, restoranın fatura göndermesiyle de şu anda yaşadığı adresi öğrendiğini belirterek, “Hem korkuyorum, hem öfkeliyim, hem üzgünüm” dedi

 

Toplumsal cinsiyet başlığı altındaki diğer yazılar:

Berguzar Korel’den Esra Erol’a destek: Altın kalpli dostum

Aleyna Tilki: İstiyorum ki ‘kadınlara dokunanlara çok sıkı yaptırım uygulanacak’ densin

İş Arayan Tiyatro Oyuncusuna Cinsel Saldırı Davasında 19 Yıl Hapis Cezası

Ev Karadır, Kadın Bakışıyla

BAFTA’ya kadın damgası

Kadınlara bir film adamak bile az

Zabel Yeseyan 144 yaşında!

Kadın Oyunları Festivali 2022 Başlıyor

 

Gösteriler, Ödüller, Festivaller, Yeni Üretimler

Belki duyulur sesim: Cumhuriyet’in popüler kültür haritası (27 Ocak, gazete duvar)

Derya Bengi ve Erdir Zat’ın hazırladığı “100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası” serisinin ikinci cildi Yapı Kredi Yayınları etiketiyle okurla buluştu. 1950-1980 yıllarına odaklanan, “Belki duyulur sesim” alt başlığıyla yayımlanan cilt, siyasal, askeri ve ekonomik gelişmeleri madde madde ele alırken çok partili sürecin başlangıcından darbe dönemlerine kadar otuz yıllık bir zaman diliminin kültürel haritasını ortaya koymakta.

Nilay Erdönmez, ‘Kadının Sözü Var’ dijital tiyatronun yönetmenliğini üstlendi    (27 Ocak,Cumhuriyet)

Gedik Sanat Genel Sanat Yönetmeni Caner Akgün, Nilay Erdönmez’den bu başlık altında izleyeceğimiz yeni bir dijital tiyatro projesi yapmasını istemiş. Geçen sezon da yine Karantina Halleri başlığı altında bir başka dijital tiyatro projesi daha yapmışlardı ve “Kadının Sözü Var, Tiyatro” böylelikle Gedik Sanat’ın ayrıca ikinci dijital tiyatro projesi olmuş oldu. Bu çok değerli bir fikir ve çok değerli bir başlık.

Suzie Millerın Ödüllü Oyunu Prima Facie, Seyircileri Duygu, Mantık Ve Deneyimlerimizin…  (gazete duvar)

Suzie Miller’ın ödüllü oyunu Prima Facie, seyircileri duygu, mantık ve deneyimlerimizin “oyunun” kurallarıyla çatışıp çelişmesinin merkezine, hukuk sistemine davet ediyor! Olcay Yusufoğlu’nun tek kişilik prformansı ile yüzyıllar önce inşa edilen “erkek” yasaların artık değişmek zorunda olduğunu bize kendi hikayesi üzerinden anlatılıyor. Son oyun, 10 Şubat 2022 tarihinde Kültüral Performing Arts Sahnesi’nde olacak.

Murat Mengirkaon ve Barış Yıldırım, İzmir’de müzikseverlerle … (8 Şubat, gazete duvar)

Barış Yıldırım ve Murat Mengirkaon kendi bestelerini, Türkiye’nin protest müzik geleneğinden örnekleri, türküleri ve dünya müziğini bir araya getirdikleri ‘Geniş Merdivenden Şarkılar’ konseri hazırladı. Konserde Murat Mengirkaon’un Hrant Dink için yaptığı ‘Kuş Rüyası’ ile Suavi’nin de yorumladığı ‘Ne Fayda’ şarkıları; Barış Yıldırım’ın 19 Şubat 1972’de infaz edilen devrimci Ulaş Bardakçı için yaptığı ‘Ulaş: Erkenci Badem Gülü’ ve her kesimin yaşadığı çaresizlik duygularına karşı beslenen umudu anlatan ‘Erguvanlar Açmadan’ şarkıları da söylenecek.

Plaklardan metaverse’e   (9 şubat, Birgün)

İlk albümleri “Bir Yaz Daha Bitiyor” üzerinden tam 36 yıl geçti. O albüm plak olarak yayımlanmıştı. Seneler içinde müziğimizin en nadide sayfalarından birisi onlara ait oldu. Grup Gündoğarken, şimdi bambaşka bir ilke imza attı. Dünyanın anlamaya çalıştığı “metaverse” evrenine ışınlandı ve bu alandaki ilk konseri veren grup oldu.

İsmail Güney Yılmaz: Lazcanın yaşaması için çabalıyoruz (2 Şubat, gazete duvar)

Türkiye’de 90’lı yılların başında başlayan Laz Kültür Hareketinin seyrini ve genel olarak Laz toplumunu içeriden bir gözle inceleyen çalışmalara bir katkı niteliğindeki eser, etnosantrik bakış açısından uzak. Yazarın Laz halkını çevre halklarla ve bu halkların kültürlerini oluşturan doğa, yaşam tarzı, politika ve ekonomi gibi unsurlarla birlikte değerlendirmesi, tespitlerine güvenilir bir dayanak oluşturuyor.

 

Gösteriler, Ödüller, Festivaller, Yeni Üretimler başlığı altındaki diğer yazılar:

Istanbul Fringe Festival’den Şubat’ta Dolu Dolu Bir Program

Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri 2022 Yılında Tiyatro Dalında Verilecek

Enka Sana’ta Yeni Sezon Başlıyor

Seyirci müzenin bir parçası oluyor’

  1. Oscar adayları açıklandı: Dune birçok dalda aday

Yılmaz Erdoğan açıkladı: Organize İşler dizi oluyor

‘Pandemic’ Adlı Eser, Dünyada koronavirüs pandemisini anlatan İlk Bale

 

Protestolar, Eylemler

Sanatçılardan Yemek Sepeti işçilerine destek  (8 Şubat, gazete duvar)

İlyas Salman, Füsun Demirel gibi isimlerin de aralarında bulunduğu birçok sanatçı Yemek Sepeti işçilerine destek verdi. Sosyal medyadan paylaşım yapan sanatçılar herkesi dayanışmaya çağırdı.

Süleymaniye Camii’nin siluetini bozan yurt inşaatı mühürlendi (8 Şubat, cumhuriyet)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Mimar Sinan eseri tarihi Su¨leymaniye Camisi’nin önünde yükselen ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’na ait bina inşaatın durdurulması ic¸in ilçe belediyesine verdiği üç günlük süre doldu.

Verilen sürenin dolmasının ardından inşaatın durdurulmadığını tespit eden İBB İmar Müdürlüğü yetkilileri, inşaatın kapısına mühür vurdu.

 

Diğer Başlıklar 

 

Fatma Girik kolay olunmuyor – Dr. Caner Fidaner Medyascope için yazdı (25 Ocak, Medyascope)

1942’de doğmuştu, ilk kez kameranın karşısına geçtiğinde yaşı sadece on ikiydi (İstiklal Uğruna, Yön: Rahmi Kafadar, 1954). “Babalar ve Evlatlar” (2012) adlı mini dizideki son rolüne gelene kadar yüz seksenden fazla afişe adı yazıldı. Türk sinemasının efsane isimlerinden biriydi ama bu Fatma Girik’in aktivist ve siyasetçi yanını unutmamıza yol açmasın. 1978 yılının “1 Mayıs”ında, elinde megafonuyla Sinema Emekçileri kortejinin başında yürümüştü.

Bakanlık’tan ‘Sümela Manastırı’nda DJ’li tanıtım’ soruşturması (8 Şubat, gazete duvar)

Sümela Manastırı’nda Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan özel izinle DJ Ahmet Şenterzi ekibiyle birlikte bir tanıtım klibi çekti. Tarihi manastıra ses sistemleri kuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tanıtım filmi çekimine izin veren sorumlular hakkında soruşturma başlattı.

Nilüfer E. Güngörmüş: Sanatı psikanalizin bakış açısıyla … (31 Ocak, gazete duvar)

Nilüfer E. Güngörmüş’le Metis Yayınları tarafından yayımlanan ‘Sanatçının Kendine Yolculuğu – Sanat ve Edebiyat Üzerine Psikanalitik Denemeler’ kitabı üzerine bir söyleşi..

 

Kültür sanat alanındaki güncel gelişmelere dair haberler:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı 50 Yaşında!/ İKSV biletleri öğrencilere 10 TL olacak

Spotify hakkında her şey

Neil Young’a destek artıyor/ Neil Young’ın şarkıları platformdan kaldırılıyor

Rana Denizer: Kulüp’teki Raşel’in kızı, Matilda’nın torunuyum

Bergen filminin vizyon tarihi belli oldu/ Ben acılarla yoğrulmuşum!

Armağan Çağlayan, İBB’nin itirazı üzerine programının ismini değiştirdi

Sirenler: Harun Tekin ve Kerem Kabadayı’yla söyleşi

Müjdat Gezen Vasiyetini Açıkladı: “Tek İsteğim Okulumun Bahçesine Gömülmek”

Brecht’te Göç, Sürgün ve Mültecilik

Özel hayatınız işinize ihanet ediyor mu?

“Solastalji” kavramı üzerine psikiyatrist Prof.…

“20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” ve Türk entelektüel tarihinde “Paris Ekolü

Çocuklara her şeyi anlatabilir miyiz?

İskandinav ülkelerinde ırkçı ve göçmen karşıtı uygulamalar

Smyrna Tiyatrosu’ndaki tuvaletin ardından antik geçit bulundu

I Come to You River: Ophelia Fractured’ın Düşündürdükleri ve Düşündürmedikleri

​​Kürtçe ‘Serbaz’ Oyunu İstanbul’da Sahnelenecek

Kardeş Türküler ‘Üçüncü Mevki’ ile Berlin’de

Tüm Sınırlara Bir Başkaldırı Dansı

Göçmenin Mobilitesi/Fotoğrafın Mobilitesi: Karşılaşmalar ve Kesişimler

Koma Sahnesi’nden Bir Tiyatro Filmi: “Merhamet”

Dijital oyunlar sanat mıdır?

The Beatles’ın ikonik eşyaları NFT olarak satışa sunulacak

 

Yitirdiklerimiz ve Anısına

Ferhan Şensoy’un Şiir Kitabı Çıkacak

Macide Tanır’ın Anısına: “Alkışlarım Sahnede Kalsın”

İrfan Atasoy Hayatını Kaybetti…

Monica Vitti, 90 Yaşında Hayata Gözlerini Yumdu

Diler Saraç Yaşamını Yitirdi…

Fatma Girik’in Ölümünde İhmal İddiası: Suç Duyurusunda Bulunuldu

Uğur Mumcu’nun anısına özel kantat

ENKA’dan Yıldız Kenter Belgeseli