Savaş ve Sanat 

Rus Kültür ve Sanat Çalışanlarından Ukrayna ile Savaşa Karşı Açık Mektup (Mimesis, 3 mart)

Savaşa hayır!

Biz sanatçılar, küratörler, mimarlar, eleştirmenler, sanat tarihçileri ve yöneticileri, Rusya Federasyonu kültür ve sanat temsilcileri olarak, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış için yetersiz, ancak gerekli bir adım olduğunu düşündüğümüz bu açık mektubu yayımlıyor ve imzalıyoruz.

Iggy Pop Moskova konserini iptal etti (Gazete Duvar, 3 mart)

Sanatçı Iggy Pop, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası 10 Temmuz’da Moskova’da vereceği konseri iptal etme kararı aldı.

İtalya’da bir üniversite ‘Dostoyevski’ dersini iptal etti (bianet, 3 mart)

İtalya’da Milano-Bicocca Üniversitesi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini gerekçe göstererek Yazar Paolo Nori’nin vereceği Dostoyevski dersini programdan çıkardı.

Amsterdam Hermitage Müzesi, Rusya ile ‘bağlarını kopardı’ (Gazete Duvar, 4 mart)

Hermitaj Amsterdam Müzesi, Rusya ile olan bağlantılarını kopardığını duyurdu. Müze ayrıca “Rus Avangardı: Sanatta Devrim” isimli sergiyi kapatıp, eserleri Rusya’ya gönderme kararı aldı.

199 sanatçıdan Ukrayna-Rusya savaşına tepki: Rusya’nın emperyal istila girişimini kınıyor ve reeddediyoruz (Müstehak, 4 mart)

Aralarında Ahmet Ümit, Altay Öktem, Aslı Tohumcu, Birhan Keskin, Deniz Durukan, Pelin Batu, Orhan Alkaya, Latife Tekin gibi isimlerin de yer aldığı 199 sanatçı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına tepki gösterdi. İki dilde bir açıklama yayınlayan sanatçılar, “Yeryüzünü savaş aygıtlarının boyunduruğu altına almaya çalışan bütün devlet ittifaklarına karşı, halkların dayanışma kudretini önceliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Gezi’ piyanisti Davide Martello Ukrayna sınırında (cumhuriyet, 5 mart)

Gezi Parkı eylemleri sürerken Taksim Meydanı’nda binlerce protestocunun karşısında piyano çalarak dikkat çeken Davide Martello, Rus işgalinden kaçan Ukraynalılara moral vermek için Polonya sınırına gitti.

Rus soprano Netrebko’nun Metropolitan Operası’ndaki işine son verildi (Gazete Duvar, 6 mart)

Savaşı kınadığını söylemesine rağmen Putin’e olan sempatisini gizlemeyen Rus soprano Anna Netrebko’nun New York Metropolitan Operası’ndaki görevine son verildiği açıklandı.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, mart turnesinin bilet gelirini Ukraynalı çocuklara bağışlayacak

(Medyascope, 7 mart)

Tekfen Filarmoni Orkestrası, 23, 24 ve 26 Mart’ta İzmir, Ankara ve İstanbul’da vereceği konserlerin gelirlerini Ukrayna’daki çocuklara yardım için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Ukrayna Acil Durum Fonu’na aktaracağını duyurdu. Orkestra ayrıca, bahar turnesinde Ukraynalı piyanist Alexander Romanovsky’yi ağırlayacak.

Bolşoy Tiyatrosu Müzik Direktörü, Savaşta Taraf Olma Baskılarına Dayanamayarak İstifa Etti (Tiyatro Dergisi, 7 mart)

“Müzisyenler iptal kültürünün kurbanı oldu”; Bolşoy Tiyatrosu Müzik Direktörü, Rusya-Ukrayna arasında taraf belirtme baskısı nedeniyle istifa ettiğini duyurdu.

Dancers resign from Bolshoi ballet over Ukraine in further blow to Russian cultural sector (euronews, 8 mart)

Two dancers have ended their association with Russia’s Bolshoi Theatre over the country’s invasion of Ukraine.

Rusya’ya karşı yaptırımlar Çaykovski’yi bile sildirecek (Sözcü, 10 mart)

​​Rusya’nın Ukrayna’yı işgali tüm dünyayı derinden etkilerken Galler’den de şaşırtıcı bir haber geldi. Cardiff Filarmoni Orkestrası, “şu anda uygunsuz olacağını” söyleyerek Rus besteci Çaykovski’yi programından çıkardı.

Belle and Sebastian’dan Ukrayna ile dayanışma çağrısı (bantmag, 12 mart)

İskoçyalı indie pop grubu Belle and Sebastian, yeni teklisi “If They’re Shooting at You” vasıtasıyla Ukrayna ile dayanışmaya çağırıyor. Parçanın klibinde birtakım Ukraynalı fotoğrafçıların merceğinden dönemin izlerini görme fırsatı elde ediyoruz. Şarkının tüm geliri, bölgedeki insani yardım çabalarına aktarılıyor olacak.

Pink Floyd’dan Rusya ve Belarus’a tepki (bir baba indie, 12 mart)

Son yapılan açıklamaya göre efsanevi rock grubu Pink Floyd, 1987’den sonra yayınladığı albümleri ve David Gilmour’a ait olan kayıtların Rusya’dan erişimini engelledi.

Rus piyanistin konserleri savaşı kınamasına rağmen iptal edildi (gazete duvar, 13 mart)

Alexander Malofeev’in Kanada’da vereceği konserler, sanatçı savaşı kınadığını açıklamasına rağmen iptal edildi. Kanada kamuoyu, konser iptalini ırkçılık olarak yorumluyor.

​​29 ülkeden 94 keman virtüözü Ukrayna için çaldı (diken, 13 mart)

Litovçenko’nun işgal altındaki performansının ardından dünyanın dört bir yanındaki keman virtüözleri destek için eski bir Ukrayna halk şarkısı ‘Verbovaya Doşeçka’yı birlikte çaldı.

Haddini bil Dostoyevski! (diken, 14 mart)

Rönesans’ın doğduğu topraklarda birileri, Fyodor Mihailoviç’i yasakladı. Sonra özür dilemeler filan… Yanlış anlaşıldık teraneleri…  Neymiş, yaptırım uygulanıp, savaşa, “Dur” denecekmiş… Kimse mızrağı çuvala saklamasın!

“Savaşa tüm hücrelerimle karşı çıkıyorum” diyen baş balerin Olga Smirnova, Bolşoy Balesi’nden ayrıldı (medyascope, 17 mart)

Dünyanın en eski balelerinden Bolşoy’un baş balerini Olga Smirnova, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına yönelik savaş karşıtı açıklamalarının ardından Bolşoy Balesi’nden ayrıldı ve Hollanda Ulusal Balesi’ne katıldı.

Rus sanatçıların eserlerinin satılacağı üç müzayede iptal (diken, 17 mart)

Müzayede evleri Christie’s, Sotheby’s ve Bonhams Rus sanatçıların eserlerinin satılacağı açık artırmaları iptal etti.

​​Ukrayna’da Tiyatro Binası Vuruldu, Taraflar Birbirini Suçladı (tiyatro dergisi, 17 mart)

Ukrayna’da sivillerin sığındığı tiyatro binası vuruldu. Ukrayna saldırıdan Rusya’yı sorumlu tuttu. İddiaları reddeden Rusya ise saldırıyı Azov Taburu’nun yaptığını öne sürdü.

Fransa, hem Ukraynalı hem de Rus sanatçılar için 1 milyon dolarlık yardım başlattı (sözcü, 17 mart)

Fransız hükümeti, devam eden Rus işgali nedeniyle yerlerinden edilen Ukraynalı sanatçılara yardım etmek için 1 milyon dolarlık bir yardım fonu planladı. Fon ayrıca, Rus hükümetinin ifade özgürlüğü kısıtlaması nedeniyle ülkeden kaçan muhalif Rus sanatçılara da açılacak.

Arnold Schwarzenegger’den Rus halkına çağrı (sözcü, 18 mart)

Rus halkının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e savaşı bitirmesi için çağrıda bulunarak baskı yapmasını isteyen Schwarzenegger, Kremlin’in Rus halkına kasten yanlış bilgi verdiğini söyleyerek bu sayede savaşı meşru kılmaya çalıştığını öne sürdü.

Leonardo DiCaprio’nun Ukrayna paylaşımı dikkat çekti (sözcü, 18 mart)

Leonardo DiCaprio, Instagram’da yaptığı paylaşımla Ukrayna’daki savaş mağdurlarına destek olurken dikkat çekti. Ünlü oyuncu, paylaşımı ile takipçilerinin de takdirini topladı.

Rus oligarkların yıldızları: Ünlü sanatçıların milyonlarca dolarlık performansları tekrar gündem oldu (sözcü, 18 mart)

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş ile birlikte Rus oligarklara yaptırımlar uygulanıyor. Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Bild, geçmişte milyonlarca dolara Rus oligarklara özel konser düzenleyen sanatçıları sıraladı.

Engelleme ve Yasaklar

Yerli filmlere ‘Bergen’ nedeniyle erteleme (birgün, 15 mart)

“Bergen” filminin yüksek gişe rakamları nedeniyle bu hafta gösterime girecek yerli filmlerin vizyon tarihi ertelendi.

Bergen filmine engel: Şarkıcıyı katleden Serbest’in yaşadığı Kozan’da gösterimden kaldırıldı (birgün, 5 mart)

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Adana’nın Kozan ilçesinde belediyenin ‘Bergen’ filmini yayınlamaktan vazgeçerek gösterimden kaldırdığını, filmin İstanbul’daki galasına da çevik kuvvet ekiplerinin geldiğini söyledi. Bergen’i öldüren Halis Serbest’in yaşadığı Kozan’da Belediye Başkanı Kazım Özgan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Öyle uygun görüldü” dedi. Ayrıca, filmin yapımcılarının da tehditler aldığı öne sürüldü.

Kozan Belediyesi’nden Bergen açıklaması (evrensel, 6 mart)

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, “Bergen” filmine yönelik gösterim yasağını, “Araştırdım film şiddet içeriyor, bu nedenle ilçede hiç yayınlanmayacak” diyerek savundu.

Bergen filmini yayınlamayan Belediye Başkanı’na, Farah Zeynep Abdullah’tan yanıt (birgün, 6 mart)

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, başrolünde Farah Zeynep Abdullah’ın yer aldığı Bergen filminin ilçede yayınlanmayacağını açıkladı, Abdullah bu ‘IQ testi’yle yanıt verdi.

Bergen’in senaristi: Acıların kadını şarkısını bilerek kullanmadık (DW Türkçe, 8 mart)

Bergen Filmi için Ortak Açıklama (birgün, 12 mart)

Sinema örgütleri Bergen filminin Kozan’da gösterimden kaldırılmasına tepki gösterdi. Bergen’in katilinin ekranlarda yer bulmasının eleştirildiği açıklamada, medyaya sorumlu yayıncılık çağrısı yapıldı.

Cizre Kaymakamı Mehmet Tunç, “Mem û Zîn” tiyatro oyununu yasakladı (medyascope, 7 mart)

Daha önce farklı il ve ilçelerde 13 kez sahnelenen oyunun yasaklanması için gerekçe gösterilmedi.

Oyuncular Sendikası’ndan Mem û Zîn oyununun iptaline tepki (kronos, 8 mart)

Oyuncular Sendikası, 12 Mart’ta sahnelenmesi planlanan fakat Cizre Kaymakamlığı tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edilen Mem û Zîn oyununa ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada oyun iptalinin sansür olduğu vurgulandı.

Engellemeler ve yasaklar başlaığı altındaki diğer haberler: 

‘Bergen’ salonlara can suyu oldu (cumhuriyet, 16 mart)

Vizyona girdiği 4 Mart’tan bugüne 3 milyon izlenmeye yaklaşan “Bergen” filmi, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle diğer filmlerin vizyon tarihlerini erteletti.

Gülşen’den Bergen şarkısı: Sen Affetsen Ben Affetmem (gazete duvar, 9 mart)

​​Bergen’in anısına hazırlanan ‘Bergen Saygı Albümü’nde yer alan ve Gülşen’in sesinden dinleyiciyle buluşan ‘Sen Affetsen Ben Affetmem’ şarkısı müzik listelerine hızlı giriş yaptı.

‘Sen Affetsen Ben Affetmem’ şarkısı 2 ay yasaklandı (gazete duvar, 3 mart)

Bergen’in ‘Sen Affetsen Ben Affetmem’ şarkısını seslendiren ve 4 Mart’ta klibini yayınlayacak olan Mehtap Yılmaz, şarkının yasaklandığını ve 2 ay şarkıyı okuyamama cezası geldiğini açıkladı.

Farah Zeynep Abdullah: Şiddeti hiç bu kadar yakından tanımamıştım (sözcü, 12 mart)

“Şiddeti hiç bu kadar yakından görmemiş, tanımamıştım. Çünkü fiziksel şiddet tespiti kolay olabiliyor. Şiddeti ele alış biçimimiz bu süreçte beni heyecanlandırdı açıkçası. Filmde çok fazla şiddet göstermiyoruz ama göstermekten ziyade hissediliyor”

Toplumsal Cinsiyet ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Hazal Kaya’dan Ahmet Hakan’a yanıt: ‘Haddiniz değil!’ (cumhuriyet, 6 mart)

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, “Hazal Kaya’nın oyunculuğundan nefretimin 5 sebebi” başlıklı bir yazı yazdı. Oyuncu Hazal Kaya ise Hakan’ın eleştirilerine sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Ahmet Hakan: ‘Tamam abi tamam, Hazal Kaya, Meryl Streep ayarında bir metot oyuncusudur’ (cumhuriyet, 13 mart)

“Hazal Kaya’nın oyunculuğundan nefretimin 5 nedeni” başlıklı yazısıyla tepki çeken Hürriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, kaleme aldığı yeni yazısıyla, kendisine yönelik yapılan eleştirilere ve tepkilere yanıt verdi.

Şarkıcı Gülşen’in ‘Lolipop’ şarkısının klibi kısa sürede gündem oldu. (evrensel, 11 mart)

Gülşen daha önce sahne kıyafetleri üzerinden hedef alınmasına tepki göstermiş, “Yaşam bu zihniyetler kadar küçük değil… Hiçbir sıfatın kölesi değilim. Kimseye ait değilim. Ben kendimim” demişti

Ezgi Aktan’dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü şarkısı: ‘Yok, Olmaz!’ (gazete duvar, 8 mart)

Müzisyen Ezgi Aktan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir şarkı yayınladı. ‘Yok, Olmaz!’ adlı şarkıda Aktan, duygusal ve psikolojik erkek şiddetine karşı kendi yorumuyla bir “ihtar”da bulunuyor.

Z kuşağı kadınlarından ‘Kadın’ şarkısıyla yaşam çağrısı (gazete duvar, 8 mart)

Melis Karaduman ve Canay Doğan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla beş kadın müzisyenle ‘Kadın’ şarkısı için bir araya geldi.

Toplumsal cinsiyet ve 8 Mart başlığı altındaki diğer haberler: 

Bergen’in ailesinden bağış: Albüm geliri kadınlara (hürriyet, 1 mart)

1989 yılında eski eşi tarafından öldürülen Bergen anısına saygı albümü hazırlandı. Sanatçının şarkılarını 8 ünlü ismin seslendirdiği çalışma, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çıkacak. Albümün geliri ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na bağışlanacak.

Rewşan ve Tara Mamedova’dan kadınlara armağan: ‘Xuçê’ (gazete duvar, 4 mart)

Kürt müziğinin yeni neslinin en önemli kadın şarkıcı ve bestecilerinden Rewşan ve Tara Mamedova, birlikte yazdıkları ‘Xuçê’ (Kız Kardeşim) isimli şarkıda bir araya geldi.

Fotoğrafçı kadınlar ve LGBTİ+’lar, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı “VATOZ” platformunda (medyascope, 7 mart)

Kadınların fotoğraf ve sanat alanında karşılaştıkları dışlayıcı tutum ve politikaları protesto etmek amacıyla kurulan “Varız Buradayız” inisiyatifi, “VATOZ” adında internet tabanlı bir dayanışma ağı kurdu. Platform, 8 Mart 2022’de açık çağrı yapacak.

Kadın yönetmenlerin kısa filmleri, 8 Mart kapsamında Beşiktaş’ta gösterime giriyor (medyascope, 7 mart)

Beşiktaş Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Directed by Women Turkey” desteğiyle kadın yönetmenlerin filmlerini izleyicilerle buluşturuyor. Programda film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler de yer alacak.

Demet Evgar’dan tek kişilik eylem: Ben kadınım, gücümün farkındayım (evrensel, 7 mart)

Oyuncu Demet Evgar, 8 Mart öncesi tek kişilik bir eylem düzenledi. Evgar, şehirde metro girişine “Ben kadınım, farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum” yazılı pankart asıp konuşma yaptı.

Müzik dünyasında yıldızı giderek parlayan iki genç kadın: Nisan Ak & Beste Toparlak (gazete duvar, 8 mart)

Orkestra şefi Nisan Ak ve arpist Best Toparlak’la ortak albümleri Händel Si Bemol Arp Konçertosu’nu ve müzik dünyasında kadın olmayı konuştuk…

Kalben: Kadınlarla hep birlikte bir orman gibiyiz (birgün, 8 mart)

Alternatif sahnenin güçlü sesi Kalben, 8 Mart mesajını BirGün aracılığıyla verdi: “Kendi köşenizde, bu en zor zamanları bile yaşanır kılmak için çabaladığınızı bilmek bana devam etme gücü veriyor. Zihnimize, yeteneklerimize, zekâlarımıza ve eşsiz bedenlerimize kuvvet.”

Kadınlara Selda Bağcan armağanı (cumhuriyet, 10 mart)

Küçükçekmece Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlara armağan olarak bir Selda Bağcan halk konseri sundu.

Töre kurbanı Güldünya’nın dramı bu oyunda (sözcü, 11 mart)

İBB Şehir Tiyatroları, Deniz Altun’un töre cinayetine kurban giderek ismi sembol haline gelen Güldünya Tören’in hikayesinden esinlenerek yazdığı Gül’e Ağıt adlı oyunu seyirciyle buluşturuyor…

Sahnede kadın var! (birgün, 9 mart)

İzbbŞt’nin yeni oyunu olan Mor Şalvar’ı, oyun öncesi Zeynep Altıok Akatlı, Melek Göregenli sahnede tartışıyor.

Birlikte güçlü (pera müzesi)

Pera Film, kadın sinemacıların setlerdeki cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadele etmek üzere kurduğu “Susma Bitsin” platformuyla birlikte düzenlediği “Birlikte Güçlü” programıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasını kutluyor. Program bünyesindeki filmler 8 Nisan 2022 tarihine kadar Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilecek.

Kadınlar sanatıyla #Birlikteyiz diyor (birgün, 15 mart)

WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul için geri sayım başladı. British Council’ın Türkiye Sanat Direktörü Aysun, “Festivalimizi #Birlikteyiz çağrısıyla duyuruyoruz çünkü bir araya gelmenin önemine inanıyoruz” diyor.

WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul bu yıl #BİRLİKTEYİZ çağrısıyla 19-20 Mart’ta Müze Gazhane’de (argonotlar, 16 mart)

WOW – Dünya Kadınlar Festivali kadınları destekleyerek, kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için ürettikleri çözümleri görünür kılmayı hedefliyor.

Tiyatro

Tepkilerin ardından Moda Sahnesi’ne yeniden elektrik verildi (birgün, 10 mart)

Ocak ayında 20 bin, şubatta 19 bin 270 TL gelen elektrik faturalarını ödemeyen Moda Sahnesi’nin elektriği kesildi. Gelen tepkilerin ardından Moda Sahnesi’ne yeniden elektrik verildi.

4 saat sonra elektriği açılan Moda Sahnesi’nin Sanat Yönetmeni Aydoğan: (t24, 10 mart)

Hiçbir özel tiyatronun bu paraları ödeyebilme bütçesi yok

Özelleştirilen varlıklarımız ve ödemediğimiz elektrik faturası (diken, 10 mart)

“Zamlı elektrik faturasını ödemeyi ‘reddeden’ Moda Sahnesi’nin elektriği kesilmiş bu sabah. Nedendir bilinmez (sosyal medya tepkisi nedeniyle olsa gerek), birkaç saat sonra açılmış. Yarın ne olacağı belli değil.”

Kılıçdaroğlu elektriği kesilen Moda Sahnesi’ne MHP’nin kandilleriyle geldi: “Başlı başına vahim bir tablo” (t24, 12 mart)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy’de bulunan ve faturalarını ödeyemedikleri için elektrikleri kesilen Moda Sahnesi’ni ziyaret etti. Tiyatro sahnesini gezen Kılıçdaroğlu, MHP’nin daha önce kendisine gönderdiği kandillerden ikisini  Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan’a verdi.

Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi Peter Sellars tarafından yazıldı (müstehak, 13 mart)

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI), bu yıl Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi ABD’den ünlü tiyatro ve opera yönetmeni Peter Sellars tarafından yazıldığı bildirdi.

Seçki Selvi’den 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Bildirisi: Tiyatronun Kapanması Demek Dünyaya Gözümüzü Kapatmak Demektir (mimesis, 14 mart)

İnanıyorum ki tiyatronun da katkısıyla ortak belleği besleyerek, insanlarla, halklarla, ülkelerle el ele tutuşup omuz omuza vererek insanca yaşanan ortamlarda dünya sanatçılarını alkışlamaya devam edeceğiz.

Tiyatro başlığındaki diğer haberler: 

Genco Erkal: Sağlık sorunlarım nedeniyle iki hafta sahneden uzak kalmak zorundayım (t24, 10 mart)

Erkal Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu açıklamayı yapmak biraz zor ama ne yapalım durum böyle. Sağlık sorunlarım nedeniyle iki hafta kadar sahneden uzak kalmak zorundayım. Ertelenen oyunlar için bilet aldığınız satış kanalıyla iletişime geçebilirsiniz” açıklamasını yaptı.

  1. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Küratörü: “Işıl Kasapoğlu” (tiyatro dergisi, 15 mart)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, vakfın 50. yılını kutladığı 2022’de programını yeni bir yapıyla şekillendirmeye başlıyor. Festival programı bu yıldan itibaren, sahne sanatları alanından bir oyuncu, yönetmen, dramaturg veya yazarın artistik yaklaşımını yansıtacak.

Doç. Dr. Leman Yılmaz DasDas’ın Proje Direktörü Oldu (tiyatro dergisi, 17 mart)

16 yıl boyunca İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bünyesinde çalışan, 9 yıldır ise İstanbul Tiyatro Festivali’nin direktörlüğünü yürüten Doç. Dr. Leman Yılmaz, 7 Şubat itibariyle DasDas’ta proje direktörü olarak görev yapmaya başladı.

Din Görevlilerinden Oluşan Tiyatro Grubu İlk Oyununu Sergiledi (tiyatro dergisi, 16 mart)

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü dolayısıyla Konya’da din görevlileri tarafından “Bir Destandır Çanakkale” adlı tiyatro oyunu sergilendi.

Bakanlık Parayı Verdi, ‘Zorunlu Oyun’ Şartını Kaldırdı: “Bize Verilmeyen Bütçenin Hesabını Soruyoruz” (tiyatro dergisi, 17 mart)

Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel tiyatrolara verdiği bütçe desteği için aradığı ‘zorunlu 15 oyun oynama’ şartını kaldırdı. Karar, destekten yararlanamayan özel tiyatroların tepkisini çekti.

İBB Şehir Tiyatroları’ndan Dünya Tiyatro Günü’ne özel 9 oyun (sözcü, 18 mart)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın oyuncuları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde ücretsiz olarak sahnelenecek 9 oyunla izleyicilerle bir araya gelecek.

Devlet tiyatroları ile özel tiyatrolar, Tiyatro Günü’nü birlikte kutlayacak (gazete duvar, 18 mart)

“Hem özel tiyatroların hem de devlet tiyatrolarının 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü birlikte kutluyor olmaları muhteşem bir şey. 81 ilimizdeki tüm tiyatroseverler farklı farklı illerde farklı farklı oyunlar izleyecek”

Kimse bize karışamaz (birgün, 11 mart)

Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’ndan ‘Ana Gökyüzü Delinmiş’ oyununun yazarı Ümmiye Koçak, “Ben de düşüncelerimi yazabilirim, kimse de bana karışamaz” diyor.

Müzik

Faturalara yansıyan zamlar canlı müzik ve konser sektörünü vurdu (gazete duvar, 4 mart)

Özellikle elektrik, doğalgaz gibi temel gider kalemlerine ve alkollü içeceklere yapılan büyük zamlarla birlikte canlı müzik ve konser mekânları son yılların en büyük kriziyle karşı karşıya kaldı.

MSG’de Candan Erçetin dönemi sona erdi, Olağan Genel Kurul başladı (gazete duvar, 9 mart)

Candan Erçetin ve Harun Tekin müzisyen meslektaşlarına veda etti.

MSG’nin yeni başkanı Ferhat Göçer oldu (müstehak 12 mart)

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’nin 12. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Adaylardan Ferhat Göçer, yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.

Aynur Doğan’ın Diyarbakır konserine yoğun ilgi (evrensel, 12 mart)

Sanatçı Aynur Doğan Diyarbakır’da verdiği konserde seslendirdiği stranlarla katılanlara keyifli anlar yaşattı.

Gelen eleştrilere örnek:

https://twitter.com/erdalavcihdp/status/1502750886849916931?s=24

Deyişi caz tarzında okudu, kimi Alevi dedelerce eleştirildi… Aksaç: Siyahi biri söyleseydi ayağa kalkar alkışlarlardı (indyturk, 15 mart)

“Bugün bize pir geldi” deyişini caz stilinde seslendirdiği için kimi Alevi dedelerince orijinlini bozmakla suçlanan müzisyen Oğuz Aksaç “özür dile” çağrısını “gericilik” olarak niteleyerek karşı çıkanlara tepki gösterdi.

Fazıl Say’dan Türkan Saylan bestesi: Bir sokağa adı verilmeyecek olması üzücüdür ama pek çok sokakta melodisi tınlayacak (t24, 16 mart)

AKP İBB Grup Sözcüsü Gökkuş, “Türkan Saylan Türk milletini temsil eden biri değildir. Burada bulunduğumuz sürece bu kişinin ismini hiçbir yere vermeyeceğiz” demişti.

Doğuş’tan yeni şarkı ‘Geçmicek’: Tarkan’a diss attım (gazete duvar, 17 mart)

“Geçmicek” isimli şarkısından bir bölüm paylaşan şarkıcı Doğuş, “Rapçiler nasıl birbirlerine diss atıyor ben de pop sanatçısı olarak ilk diss’i Tarkan’a attım” dedi.

Müzik Başlığındaki diğer haberler: 

‘Kız çocukları okusun’ diye konser verdiler (sözcü, 11 mart)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Bodrum’da yaşayan iş insanlarından oluşan gönüllü erkek korosu “Bir kız çocuğunun geleceği ol!” sloganıyla konser verdi. Konserin geliri Türk Eğitim Vakfı “Eğitimli kızlar, umutlu yarınlar” fonuna bağışlandı.

Yeni Türkü’nün 22 farklı sesten “Zamansız” şarkıları dinleyici ile buluştu (evrensel, 11 mart)

Farklı tarzdaki 22 müzisyenin Yeni Türkü şarkılarını yorumladığı saygı albümü niteliğindeki “Yeni Türkü Zamansız”, Pasaj Müzik etiketiyle sevenleriyle buluştu.

Fuat Ergin’in yeni albümü yayınlandı: ’50 Kalibre’ (cumhuriyet, 12 mart)

Yerli hip hop/rap kültürünün önemli isimlerinden Fuat Ergin’in; kendine has battle tarzını, modern ve oldschool altyapılarla buluşturduğu yeni albümü “50 Kalibre” 11 Mart gecesi yayınlandı.

​​Müzik susmaz kar yağsa da (cumhuriyet, 14 mart)

İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali, İstanbul’da kar alarmı yapıldığı gece Harbiye’de, Amsterdam’dan gelen New Collegium grubunun çaldığı Telemann besteleriyle gerçekleşti.

Müzik en güzel direniştir (birgün, 16 mart)

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü’ne karşı, kurdukları grupla dikkatleri üzerine çeken akademisyen/müzisyen Alaz Pesen, “Müzik kimilerinin sandığı gibi yalnızca eğlence anlamına gelmez çünkü, her duyguyu, her düşünceyi yansıtabilir, yeri geldiğinde de en güzel direniştir” diyor.

AKM’de Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Özel Konseri (t24, 16 mart)

Birinci Dünya Savaşı’nın dönüm noktası olarak adlandırılabilecek, tarihin en çetin savaşlarından olan Çanakkale Savaşları’nın 107’nci yılı kapsamında Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Özel Konseri düzenlendi.

Orhan Veli’nin şiirleri dinletiye dönüşüyor (cumhuriyet, 17 mart)

İş Sanat’ta bu ay Türk edebiyatının önde gelen şairlerinde Orhan Veli Kanık’ın şiirleri müzik ile buluşacak. Dinleti, “Gün Olur, Alır Başımı Giderim” adıyla sanatseverlerle buluşacak.

’29. İstanbul Caz Festivali’ 25 Haziran’da başlayacak (t 24, 17 mart)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 29’uncu kez düzenlenen “İstanbul Caz Festivali” müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

MÜYORBİR’den çağrı: 24:00’ten sonra canlı müzik yasağı kaldırılsın (gazete duvar, 17 mart)

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu, üç bakanlığın mutabakata vararak müzikteki gece 12 yasağının kaldırılması için adım atması çağrısında bulundu.

Bir yoldaşlık hikayesi: Grup Dost Yürek (evrensel 18 mart)

Grup Dost Yürek, tamamı kadın müzisyenlerden oluşan 1993 senesinde kurulmuş bir müzik grubu. Şarkılarında daha çok yaşamı ve doğayı ele alan grup sonra zamanlarda zeytinliklerin maden sahasına açılmasına tepki gösteriyor.

Türkiye’nin ilk kukla operası ‘Madama Butterfly’ büyük ilgi gördü (sözcü, 18 mart)

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Giacomo Puccini’nin Uzakdoğu motifleri ile süslediği dünyaca ünlü Madama Butterfly Operası’nın, ‘kukla operası’ versiyonu ile dünya prömiyerini sahnelerken, sanatseverlerden tam not aldı.

Pandemi sonrası yeni bir festival çağı başlıyor… 29. İstanbul Caz Festival programı açıklandı (cazkolik, 18 mart)

İstanbul Caz Festivali bu yıl İKSV’nin 50. yıl kutlama etkinlikleri altında ayrı bir gurura sahip. Pandemi sonrasına dönük olarak hızlı bir toparlanma sürecine gireceğini umduğumuz müzik ve eğlence endüstrisinin başrol oyuncularından İstanbul Caz Festivali yeniden başlamanın işaret fişeğini ateşliyor…

Pervin Chakar, Ertan Tekin ve Dengin Ceyhan, yeni albümde buluştu (gazete duvar, 3 mart)

Soprano Pervin Chakar, duduk ustası Ertan Tekin ve piyanist Dengin Ceyhan, ‘Breath of Nahrain’ albümünde bir araya geldi.

 

Etkinlikler ve diğer haberler

Duygu Asena romanı Aslında Özgürsün dizi oluyor (mürekkep, 9 mart)

Kültür sanatta bu hafta (medyascope, 11 mart)

‘Mahallemizin kadınları’ Amerika’daki festivalde yarışacak (sözcü, 11 mart)

Naif Bey Kumpanyası: Yetişkinler için kukla tiyatrosu (gazete duvar, 12 mart)

“BeReZe Şenliği 22”, 20-27 Mart Tarihleri Arasında Düzenleniyor (tiyatro dergisi, 15 mart)

Emre Yavuz: Rachmaninof Kaydımdan Farklı Olarak Dans Temalı Bir Albüm Projem Var (terrabayt, 9 mart)

Fizy’de şubat ayında en çok dinlenen isimler açıklandı: (gazete duvar, 10 mart)

Pop müzik yeniden zirvede

CRR’de yüz yıllık konser (cumhuriyet, 10 mart)

Nejla Melike Atalay ile Besteci Kadınların Türkiye Cumhuriyeti Öncesi ve Sonrası Yaratım Koşulları (5harfliler, 10 mart)

İki yıl aradan sonra yeniden Bursa Kitap Fuarı (mürekkep, 4 mart)

​​Zeugma, metaverse ile gezilebilecek (t24, 4 mart)

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sinema 65 sinema projesine 1,8 milyon lira destek (t24, 5 mart)

Metin Akpınar kaybettiği ‘izinsiz gösterim’ davasına itiraz etti: Karar bozuldu (t24, 6 mart)

Türkiye’nin ilk öğrenci gazetesi: Görünüm 40 yaşında (jurno, 9 mart)

Sekiz Oscar kategorisi hakkında alınan karara tepki büyük (bantmag, 10 mart)

Gerard Depardieu hakkında tecavüz suçlaması düşmedi (sözcü, 10 mart)

Şamanlar, kara büyüler: 41. İstanbul Film Festivali folklorik korku seçkisi (bantmag, 11 mart)

Elif Şafak yeni romanıyla üç ödüle aday gösterildi (bianet, 11 mart)

Selda Bağcan: Biz nasıl bu günlere geldik bilemiyorum (gazete duvar, 10 mart)

Borusan’dan ‘Edip Cansever Üzerine Konuşmalar’ serisi (sözcü, 11 mart)

Kartal Belediyesi tarafından sinema sektörünün gelişimine katkıda bulunmak, kısa film yapımını özendirmek ve desteklemek amacıyla düzenlenen 3. Ulusal Kısa Film Festivali 14 Mart’ta başlıyor. (sözcü, 11 mart)

Bursa’da Festival Meşalesi Yandı (tiyatro dergisi, 11 mart)

Midge’in Sesi, Komedinin Cesareti: The Marvelous Mrs. Maisel (5harfliler, 15 mart)

Ayvalık Uluslararası Film Festivali 24-25 Eylül’de Diyarbakır’da (altyazı, 15 mart)

Murat Özer’in Ardından: Kahkahası Ömre Bedel (altyazı, 15 mart)

“TikTok” Cannes Film Festivali’ne sponsor oldu (t24, 16 mart)

Yayıncılık sektörü destek bekliyor (birgün, 16 mart)

“Çağrı: İslamiyet’in Doğuşu”, 45 yıl sonra sinemalarda gösterime girecek (t24, 17 mart)

“Sanat filmleri iş yapmıyor, gişe filmlerine ihtiyacımız var” (sözcü, 18 mart)