8 Nisan

Vaka rekorları kırılırken orkestra ve koro sanatçıları, 200 kişilik provaya çağrıldı  

12-15 Nisan tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına, Devlet Opera ve Balesi Korosuna, Türk Sanat Müziği Korosuna, Ankara Arena Spor salonunda prova ve kayıt programı gerçekleştirileceği bildirildiği belirtildi. (BirGün)

Acı çeken kadın ve çocukların öyküsü

Tiyatro sanatçısı Ayşe Lebriz Berkem, 4 Nisan Pazar günü Zoom üzerinden “Hikâyelerimiz” adlı canlı tek kişilik performansıyla yaşadıklarımıza ya da bir şekilde tanığı olduğumuz dramlara dokunan üç öyküyü anlattı ve “Kadın Savaşı Baladı”nı seslendirdi. (Cumuriyet)

Oyuncu Kadrosu Beyazlardan Oluşan Cinderella İptal Oldu – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

ABD’nin  Minnesota eyaletindeki Chanhassen Dinner Theatres adlı yemekli tiyatro kuruluşu, 22 Mart’ta yaptığı açıklamada bünyelerinde farklılık, eşitlik ve kapsayıcılığa yer verme konusunda taahhüt verdiklerini, ırkçılık karşıtı bir politika izleyeceklerini ve bunlara uymak için Cinderella müzikalinin sergilenmeyeceğini açıkladı. (Mimesis)

NFT nedir? Sizi zengin eder mi? – DW Türkçe 

NFT ve Kripto sanat çılgınlığı dünyayı gittikçe sarıyor. Uçuk rakamlara satılan dijital dosyalar sonrasında daha da çok sanatçı ve koleksiyoner bu mecraya akın ediyor. Tabii kısa yoldan zengin olmak isteyenler de… Peki ama NFT nedir ve bu teknolojinin altında yatan temel prensip bizim hayatımızı nasıl etkileyecek? Ve tabii, NFT ile zengin olabilir miyiz? (DW Türkçe YouTube)

 

9 Nisan

Karadeniz Tiyatro Kooperatifi Kuruldu – Mimesis Sahne Sanatları Portali

Karadeniz Tiyatro Kooperatifi, bölgede faaliyet gösteren 7 özel tiyatronun girişimi ile 2021 yılı Mart ayında merkezi Samsun’da olmak üzere kuruldu. (Mimesis)

Rojava’nın İlk Kadın Tiyatro Grubundan “Masal Programı”

Rojava’nın ilk kadın tiyatro grubu Teatra Sarya Baran oyuncuları, hazırladıkları masalları farklı mekanlarda ve kendi kurdukları stüdyolarda izleyiciye ulaştırarak masal kültürünü yaşatmayı amaçlıyor. (Yeni Yaşam)

 

10 Nisan

 İBB Şehir Tiyatroları Spotify’da – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, kültür- sanat etkinliklerini online olarak Spotify’da yayımlayacağını duyurdu. (Mimesis)

Bahar Çuhadar -Zoom Oyunlarında Umut Var! – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Yeni Perform ve Şimdi Yapım’ın ortak prodüksiyonu ‘Beyaz Kanatlar’ Zoom üzerinden canlı sahneleniyor. Oyunda bir yapay zekâ uzmanıyla bir hikâye anlatıcısının aşkını izliyoruz. Dijital tiyatroya ruh katılabileceğine dair umut veren; biçim ve içeriği, dünü ve geleceği başarıyla harmanlayan bir iş… (Mimesis)

Özgür Eren – Kültür Bakanlığı’yla Bu Dönemde de Mücadele Edilir mi? – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Kovid-19 salgınının etkilerinin şiddetle hissedildiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Salgın nedeniyle durma noktasına gelen sanatsal faaliyetlerin devlet tarafından en az desteklendiği ülkelerden birindeyiz. Ayrıca şirketlerin ve devletin kendilerine atfettiği imtiyazdan bağımsız sanat yapmanın da giderek zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Fırat Kuyurtar’ın yazılarından ve İlker Yasin Keskin’in yazısından öğrenilebileceği üzere BGST Tiyatro böyle bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı hukuki bir mücadele yürütüyor. (Mimesis)

‘Albümdeki şarkıların kendi hikayemizle bağlantısı var’

Müzisyen Serap Yağız ve Taner Öngör yeni albümlerini tanıttı. (Evrensel) 

 

11 Nisan

Haydi erkekler ‘Yeter dur’ deyin – Güncel yaşam haberleri 

Usta tiyatrocu Betül Arım, Haftasonu’nda bu çağrıyı yaptı. Arım, kadın ve çocuklara yönelik şiddet karşısında erkekleri birlik olmaya davet etti. Başarılı sanatçı, “Bu insanlık suçu ve ayıbına karşı birlik olmaya var mısınız?” diye sordu. (Sözcü)

Operaya ilgi duymayanlar bile… Şu karantina döneminde 

Şu karantina döneminde, -yavaş yavaş kısalsa da- evde kapalıyken, dijital ortamda hayretle seyredilecek bir gösteri var; dikkatinize getirmek isterim (t24) 

İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi, İzmir Bağımsız Tiyatro Günleri’ni anlattı: “Tiyatrocular, festival boyunca birbirlerinin oyunlarında sahne arkasında çalışarak dayanışacak”

İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi (BTİ), 21 Haziran 2020’de İzmir’deki 14 tiyatro sahnesinin ve tiyatro topluluğunun bir araya gelmesiyle kuruldu. BTİ’nin düzenlediği İzmir Bağımsız Tiyatro Günleri ise 26 Nisan-11 Mayıs tarihleri arasında Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Konak Halk Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. (Medyascope)

‘Tehlikeli’ bir rapçi: Ezhel

Ezhel’in kurduğu büyük masa, gösterişli mekân ve buna rağmen o ihtişamlı salonda çiğ eti tek başına yemesi “yok etmenin şanlı bir eylem” olduğunu düşünenlerin yalnızlığı olarak değerlendirilebilir. (Gazete Duvar)

İKSV’ye ‘Bu bienalin farkı ne’ diye sorduk, ‘Dikkat, her an karşınıza çıkabilir’ dediler!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2007-2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen 17. İstanbul Bienali, bu yıl her zamankinden farklı bir yapıda gerçekleştirilecek. (Diken) 

Tiyatro ve Tiyatrocular Onu Asla Yalnız Bırakmadı – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Muhsin Ertuğrul’un “Ölmeyi Bilen Adam” adıyla yayınlanan biyografisinin yazarı Ayşegül Çelik ile geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz, Türkiye Tiyatro Tarihi’nin önemli figürlerinden Handan Uran Ertuğrul’u konuştuk. (Mimesis)

 

12 Nisan

İÜ Devlet Konservatuvarı Kadıköy Rıhtım’dan Taşınmak İsteniyor, Öğrenciler Tepkili – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı (İÜDK) öğrencileri, Kadıköy Rıhtım’daki tarihi binadan, Göztepe’deki yerleşkeye taşınması kararını protesto etti. Bina önünde toplanan öğrenciler, “Konservatuvar yerinde güzel” diyerek basın açıklaması yaptı. (Mimesis) 


Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’nden Duyuru – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi bir basın açıklaması yaparak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile görüşmelere başladığını duyurdu. (Mimesis)


Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması ile Söyleşi – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun atanması sonrası yaşanan olaylara destek amacıyla birleşen ve bildiri yayımlayan sahne sanatları öğrencileri, kısa bir zaman sonra  “Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması” adı altında buluşarak bir platform oluşturdular. (Mimesis) 

Hollanda’da koronavirüs araştırması: ‘Tiyatrolar bazı önlemlerle sosyal mesafe olmadan açılabilir’ 

Hollanda’da hükümet ve etkinlik sektörünün girişimiyle gerçekleştirilen Fieldlab (saha laboratuvarı) deneyi; tiyatro, gösteri ve konferansların bazı önlemler çerçevesinde sosyal mesafe zorunluluğu olmadan yeniden güvenli bir şekilde açılabileceğini ortaya koydu. (BBC Türkçe)

13 Nisan

İbrahim Kalın’ın söz ve müziği kendisine ait olan ve Erkan Oğur’un düzenlediği “Hiç oldum” türküsünün klibi yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sözü müziği kendisine, düzenlemesi Erkan Oğur‘a ait “Hiç oldum” türküsüne klip çekti. Kalın’ın seslendirdiği şarkının klibi Youtube ve diğer dijital müzik platformlarında yayınlandı.  (t24) 

Dicle Doğan ile Söyleşi – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Hazal Şahin’in koreograf  Dicle Doğan ile söyleşisi. (Mimesis) 

20.Yüzyıl Ermeni Tiyatrosu Repertuarından Örnekler – Mimesis Sahne Sanatları Portali

İstanbul Edebiyat Evi’nde Ermeni Tiyatrosu üzerine söyleşilerin ikincisinde, bu kez Berberyan Kumpanyası ve diaspora tiyatrosundan repertuar örnekleri konuşuluyor. (Mimesis) 


Opera sanatçısı Erol Uras yaşamını yitirdi 

Türkiye’nin en önemli opera sanatçılarından biri olan Erol Uras 85 yaşında yaşamını yitirdi. (BirGün)

Orhan Pamuk kayıtsız kalamadı: Kitabımda Atatürk’e hiçbir saygısızlık yok

Yazar Orhan Pamuk, ‘Veba Geceleri’ romanında, Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret edildiği iddiasını yalanladı. (Diken) 

» İstanbul Modern’de ‘Asla Yalnız’ filmleri Kronos News | Bağımsız haber sitesi…

İstanbul Modern Sinema yeni online seçkiyi izleyicileriyle buluşturmaya hazırlanıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı yönetmen kadınların filmlerinden oluşan “Asla Yalnız”, 15-27 Nisan tarihlerinde izleyicilerle buluşacak. (Kronos 34) 

 

14 Nisan

Gösteri Sanatları Alanında Çalışan Kadınlardan Tiyatro Medresesi ile İlgili Açıklama – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Gösteri sanatları alanında çalışan kadınlar, Celal Mordeniz taciz vakasının kamuoyuna duyurulmasının üzerinden geçen 2 ayda Tiyatro Medresesi’nin ve Seyyar Sahne’nin sessiz kalması üzerine bir açıklama yaptı. (Mimesis) 

Ceylan Ertem: Bir sene daha bu şekilde yaşayamam, yeter artık!

“Başkalarının yanlışları sebebiyle hem manevi olarak hem de maddi olarak büyük yara almış durumdayız. Gerçekten yeter artık!” (t24)

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, tiyatro yasası için görüşmelere başladı

“Sektörde kayıt dışılığın önüne geçecek olan yasadır. Sahne arkası çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mesleki gelişimlerinin sağlanması başta olmak üzere tüm tiyatro emekçilerini sosyal güvenceye kavuşturacak olan yasadır” (t24) 

MESAM’da iktidar oyunları

Müzik eserleri sahiplerinin telif haklarını korumak üzere kurulan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) bir süredir tartışmaların odağında. Bu kez 27 Nisan’da yapılması planlanan Genel Kurul toplantısı ile gündeme gelen MESAM üyeleri genel kurulun salgın dolayısıyla ertelenmesini talep ediyor. (BirGün) 

Müzisyen Ozan Çoban: Pandemi müzisyenlerin emekçi olduğu gerçeğini yüzümüze çarptı

Ozan Çoban’la pandemi dönemini, müzik ve toplum ilişkisini konuştuk. (Evrensel)  

Müzisyen Tara Mamedova: Kürt müziği varlığını içindeki tutkuya borçlu

Müzisyen Tara Mamedova ile çok dilli müziğine sirayet eden yolculuklarını konuştuk. Mamedova, “Şarkılarım bana, ben şarkılarıma benzemek istiyorum. Yani yaptığım şeyle bir olmanın peşindeyim” dedi. (Gazete Duvar) 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi de vakıflara devredildi

İstanbul’da toplam 76 tescilli yapının vakıflara devredildiği ortaya çıktı. Bunlardan biri de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. (Gazete Müstehak) 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, televizyon dizi ve programlarına ceza yağdırdı 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, televizyon dizi ve programlarına ceza yağdırdı. Survivor, Arka Sokaklar, Çukur ve Baraj, RTÜK’ten nasibini aldı. (Gazete Müstehak) 

 

15 Nisan

Erkan Oğur ve İbrahim Kalın işbirliği gündem oldu: Saray, konu müzik olunca liyakat demiş! 

Müzisyen Erkan Oğur’un Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ‘Hiç Oldum’ şarkısına yardım ederek düzenlemesini yapması Twitter’da gündem oldu. (Cumhuriyet)

Netflix, içerdiği eşcinsel karakter sebebiyle Türkiye’de çekimi iptal edilen diziyi İspanya’da çekecek 

Netflix Türkiye için senaryosunu Ece Yörenç’in yazdığı ancak içerdiği eşcinsel karakter sebebiyle çekimi iptal edilen dizi İspanya’da çekilecek. (t24) 

Şair Şükrü Erbaş’ı tacizle suçlamıştı; ‘yalan söylediği için pişman olduğunu’ açıklayarak özür diledi

Şair Şükrü Erbaş’ı tacizle suçlayan ve isminin Fadime Öncü olduğunu söyleyen kadın, yalan söylediğini ve pişman olduğunu açıklayarak özür diledi. Erbaş, söz konusu mesajları paylaşarak, “Bildiğim şu ki öfkem hiç geçmeyecek. Bu çirkinliğe sizi muhatap ettiğim için özür dilerim” dedi. (BirGün) 

İmamoğlu: Özel Tiyatrolarımıza Destek Projesi Başlatıyoruz. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, salgın döneminde zor zamanlar geçiren özel tiyatrolara destek projesi başlatacaklarını duyurdu. Tiyatroculara çağrıda bulunan İmamoğlu, “Oyunlarını İstanbullularla paylaşmak isteyen değerli tiyatro sanatçılarımız, hemen sitemize girin ve kriterlerimize uygun şekilde başvurunuzu yapın” dedi. (BirGün) 

Müzisyen Evrencan Gündüz: Grammy’e adayım Yeni single çalışması “Sen de İnanma”

Yeni single çalışması “Sen de İnanma” ile dinleyiciyle buluşan Evrencan Gündüz, “Dünyaya açılmama 1 sene kaldığını düşünüyorum. Ama şimdi hızlanırsam sanırım bir Grammy kazanabilirim ilerde” diyor. (BirGün) 

Ankaralı müzisyenlerin çektiği “Dört” dizisi yayında

Pandemi nedeniyle sahne alamayan Ankaralı müzisyenlerin çektiği “Dört” dizisi yayına başladı. (Evrensel)  

Özkan Öztaş: Var olan Kürtçe ezgileri yeniden yorumladık

“Dîsa” albümünün prodüktörü Özkan Öztaş’la albümü ve Erivan Radyosu’nu konuştuk. Öztaş, “Kürt halkının kendini bulduğu, kendini duyurduğu bir yer oldu Erivan Radyosu” dedi. (Gazete Duvar) 

 

16 Nisan

Erkan Oğur’dan ‘İbrahim Kalın’la türkü’ açıklaması: “Bu benim hatam, hatasız bir insan gösterin”

Müzisyen Erkan Oğur, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “Hiç Oldum” türküsüne eşlik etmesi nedeniyle aldığı eleştirilere yanıt verdi.  (Cumhuriyet) 

DEVA Partisi’nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na: Sanatçılar ve sektör emekçilerini kaderlerine terk ettiniz, 102 emekçi intihara sürüklendi

DEVA Partisi Kültür Sanat Politikaları Başkanı Helün Fırat,  pandemi nedeniye bir yılı aşkın süredir çalışamayan sanatçılar ve sektör emekçilerinin kaderine terk edildiğini söyledi. Nisan ayında son ödemesi yapılması öngörülen destek programının destek tutarı arttırılarak devam etmesi gerektiğini vurgulayan Fırat, “çevrimiçi performans platformu kurulmalı ve sanatçılar aşılama sürecinde sıraya alınmalı” dedi. (t24) 

Bir köy monografisi: Dersim’de Bir Köy Kozluca

Fevzi Ayber, Ahmet Demirdöğen’in Kalan Yayınları’ndan çıkan “Dersim’de Bir Köy Kozluca” kitabı üzerine yazdı. (Evrensel)

Global Kürt Film Festivali Başladı

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da koronavirüs salgını nedeniyle online gerçekleştirilecek olan 12. Londra Kürt Film Festivali (LKFF) ‘Benim Kürdistan’ım’ temasıyla başladı. (Yeni Yaşam)

40. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma Filmleri Duyuruldu 

Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle programını 1 Nisan – 29 Haziran tarihleri arasına yayan İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma filmleri açıklandı. Festivalin ulusal yarışmaları 20-29 Mayıs tarihlerinde yapılacak. (Altyazı)

When a TikTok Influencer Dances, Who Gets Credit?

Late last month, the TikTok influencer Addison Rae went on “The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” and casually performed a suite of recent viral dance routines in a comedic skit. Critics reacted with cries of appropriation — the dances’ creators, many of them Black, were not credited — and with dismissals of Rae’s dancing ability. (NY Times, Podcast) 

Ground zero for gaming memes: 10 excellent video game TikTok accounts 

With a global audience of 800m monthly users, most of them under 21, the video sharing social media platform TikTok has always been a place where gaming culture is shared, celebrated and lampooned. (The Guardian)

Kusura bakma hocam… 2021.04.16

Ben de kutuplaşmaya karşıyım ama bu iktidarın müzisyenleri kendi kaderine terk etmesi seni mutsuz etmiyor mu? Eminim ki ediyordur. İbrahim Kalın-Erkan Oğur isminin bir şarkıda bile olsa yan yana gelmesi beni yaraladı hocam. (BirGün)

Esrarengiz sanatçı PAK | Dijital sanat dünyasının Banksy’si – DW Türkçe

PAK gizemli bir dijital sanatçı. Kimse onun kim olduğunu tam olarak bilmiyor. Yüzünü ve sesini saklayan PAK’ın son koleksiyonu, dünyaca ünlü müzayede firması Sotheby’s tarafından satışa sunuldu ve toplamda 17 milyon dolar gibi astronomik bir rakama satıldı. PAK’ın eseri “The Pixel” yaklaşık 1.5 milyon dolara satılarak, tarihteki en pahalı piksel olmuş oldu.

PAK aynı zamanda Aralık 2020’de, NFT ile dijital eserlerini satarak dünyada 1 milyon dolar kazanan ilk sanatçı olmuştu. Pek çok kimse onu “modern zaman peygamberi” olarak nitelendiriyor. (DW Türkçe YouTube) 

 

17 Nisan

‘Rüyanın Öte Yakası’ 

Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama’nın yeni seçkisi “Rüyanın Öte Yakası” yayında.  (Cumhuriyet) 

Histeri çağına hoş geldiniz

Amsterdam Üniversitesi öğretim üyesi Marc Schuilenburg’un “Hysteria: Crime, Media, and Politics” (Routledge 2021) isimli kitabından yazarı tarafından adapte edilen bu makale 16 Nisanda openDemocracy isimli portalda yayınlanmıştır. (Cazkolik)

İbrahim Kalın’dan Erkan Oğur’a: Sözlerine şaşırdım ve üzüldüm

İbrahim Kalın, seslendirdiği türküye eşlik etmesi sebebiyle eleştiri alan Erkan Oğur hakkında, “Birlikte susmaya karar verdik. Fakat üçüncü gün -belki yanlış hatırlayarak- söylediği şeylere şaşırdım ve üzüldüm” açıklamasını yaptı. (BirGün) 

Şükriye Tutkun, Erkan Oğur adına İbrahim Kalın’dan özür diledi 

Şükriye Tutkun, “Devletle ilgili görevine saygınız olmayabilir, akademik kariyerine de, ama bir müzisyenin bir müzisyene bu şekilde yanıt vermesi çok kırıcı. Halk müziğine gönül vermiş bir müzisyen olarak bu davranıştan ötürü @ikalin1’dan ben özür diliyorum” paylaşımında bulundu. (Gazete Duvar)

Kuruluşunun 81. Yıldönümünde Köy Enstitüleri Deneyimi Üzerine | E-Dergi, Sanat Tarihi

Köy Enstitüleri, 17 Nisan 1940 tarihinde çıkarılan yasayla, Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde kurulmuş, 27 Ocak 1954’te Demokrat Parti döneminde kapatılmıştır. Aşağıdaki metin, Nazile Kalaycı’nın, Köy Enstitüleri’ndeki eğitim anlayışının felsefi dayanakları ve siyasi içerimleri üzerine yazdığı, henüz yayınlanmamış incelemeden derlenmiştir. Köy Enstitüleri’nin Bildung hareketiyle olan bağına odaklanan bu bölümler, Kalaycı’nın kapsamlı incelemesinin küçük bir kısmını oluşturmaktadır. (e-skop)

Cizre Mem û Zîn Kültür Sanat Merkezi yıkıldı 

Cizre’de 2004 yılında açılıp, binlerce öğrenciye sanat eğitimi verilen Mem û Zîn Kültür Merkezi, 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte geçici süre kapalı kalmıştı, o günden sonra açılması fiili olarak engellenince sahibi tarafından yıkıldı. (Gazete Duvar)

18 Nisan

İki trans kadının başrolde yer alacağı Koza dizisinin çekimleri başladı Dizi YouTube’dan yayınlanacak 

Senaryosunu Serdar Saraçoğlu’nun yazdığı, yönetmenliğini Kevin Leonardo Jose Arthur’un üstlendiği ve iki trans kadının başrolde yer alacağı Koza adlı dizinin çekimlerine başlandı. (t24) 

Sanatçı Erol Demiröz, 81 yaşında hayatını kaybetti

Yeşilçam’ın usta isimlerinden Erol Demiröz, 81 yaşında hayatını kaybetti. (BirGün)

Rapçi Çağrı Sinci’den YouTuber Berkcan Güven’e yanıt

Bir YouTube kanalında kendisine yapılan eleştirilere cevap veren YouTuber Berkcan Güven, rapçi Çağrı Sinci’yi “KPSS mezunu öğretmen rap yapıyor. Hani protestlik? Devlete bağlısın” diyerek eleştirdi. Sinci ise “Ben öğretmenliği sırasında sürgün yaşamış bir insanım” sözleriyle Güven’e yanıt verdi. (BirGün)

Vecdi Sayar – Gerçeklerden kurmacaya 2021.04.18 

Önümüzdeki hafta sonu sahiplerine kavuşacak olan Oscar heykelciklerine aday olmayı başarmış yapımların önemli bir bölümünün gerçeklere dayanan kurmaca ya da özgün senaryolara sahip olduğunu görüyoruz. (BirGün) 

Barış Akpolat – Oturarak konser izlemelerin en iyisi 2021.04.18

Instagram konserleri hakkındaki görüşlerimi az çok biliyorsunuz. Uygulama özelliği olarak telefona veya tablete muhtacız. Laptop’ta da açamıyoruz. Tek yöntem iPhone ekranını Apple TV vasıtasıyla televizyona yansıtmak olsa da herkeste böyle bir imkân yok. (BirGün) 

New York Filarmoni 400 gün sonra yeniden sahnede – Kültür-Sanat haberleri

New York Filarmoni Orkestrası’nın son olarak seyirci karşısına çıkmasının üstünden bu yana 400 gün geçti. Pandemi döneminde performaslarına ara vermek zorunda kalan ünlü orkestra yeniden sahnede… (Sözcü)

Rap camiası arkadan konuşur, “Sırtını döndü bir de ben bıçaklayayım” der

Türkçe Rap’in ünlü ismi Server Uraz, çocuk denecek yaşta Pit10 mahlası ile başladığı müzikal yolculuğunu artık kendi adıyla sürdürüyor. “Rap camiasından uzaklaştım. Rüzgar dindiğinde sahada ne kalmış olacak, ona bakacağız” diyor. (Sözcü) 

Erkan Oğur meselesi, kırgınlıklar ve kızgınlıklar üzerine… 

“’Siyasetler üstü’ olarak konumlandırdığımız bir isim, karşısında olduğumuz siyasetin en önemli isimlerinden biriyle yan yana gelince olmuyor. İnsanın kalbi çiziliyor.” Müzik eleştirmeni Murat Meriç kaleme aldı… (Gazete Duvar)

Diyarbakır Hafızası’ndan yeni sergi

Diyarbakır Hafızası’ndan yeni çevrimiçi sergi: “Üretimin Hikayesi: Kavşaklar, Bereket ve Siyaset”, Diyarbakır’ı üretim ve ticaret okumaları üzerinden ele alıyor. (Gazete Duvar) 

İlk dans, son nakış: Garbis Baltaoğlu 

Tepebaşı Dram Tiyatrosu’nun ilk baleti Garbis Baltaoğlu dans etmediği zamanlarda dikiş diker. İki yeteneği de yepyeni dünyaların kapısını açar, sıra dışı insanlarla dostluklar kurmasına vesile olur… (Gazete Duvar)  

Fransa’da tiyatrocular mağaza vitrininde performans sergiledi

Paris’in merkezindeki şık bir giyim mağazasının vitrininde, birkaç düzine insandan oluşan küçük bir kalabalık, soğuk ve gri bir gökyüzü altında toplandı. (Gazete Müstehak) 

Altyazı Dergisi – Cinsiyet Eşitliği Söyleşisi 

Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar, Sinema-TV Sendikası’ndan Damla Kırkalı ve Senaristbir’den Duygu Ertekin’i ağırladığımız ‘Altyazı Fasikül Tartışmaları: Cinsiyet Eşitliği’ videomuzda, senaryonun yazım aşamasından figürasyonların cinsiyetlerine, setlerdeki kadın çalışanlar sayısından ekranlardaki cinsiyet temsillerine, meselenin farklı veçhelerini enine boyuna konuştuğumuz bir sohbet gerçekleştirdik. (Altyazı Dergisi YouTube kanalı) 

Angelina Jolie, Elif Şafak’la Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararını konuştu 

Oyuncu Angelina Jolie, yazar Elif Şafak’la TIME dergisi için bir söyleşi yaptı. Jolie’nin sorularını yanıtlayan Elif Şafak, “Sözleşmeden çekilmek iki mesaj veriyor, bir kadınlara hayatlarının önemli olmadığını söylüyorsunuz. İki, saldırganlara suçlarının meşrulaştırılacağını söylüyorsunuz. Şiddet yanlılarını cesaretlendiriyor” dedi. (T24)

Taylor Swift, Beatles’ın liste rekorunu kırdı 

Swift, son albümleri Folkore, Evermore ve 2008 tarihli Fearless’ın yeniden kaydedilmiş versiyonu sayesinde sadece 259 günde bir numaraya oturan üç albüme imza atmayı başardı. Rekorun önceki sahibi, Help!, Rubber Soul ve Revolver albümleriyle 364 günde üç kez listelerin ilk sırasına oturan The Beatles’tı. (Cumhuriyet)

Müzik Platformu (muzikplatformu.com) müzisyenlere çağrıda bulundu. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mesam, MüzikSen, MüyorBir vb. birçok kurumun desteklediği platformun hedefleri şöyle: Sanatçıların ve müzik endüstrisi emekçilerinin ihtiyaçlarına/çalışma koşullarına göre sigorta mevzuatının iyileştirilmesi ve çalışan herkesin sosyal güvencesinin sağlanması; müzik endüstrisinde çalışan herkesin “mesleki yeterlilik belgesi” alması; mesleki yeterlilik belgesinin sağlayacağı faydalardan müzik endüstrisi çalışanlarının faydalanması (SGK prim hibeleri, e-devlet sisteminde meslek bilgisinin otomatik gözükmesi vb.); Türkiye müzik endüstrisi haritasının çıkarılması (bu proje tamamlandıktan sonra çalışmalara başlanacaktır).

 

19 Nisan

Genco Erkal ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ettiği iddiasıyla ifade verdi 

Tiyatro Sanatçısı Genco Erkal’ın, hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifadesine başvuruldu. (Evrensel) 

İstanbul Modern’den 23 Nisan’da çocuklara özel bir proje: Sanatla büyüyen ağacım

İstanbul Modern, sanatçıların çocuklar için gerçekleştirdiği yaratıcı üretimleri web sayfasında ve sosyal medyada 23 Nisan haftası boyunca paylaşacak (t24) 

Komünist Manifesto ilk kez tiyatro sahnesine uyarlandı

Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından 1848 yılında yazılan Komünist Manifesto ilk kez tiyatro sahnesine taşınıyor. Manifesto adıyla gösterime girecek olan oyun, 21 Nisan Çarşamba günü saat 21.00’de, Moda Sahnesi’nde sahneden naklen yayınla seyirciyle dijital ortamda buluşacak. (t24) 

Hitler’in kişisel eşyaları açık artırmayla satılması tepki çekti

Avustralya’da bir müzayede evinin Adolf Hitler’in Nazi dönemine ait 8 parça eşyaları açık artırıma sunması bir çok kesimin tepkisine neden oldu. (Sözcü) 

Türkiye’de Enstrüman Çalan Kadın Caz Müzisyenleri Söyleşileri – Bas Gitarist Ceyda Köybaşıoğlu

Bir önceki söyleşi kontrbasçı Esra Kayıkçı ile idi. Serinin bu ay paylaştığımız altıncı söyleşisinde üçüncü kuşaktan* bas gitarist, besteci ve şarkıcı Ceyda Köybaşıoğlu yer alıyor. Bir sonraki söyleşi ise piyanist Eda And ile olacak. (Cazkolik) 

Kripto Sanat, Kripto Para | E-Dergi, Sanat Tarihi 

11 Mart’ta dijital sanatçı Beeple’ın (Mike Winkelmann) bir eseri ünlü Christie’s müzayede evinde 69 milyon dolara satıldı ve karşılığı bitcoin gibi bir kripto para olan ether ile ödendi. Bu ‘para’, Jeff Koons ve David Hockney’den sonra yaşayan bir sanatçının işine ödenen en yüksek para.[1] Peki, bu kadar paraya satıldı da ne oldu? Hiç… Zaten internette dolaşımda olan ve herkesin erişebileceği bir görsel, olduğu gibi orada kalakaldı. Yani herkes onun ne kadar ve hangi yolla sahibiyse, satın alan da o kadar sahibi olmuş oldu aslında. Tek ayrıcalığı, elinde bu ‘eser’i onun satın almış olduğuna dair bir sertifika olması. Bu da zaten eserin kendisini değil, satın alma işlemini belgeliyor. Değer yaratan, satın alma işlemi aslında, satın alınan ‘eser’ değil. (e-skop) 

Hal-i Pür Melalimiz: Antroposen

İklim krizinin olumsuz sonuçlarını küresel ölçekte daha fazla hissetmeye başladığımız bu günlerde, popüler kültürde de giderek daha fazla duymaya başladığımız bir kavram oldu Antroposen. Bunun en son örneği bedenin teknoloji vasıtasıyla iyileştirilmesi ve aşılması gerektiğini düşünen transhümanistler arasında yer alan Elon Musk’tan olan çocuğuna “X Æ A-12’a adını veren Grimes’ın beşinci albümünün adı: Miss Anthropocene. (terrabayt)

“Hafızanın Dönüşümü” yeniden üç boyutlu yaşama geçmeye çağırıyor 

Bir “hafıza mekânı” olan Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nın (PCSAA) ev sahipliğinde gerçekleşen Hafızanın Dönüşümü’nde; pandemi dönemi gerçekleştirilmiş üç performansın video dokümantasyon gösterimleri ile performansta kullanılan malzemelerden esinlenen çok-duyusal (multisensory) yerleştirmeler yer alıyor. (Sanatatak)

İrfan Aktan Hiç olmak 19 Nisan 2021

Söz konusu türküyle ilgili belki de en son mesele edilecek şey Erkan Oğur’un rolü. Elbette insan muktedirin sofrasına oturduğu anda, o masadan aynı kişi olarak kalkamaz. (Gazete Duvar) 

 

20 Nisan

K-pop dünyası: BTS üyeleri kendilerini ısrarla takip eden hayranlara nasıl tepki veriyor?  BTS hayranlarından bazılarının, grup üyelerinin kaldığı otel odalarını ziyaret ettiği, kişisel iletişim bilgilerini aldığı örnekler mevcut. Peki BTS üyeleri bu duruma nasıl bakıyor? (Cumhuriyet)

Redd’in solisti Doğan Duru, Türkiye İşçi Partisi’ne katıldı

Redd grubunun solisti Doğan Duru, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) katıldığını duyurdu. (Cumhuriyet)

Oscar’ın favorisi The Letter Room’da ‘Görülmüştür’ intihali iddiası: Haklarımızı arayacağız

Elvira Lind imzalı ‘The Letter Room’ filmi ile Serhat Karaaslan’ın yönettiği ‘Görülmüştür’ arasındaki benzerlikler tartışmalara neden oldu. Karaaslan, “Hukuki olarak haklarımızı arayacağız” dedi.  (Gazete Duvar) 

Nardis Jazz Club konserleri çevrim içine taşınıyor 

Covid-19 pandemisi nedeniyle bir süredir kapalı olan Beyoğlu’ndaki caz kulübü Nardis’in yeni konserleri, 22 Nisan-4 Mayıs günleri arasında çevrim içi biletli (35 TL, erken dönem indirimiyle 25TL) olarak izlenebilecek. (t24) 

Anadolu Ateşi’nden yıkılacağı iddia edilen Aspendos Arena hakkında açıklama

Anadolu Ateşi, gösterilerini yaptıkları Aspendos Arena’nın yıkım kararıyla ilgili davanın kesinleşmediğini, kararın istinafta incelendiği duyurdu. (t24) 

Fazıl Say: Bu ülkenin tuhaf starları, Genco Erkal en çok sizi savunuyor; haberiniz var mı, paylaştınız mı, savundunuz mu, göremedim!

“Bu kadar insan etki alanınızda; kuklalaşmak, robotlaşmak, 3-5 seksi foto uğruna mı, yapmayın” (t24)

Atilla Cansever: Pandemi sürecinde Almanya’da sosyal devletin ne olduğunu gördük

Sanat yönetmeni ve oyuncu Atilla Cansever, Almanya’daki pandemi sürecini ve sanatçıların neler yaşadıklarını anlattı. Cansever, “Kapama süreci devam etse de yine açıkta kalmayız diyoruz” dedi. (Gazete Duvar) 

Medya sanatı, teknoloji devleri, formalizm tartışmaları ve eleştiriler: Refik Anadol’la konuştuk

Refik Anadol ve sanatı tartışılmaya devam edilecek gibi görünüyor. Muhtemelen önümüzdeki sergilerinde de yine kuyruklar oluşacak. Peki, kimdir Refik Anadol, neden işleri bu kadar merak ediliyor, yaptıkları sanat tarihinde nerede duracak? (Argonatlar)

Trans kadınların yaşam mücadeleleri yakında internet dizisi olacak: Koza! 

“Koza bir yaşam mücadeleleri hikayesi. Trans kadınların verdiği yaşam mücadelesini anlatacağız. Ana akım medyada, dizi ve filmlerde bize yer verilmiyor. Oyunculuk yaptığım için çok yakından görüyorum bunu. Roller verilmiyor. Sansür var. Bu resmi değiştirmek için bir gayret işe koyuldum ve böyle bir proje ürettim.” (Kaos GL)

Covid-cautious festival cancellations dampen ‘great British summer’ hopes

Promoters cite financial risk of staging events that the government could shut down at short notice. (The Guardian)

Nedeni ve Nasılıyla Ne Anlasak Bu İşten?

Gabriel García Márquez’i ölüm yıl dönümünde felsefi soruşturmalarla anarken, gündemdeki çok sesli kalp kırıklıklarına bir bakış… (Aposto – Müzikli Mevzular) 

Hilal Kaplan: Erkan Oğur şahsiyet(sizliğ)inin gereğini yaptı ve sol-laikçi linç kabilesine özeleştirisini verdi 

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın‘ın türküsüne eşlik etmesinin ardından eleştirilen ve eleştirilere “İçimin bir köşesi cız etmişti, benim ne işim var diye” diye yanıt veren Erkan Oğur’a tepki gösterirken, “Oğur da şahsiyet(sizliğ)inin gereğini yaptı ve sol-laikçi linç kabilesine ‘özeleştirisini verdi” dedi. (t24)

AKP’li Turan: Erkan Oğur’a da isyan ediyorum, sorsanız devrimciler, sorsanız solcular 

Erkan Oğur’un “Sen nasıl İbrahim Kalın ile iş yaparsın” yaygarasına 3 gün dayanamadığını belirten Turan, “Erkan Oğur’a da isyan ediyorum. Sorsanız devrimciler, sorsanız solcular. Bunların devrimciliği, rakı masasında kadeh kırmaktan ibaret. Ne devrimciliği? Devrimci bir insan, yaptığı doğru bir işi savunmaz mı? Devrimci olan insan, sanat adına yaptığı güzel bir çalışmayı sonuna kadar götürüp, sahip çıkmaz mı? Üç, beş eleştiri olduktan sonra, ‘Ben yanlış yaptım, hata ettim’ der mi?” diye sordu. (Cumhuriyet)

 

21 Nisan

Salgında müzisyenler – Şarkı söylerken zabıtaların müdahale edip sazına el koyduğu Şiwaro: “Emeklerle, zor şartlarda aldığım enstrümanıma dokunulması anlatılacak bir duygu değil” 

Geçimini sokakta ve vapurda müzik yaparak sağlayan Şiwaro, 2 Nisan’da İstanbul-Kadıköy’deki Bahariye Caddesi’nde şarkı söylerken zabıtaların müdahalesiyle karşılaştı ve zabıtalar, Şiwaro’nun enstrümanlarına el koydu. Şiwaro, yaşadıklarını ve salgında müzisyen olarak hayatta kalma mücadelesini Medyascope’a anlattı. (Medyascope)

Erkan Oğur ile hapishane anım- 

Selahattin Demirtaş kaleme aldı… “Baskı dönemlerinde sanatçının, aydının duruşu çok önemlidir. Halkına öncülük yapamasa bile zulmün değirmenine su taşımamalıdır kanımca. Niyetten bağımsız olarak ortaya çıkan sonuç, bazen can sıkıcı olabiliyor. Ben, sadece sitem ve eleştiri hakkımızı kullanarak düşüncelerimizi aktarıyorum. Buradan yola çıkarak kimse Erkan Oğur gibi bir sanatçının üstünü çizemez.” (Artı Gerçek)

Çağatay Ulusoy’dan ‘Yeşilçam’ dizisi için yorum: Sizi evlerinizden alıp Yeşilçam’a götürmeyi ümit diyoruz

‘Yeşilçam’, dün akşam gerçekleşen online galada ilk kez seyirci ile buluştu (t24)

Ezhel: Bu hükümet meşruiyetini tamamen yitirmiştir

Rapçi Ezhel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hükümetin meşruiyetini tamamen yitirdiğini belirtti. Ezhel, “Türkiye apaçık bir parti devletine dönüşmüştür. Şu an Nazi Almanya’sından farkı yoktur” dedi. (BirGün) 

Türküler hala ‘Halk Müziği’ midir? Aradığınız o ‘halk’a şu an ulaşılamıyor 

“Lütfen Spotify ve Youtube gibi mecralara bakın. Bu toplumun en çok dinlediği ilk 100 şarkı arasında bir tane bile türkü var mı? Artık kabul edelim ki 50-55 sene hatta 15-20 sene öncesinden bile başka bir halk yaşıyor Türkiye’de…” Nagehan Alçı türküler üzerine yazdı. (HaberTürk)

‘Me too’ hareketi İran’da: Mohsen Namjoo tacizleriyle gündemde 

Cinsel taciz ve cinsel saldırıya karşı başlatılan ‘Me too’ hareketi İran medyasında da yankı buldu. İran’da ünlüler, sanatçılar, akademisyen ve aktivistler Twitter üzerinden taciz ve cinsel saldırıya ilişkin yaşadıklarını anlatmaya başladı. Bu hareketle tacizle gündeme gelen sanatçılardan biri de dünyaca tanınan İranlı müzisyen Mohsen Namjoo oldu. (basnews)

İSTANBUL’A SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KÜLTÜREL SİSTEM ÖNERİSİ – SANATATAK

Küratörlüğünü Lara Lakay ve Tuba Kocakaya’nın üstlendiği, İstanbul’un kültür ve sanat hayatına alternatif bir sistem önerisinde bulunan, ayrıştırılmış çağdaş sanat ortamını birleştirmeyi amaçlayan “Apartman” sergisi, 27 Nisan – 14 Mayıs 2021 tarihleri arasında Kadıköy Yeldeğirmeni, Apartman No.52’de… (Sanatatak) 

Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın beraat kararına Erdoğan’ın avukatı itiraz etti

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılanan Metin Akpınar ve Müjdat Gezen hakkında verilen beraat kararına AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatı itiraz etti. (Gazete Müstehak) 

Tüyad’ın ‘Tiyatro Emekçilerinin Yaşadığı Hak İhlallerini İzliyoruz’ başlıklı raporu yayımlandı

Tiyatro Üreticileri ve Yapımcıları Derneği’nin (TÜYAD) AB Etkiniz programı desteği ile  “Tiyatro Emekçilerinin Yaşadığı Hak İhlallerini İzliyoruz” başlıklı çalışması kapsamında hazırladığı rapor yayımlandı. (Gazete Müstehak) 

Sanatta ‘Yeni Normal’: NFT, Siber Müze, Kripto Para | E-Dergi, Sanat Tarihi

Covid-19 salgını bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Mesafe, maske, evden çalışma gibi olgular günlük hayatımızın bir parçası olmuşken, salgın koşulları altında geçen bir yıllık süreç birtakım siyasi ve ekonomik gelişmeleri de beraberinde getirdi. Toplumsal hayatın yavaş yavaş gerçeklikten kopup çevrimiçi dünyaya kayışı; akıllı telefonlarla siber dünyaya bir dokunuş uzaklıkta kitleler; bu mecralar üzerinden her türlü manipülasyona yatkın bireyler… Tüm bunlar gelecekte bizi nasıl bir dünyanın beklediğinin ayak sesleri gibiyken; salgının ilk aylarında dillendirilen ‘normale dönüş’ fikrinin artık güncelliğini yitirdiği ortada. Maske, mesafe, çevrimiçi hayat yeni ‘normalimiz’ olmaya başlamışken hayatın her alanında olduğu gibi sanat da bu yeni ‘normalleşmeye’ ayak uydurma peşinde. (e-skop) 

Hottest front-room seats: the best theatre and dance to watch online

From live streams of new plays to classics from the archive, here are some of the top shows online now or coming soon. (The Guardian) 

 

22 Nisan

Anne Teresa De Keersmaeker: Dans Ekosisteminde Sırada Ne Var? – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Aralık 2020’de EDN (European Dancehouse Network) tarafından organize edilen “online” konferansın açılış konuşmasını Belçikalı koreograf Anne Teresa De Keersmaeker yaptı. “What’s Next in the Dance Ecosystem” (Dans Ekosisteminde Sırada Ne Var?) başlıklı açılış konuşmasının metnini De Keersmaeker ile Tessa Hall birlikte kaleme almış. Konuşmayı izlemek için bu linki tıklayabilirsiniz. Ayrıca konferansın tamamını izlemek için buradan ulaşabilirsiniz. (Mimesis) 

İki kez sürülmüş bir karakterin romanı 

Daha önce ‘Vartovyan Kumpanyası ve Yeni Osmanlılar’ ile ‘System Crisis and Theatre in the Ottoman Empire’ adlı yayınlanmış iki kitabı bulunan Fırat Güllü, ‘Adı Olmayan Adam’da 2015’te yitirdiğimiz oyun yazarı Arman Vartanyan’ın hayatından yola çıkarak edebiyatı tarih ve tiyatroyla buluşturan çok katmanlı bir metin ortaya koyuyor. (Agos)

2021 BRIT Ödülleri kapalı mekanda canlı performansla düzenlenecek 

İngiltere’de 11 Mayıs’ta düzenlenecek olan ‘2021 Brit Ödülleri’  bu yıl seyircili olarak gerçekleşecek. Başkent Londra’daki 20 bin kişi kapasiteli O2 Arena’da gerçekleşecek olan Brit Ödül Töreni 4 bin seyirci katılımıyla gerçekleşecek. (Cumhuriyet)

İnternet, Sanatın Geleceğini Nasıl Şekillendirecek?

Sabancı Üniversitesi ve digitalSSM Arşiv ve Araştırma Alanı yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” projesi etkinlikleri, İnternet Sanatı Kuşakları: 1.0’dan 2.0 ve İnternet Sonrası başlıklı uluslararası konuşmaya ev sahipliği yapıyor. Sheila C. Johnson Design Center direktörü, Whitney Museum of American Art’ın digital sanat yardımcı küratörü Christiane Paul’un konuşmacı olacağı etkinlik 30 Nisan Cuma günü Türkiye saati ile 17.00, New York yerel saatiyle 10.00’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. (SanatOkur)

 

23 Nisan

Fatih Altaylı’dan Nagehan Alçı’ya: ‘Türkü çağdışıdır’ anlamına gelen sözleri ciddi bir cehalettir – Sputnik Türkiye 

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, türkülerle ilgili yazısı nedeniyle köşe komşusu Nagehan Alçı’yı eleştirdi. Altaylı, “Türkü çağdışıdır anlamına gelen sözleri ciddi bir cehalettir. Türkü çağdışı falan değildir” dedi. (Sputnik News)

Mikail Aslan’dan ‘Elqajiyê’ tepkisi: Yağmaya son verin 

Zazaca (Kirmanckî) bir sevda şarkısı olan Elqajiyê’nin dijital platformlar, diziler ve TV programlarında sözleri ve müziği çarpıtılarak kullanılması tepkilere neden oldu. Bu çarpıtmanın kültürel yağma olduğunu belirten Mikail Aslan, açıklamasında şunları söyledi: “Bu şarkı, Dersim’den derlenen bir şarkıdır. Kayıtlara anonim bir şarkı olarak geçtiği için yağmayı yasal yollardan durduramıyoruz.” (Gazete Duvar)

Levent Üzümcü: Ben mi kurdum PYD’yi, ben mi verdim Salih Müslim’e Türkiye pasaportunu?- 

Kolombiya‘da 2017 yılında yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısı nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve bazı eski CHP milletvekilleri ile Levent Üzümcü hakkında ‘terör soruşturması’ yapıldığı ortaya çıktı. (Artı Gerçek)

Sanatçı Selma Gürbüz vefat etti 

Ressam Selma Gürbüz, 61 yaşında vefat etti. Gürbüz’ün İstanbul Modern’deki sergisi devam ediyordu. (Gazete Duvar)

Dünyaca ünlü rapçi Shock G otel odasında ölü bulundu 

Hip hop camiası DMX ve Black Rob’ın ardından şimdi de Shock G’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. (Cumhuriyet)

Almanya′da oyuncuların korona videoları tartışma yarattı 

Almanya’da 50’den fazla aktris ve aktörün ülkede koronavirüsle mücadele için alınan önlemleri alaycı bir dille eleştiren videoları tartışma yarattı. Hükümet videoları “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirdi. (DW)

Frieze New York 5 Mayıs’ta Kapılarını Açıyor 

Dünyanın en önemli sanat fuarlarından Frieze New York 5-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecek. Fuar ilk kez Manhattan bölgesindeki kültür merkezi The Shed’de yapılacak. Fuarla paralel olarak gerçekleştirilecek “Frieze Viewing Room” etkinliğinde ise 160’tan fazla katılımcı çevrimiçi görüntüleme odaları vasıtasıyla uluslararası izleyicilerle uzaktan buluşabilecek. (ArtDog İstanbul)

4.Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali başladı

Koronavirüs salgını nedeniyle online gerçekleştirilecek olan festival 28 Nisan’a kadar devam edecek. 20 çocuğun doğrudan katılım ve katkılarıyla birlikte hazırlanan festivalde, 16 ülkeden 35 film, söyleşiler, uzman eğitmen ve sanatçılarla hazırlanan atölyeler de gerçekleşecek. (t24) 

Patrick Hahn, BİFO’nun daimi konuk şefi oldu 

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı konuk şef olarak yönettiği konserlerle dinleyicilerin büyük beğenisini toplayan Patrick Hahn, önümüzdeki iki sezon boyunca daimi konuk şef olarak BİFO’nun şeflik kürsüsünde yer alacak. (Cumhuriyet)

Olta Dayanışma’dan Murat Karaçay: Müzisyenlerin pandemisi bitmez 

“Müzisyenin kendini değerli hissedeceği, kimsesiz bırakılmayacağı, üretimlerin bu İMC ile bir geleneğe dönüşerek sürekli ve aktif bir hale gelerek müziğin ve müzisyenin koşulları için yeni bir düzlem yaratacağı bir düş kurmamız için bizlere fazlasıyla ipucu veriyor.” (Gazete Duvar)

30 Nisan Dünya Caz Günü bu yıl da internet üzerinden kutlanacak 

30 Nisan’da gerçekleşecek global konser jazzday.com web sitesi ile UNESCO, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler web televizyonu üzerinden yayınlanacak. (Cazkolik)

 

24 Nisan

24 Nisan anma etkinlikleri çevrimiçi düzenleniyor 

Ermeni Soykırımının başlangıç günü olarak kabul edilen 24 Nisan anmaları bu yıl pandemi nedeniyle sosyal medya kanalları üzerinden gerçekleşiyor. (bianet)

Nazım Hikmet’in şiiri 1 Mayıs şarkısı oldu

DİSK, 1 Mayıs 2021 çalışmaları kapsamında Nazım Hikmet’in yıllarca arşivde kalmış “İstanbul’da 1 Mayıs” şiirini besteletti. (bianet)

İtalyan şarkıcı Milva öldü

1960’lı ve 70’li yılların popüler ismi İtalyan şarkıcı Milva’ın 81 yaşında öldü. Sanatçının uzun süredir hasta olduğu biliniyordu. (Gazete Duvar)

Avusturya’da Tiyatrolar Mayıs Ayında Açılacak 

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, düzenlediği basın toplantısında, ülkede Kovid-19’la mücadelede uygulanan sıkı tedbirlerin gevşetileceğini açıkladı. (Tiyatro Dergisi)

 

25 Nisan

‘Türkü artık bu halkın güncel müziği değildir’ diyen Alçı’ya yanıt: Türkü cahili 

Moğollar müzik grubunun kurucularından olan müzisyen Cahit Berkay, Alçı’nın açıklamalarını “çok iddialı sözler” olarak niteledi. Berkay, “Bunu söyleyen Anadolu’ya gidip evlerde ne dinleniyor diye bakmış mı? Müzik, televizyonlarda söylenen, İstanbul’da dinlenen batı veya yabancı şarkılardan ibaret sanılmasın. Türkülerimiz yıllardan beri en popüler müziğimizdir” dedi. (Halk TV)

 ‘Bütün donanımımın geldiği Türkiye’den kendi toprağıma, bir değer üretemeyeceğimi gördüm’

“Türkiye’de kendini anlatman dahi yetmiyor. İstediğin kadar anlat, yapısal bir destek yok. Ve bu destek olmadığı sürece bedenle ve hareketle ilgili hayalleri olan bir insan olarak kendimi tüketmeden ne kadar var olabilirim? diye sorguluyordum.” Gizem Aksu ile dans üzerine… (Artı Gerçek)

Genco Erkal: Bu iktidar insanların ekmeğiyle oynuyor, bizi salonsuz bırakmakla tehdit ettiler, 30 yıldır aldığımız desteği kestiler, Anadolu’da salon verilmiyor! 

“Ben kendime böyle zor bir yol seçtim. Eğlenceli tiyatro yapabilirdim. İnsanlar gibi hoş vakit geçirerek günümü gün edebilirdim. Çok daha fazla para kazanırdım. Ama ben zor yolu seçtim.” (t24)

Oyuncu Ertuğ Koruyan vefat etti (gazeteduvar.com.tr)

Rüştü Asyalı, Youtuber Reynmen ve rapçi Ben Büdü’ye dava açtı 

Reynmen adıyla bilinen Youtuber Yusuf Aktaş ve Ben Büdü adıyla bilinen rapçi Hasan Binbaşı’nın, usta sanatçı Rüştü Asyalı tarafından Keloğlan filmlerinde seslendirilen “Aykız” türküsünü remikslediği ancak remikste, Asyalı’nın sesini ve görüntüsünü izinsiz kullandıkları ortaya çıktı. Asyalı, dava açtı. (Cumhuriyet)

MESAM ve MSG, Uluslararası Yazarlar ve Besteciler Cemiyetleri Konfederasyonu tarafından üyelikten bir yıl men edildi 

MESAM ve MSG arasındaki anlaşmazlıkların, üyeleri mağdur ettikleri, veritabanı ve dokümantasyon eşleştirmesinin yapılan tüm uyarılara rağmen hayata geçmediğini gerekçe gösteren meslek birlikleri çatı örgütü olan CISAC, her iki meslek birliğini de, geçici olarak üyelikten men etti. (Gazete Müstehak)

Yeni Yaşam Gazetesi | Yeni Yaşam 

Yönetmenliğini Rojava Sinema Komünü’nden Ersin Çelik’in yaptığı Ji bo Azadiyê (The End Will Be Spectacular) filmi, Gorinchem Uluslararası Film Festivali’nden izleyici ödülü aldı. (Yeni Yaşam Gazetesi)

Pervin Chakar: Kürt müziğinin folklorik yapısını Klasik Batı Müziği’ne uyarladım 

 “Modern dönem bütün bu geleneksel müzikleri ya dönüştürecek ya da yok edecek. Kürtler bugün gelenek ile modern olan arasında, devletsiz bir ulus oldukları için geriye kalan bütün milletlerden çok daha fazla eziliyorlar, çünkü onları yönlendirebilecek ve kültür politikalarını bir düzene sokacak kurumlardan uzak yaşıyorlar. (Evrensel)

 

26 Nisan

Tarkan’dan İkizdere’deki taş ocağına tepki: Bir durun artık yeter 

Şarkıcı Tarkan, Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına tepki gösterdi. (Gerçek Gündem)

Pandemide sanat kurumları 

Kültür Sanat Sen İzmir Şube Başkanı Nesrin Tatlıoğlu pandemi sürecinde sanat kurumlarının sorunlarını kaleme aldı. (Evrensel)

Şehir tiyatrosu için başvurular başladı  

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Şehir Tiyatrosu’nda görev yapacak sözleşmeli aktör, aktris, dramaturg, ses ve ışık tasarımcısı için başvurular başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden yapılacak başvurular için son gün 21 Mayıs olarak belirlendi. (Habertürk)

İzmir Tiyatrolar Derneği Başkanı Özgür Başkaya: Tiyatro emekçileri pandemi ve kapitalizm kıskacında 

İzmir Tiyatrolar Derneği Başkanı Özgür Başkaya pandemi sürecinde tiyatro ve sanat emekçilerinin yaşadığı sorunları Haber2021’e anlattı. (haber2021) 

Akbank Caz Festivali, Dünya Caz Günü’nde anlamlı bir belgesele imza attı 

23 farklı müzisyen ve grubun stüdyo çalışmaları ve mini röportajların yer aldığı belgeselin çekimleri 11–28 Temmuz tarihleri arası Hayyam stüdyolarında gerçekleşmişti. Yönetmenliğini Umut Kebabcı’nın üstlendiği belgeselin yapımını X Film Works, yapımcılığını Uluç Keçik ve Yakup İncebay gerçekleştirdi. (Cazkolik)

Yeni Yaşam Gazetesi | Yeni Yaşam 

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından 2012’den bu yana yürütülen Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK programı yeni bir üretimle izleyiciyle buluşuyor. (Yeni Yaşam Gazetesi)

Fransa’da kültür çalışanları öncülüğündeki eylemlere binlerce kişi katıldı 

Fransa’da kültür alanı çalışanlarının öncülüğünde, 23 Nisan Cuma günü geniş kapsamlı gösteriler düzenlendi. Binlerce kişi, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan işsizlik sigortası reformunun geri çekilmesini talep etmek için Fransa genelinde sokaklara çıktı. (Kültür Servisi)

Covid-19’la en iyi mücadele eden ülkelerin başında gelen Yeni Zelanda’da 50.000 kişilik sosyal mesafesiz ve maskesiz konser düzenlendi 

Organizatörlerin, Covid-19 salgınının başlamasından bu yana en büyük canlı müzik etkinliği olduğunu açıkladığı konser Yeni Zelanda’nın en büyük spor stadyumunda gerçekleşti ve 50.000’in üzerinde seyirci katıldı. (Gazete Müstehak)

Oscar ödülleri sahiplerini buldu 

ABD’nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle bu yıl 93’üncüsü verilen Akademi Ödüllerinde en iyi film ödülünü “Nomadland” kazandı. (Cumhuriyet)

 

27 Nisan

Podcast Mecrasına Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Bakmak ve K’nın Sesi Deneyimi – Mimesis Sahne Sanatları Portali 

Bu yazıda podcast alanındaki üretme ve dinleme dinamiklerini toplumsal cinsiyet perspektifi ile değerlendirmeyi, bu alanın toplumsal cinsiyet gündemine ne kadar alan açtığını, sivil toplum ve sanat alanında podcast üretiminin imkanlarını ve Türkiye özelinde K’nın Sesi’nin nerede durduğunu ve kime, nasıl hitap ettiğini ele alacağım.

Erkan Oğur – İbrahim Kalın Buluşması, Genco Erkal’a Savcılık Soruşturması 

“Asıl mesele, Saray’a biat etme konusunda muhalif pozisyon alan ya da kararsız davranan sanatçıların devlet ve belediyelerin sağladığı altyapı ve finans imkânlarından yoksun bırakılarak sivil ölüme mahkûm edilmesi, eleştirel politik açıklamalar yaptıklarında, ‘Silivri soğuktur’ denilerek haklarında savcılık soruşturmaları açılması, ‘ya biat et ya yıkıl git’ ikileminin dayatılması ile ilgilidir.” Ömer Faruk Kurhan kaleme aldı… (Mimesis Dergi)

Grup Yorum’un eski üyeleri Dilan Ekin ile ilgili “ihanet” paylaşımına sosyal medyada tepki yağdı

Grup Yorum, gruptan ayrılan ve gruptan bağımsız olarak kendine farklı bir hayat kurmak isteyen eski üyeleri Dilan Ekin’i ihanet ile suçladı. Grubun sosyal medya hesabından “Dilan Ekin’le ilişki kurmayın! O bütün değerleri çiğnemiş biridir!” denilen açıklamada kullanılan nefret söylemleri takipçilerin tepkisine yol açtı. (Gazete Emek)

Sanatçılardan çağrı: Beş kuruş kazanacaklar diye beş bin yılımız gidecek, çekin gidin kardeşim!

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’in İkizdere ve İşkencedere Vadisi’ne yapmak istediği taş ocağı projesine karşı köylülerin direnişi devam ederken, aralarında Hasibe Eren, Mert Fırat, Erkan Can, Leman Sam’ın da olduğu çok sayıda sanatçı yayınladığı video ile dayanışma çağrısı yaptı. (Artı Gerçek)

 Ahmet Mümtaz Taylan’dan ‘pandemi’ tepkisi: Devlet yok, esamesi okunmuyor 

‘Jülide Ateş’le 40’ programına konuk olan Ahmet Mümtaz Taylan, pandemi döneminde devletin sanatçılara verdiği destekle ilgili konuştu. Taylan, “Köstekten başka bir şey olmuyor. Bana kalsa gölge etmesin ama köstek oluyor. Burada devlet yok.  Destek alanında devlet yok, esamesi okunmuyor” ifadelerini kullandı. (Gazete Duvar)

‘Yaramaz Çocuklar’a İsviçre’den ödül 

Ahmet Necdet Çupur’un ilk uzun metraj filmi “Yaramaz Çocuklar” (Les enfants terribles), ilkgösterimini yaptığı 52. Visions du Réel – Uluslararası Nyon Belgesel Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. (Kültür Servisi)

16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor

16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor. Pandemi nedeniyle online yapılacak festival 1-9 Mayıs tarihleri arasında İFF’nin YouTube kanalı üzerinden izleyiciyle buluşacak. “Hangi Kadraja Sığar?” sloganıyla gerçekleşecek festivalde 38 film gösterilecek. (Evrensel)

 

28 Nisan 

İstanbul Dans Günleri III Dijital Olarak Gerçekleşiyor 

Konsept ve direktörlüğü, Prof. Tuğçe Ulugün Tuna tarafından sürdürülen ve MSGSÜ İDK Modern Dans Ana Sanat Dalı’nın değerli işbirliğiyle ‘İstanbul Dans Günleri III’ bu sene 26 Nisan-01 Mayıs 2021 tarihleri arasında dijital olarak gerçekleşiyor. (Mimesis Dergi)

Apê Mûsa’nın Kürtçe-Türkçe sözlüğü 54 yıl sonra yeniden basıldı

Aram Yayınevi Musa Anter’in ilk kez 1967 yılında basılan Kürtçe-Türkçe sözlüğünü aradan 54 yıl geçtikten sonra yeniden yayımladı. Yayınevi sözlüğün de olduğu Musa Anter’in bütün eserlerini “Musa Anter Bütün Eserleri” adıyla bir ciltte toplayarak okuyuculara ulaştırdı. (bianet)

İçki yasağına karşı sosyal medyada yükselen tepkilere müzisyenler de katılınca tepkiler bir akıma dönüştü 

İktidarın 17 günlük tam kapanma kararında içki satışına da yasak getirmesine tepkiler büyüyor. Sosyal medyada verilen tepkilere müzisyenler de katıldı. (Gazete Müstehak)

Burning Man bu yıl yapılmayacak

ABD’nin Nevada eyaletinde bir çölde her yıl düzenlenen dünyanın en büyük müzik festivallerinden Burning Man, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl da yapılamayacak. (Kültür Servisi)

Hazal Kaya UNFPA Türkiye’nin iyi niyet elçisi seçildi

Oyuncu Hazal Kaya, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye’nin yeni iyi niyet elçisi seçildi. (Kültür Servisi)

Barcelona’da düzenlenen 5 bin kişilik konserde koronavirüs salgınına ilişkin ‘bir işaret’ olmadığı bildirildi 

Germans Trias i Pujol hastanesinde görevli doktor Josep Maria Llibre, düzenlediği basın toplantısında konser deneyinin sonuçlarını sundu. Llibre, “Özetle, doğru tedbir ve havalandırmayla canlı müzik konseri vermek güvenli bir aktivite” diye konuştu. (Gazete Müstehak)